用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 second in 開始了,可分享?
樓主: Peggie0728
go

second in 開始了,可分享?  

回覆 bb2911 的帖子

我自己覺得兩個都見晒,很慢慢同你個囡傾,起碼代表佢哋係真係好想了解你個女(咁即係有機會啦)。所以你小朋友唔講你知,都唔使唔開心。

cecilia.wilson 發表於 16-11-14 11:11
回覆 lui 的帖子

大家見的時間長短差咁遠,咁你哋面試的內容是否差不多?

內容其實大家都系傾計。我估分別只系問多問少。問多可能系小朋友答得長d,可繼續問落去。時間以前有人in 8分鐘收15-20分鐘有收。校長望父母冇收,冇望都有收。所以估晤到

回覆:cecilia.wilson 的帖子

星期四見

回覆:cecilia.wilson 的帖子

我都唔知有無overrun, 因為我自己緊張到無望過時間😅

多謝各位安慰!都啱,校長都見咗,比咗機會佢,完成了,都是唔好駛諗咁多!

今日應該係2nd in 最後一日,有無遲過今日見咖呢?

我嗰日見完,校長有出嚟微笑打招呼,但我有朋友話校長真係由睇望到落腳打量佢,我又唔覺喎,大家有無呀?

係啦,都見完了,唔好諗咁多,感覺上2nd in都係睇小朋友溝通能力同埋是否合眼緣,見長見短有無望父母,可能其實未必有實際參考價值。一於齊齊傾吓偈互相支持等結果啦~
我自己平常心,覺得個女喺呢間神校都入到2nd in已經當贏咗 因為當初真心無諗過佢通過到1st in 所以有得參與到兩次已經好開心,係一個體驗一種經歷一個回憶。
當然,入到就更更更開心唔 因為阿女話佢好鍾意呢間學校!

Kysa    發表於 16-11-16 20:42
hppa    發表於 16-11-15 01:20

ccsai 發表於 16-11-14 13:06
係啦,都見完了,唔好諗咁多,感覺上2nd in都係睇小朋友溝通能力同埋是否合眼緣,見長見短有無望父母,可能 ...

有offer 信是兩頁A4,reject 是半頁A4.真系一拎起就知。可能會心臟病發:)

ccsai 發表於 16-11-14 13:06
係啦,都見完了,唔好諗咁多,感覺上2nd in都係睇小朋友溝通能力同埋是否合眼緣,見長見短有無望父母,可能 ...

絕對同意可以再入去參觀我已經覺得贏左
大家互相支持下

hppa    發表於 16-11-15 01:21

hello 呀我地今日都見完了

我女都係話佢先同Mrs. Dai 傾計然後再同另一個校長傾,第二個校長傾時問題比較簡單的問題,同Mrs. Dai 傾耐一點然後同另一人校長傾完就出來了

問題都係圍繞日常生活,因為我porfolio 有夾到D 相, 校長揀左我女去耕田的相問下佢, 另外再畀幅圖佢睇, 叫佢配對番D衫褲圖案再解釋答案。我相信我女已經try her best, 合唔合校長眼緣就交畀個天啦.. 本身都冇諗過會有機會second in...I am so proud of my gal

回覆 hkpama2011 的帖子

有......好似scanner咁掃左一次~~~

Bilipapa 發表於 16-11-14 16:44

有......好似scanner咁掃左一次~~~

真係咖?
我以為我朋友誇張添!

Agree, 其實之前完全無諗過可以有2nd in, 所以已經覺得女女好叻啦!

校長望都無望我,反而有同另外一個小朋友的父母微笑打招呼。

cecilia.wilson 發表於 16-11-14 17:24

校長望都無望我,反而有同另外一個小朋友的父母微笑打招呼。

有例子都收,不要擔心

其實我覺得望唔望真係影響不大,我估校長喺房見小朋友時已經mark晒分,唔會因為望一望家長有所改變,不過喺大家未有結果時,搵啲嘢講吓啫!

回覆 ccsai 的帖子

我覺得只是合眼緣的機會很少。曾經有個女讀dgjs的媽媽分享過,佢話當時個女有好多個offer (tsl,cky,sfa...), 全部收,佢總結每間學校其實想考啲乜嘢。仲比晒例子要點答. 原來越簡單嘅問題,越能夠分到能力高低。

一般學校面試老師跟收生準則去比分,家長又會爬文找問題去幫小朋友準備。
但係dgjs 就校長直接見,可以隨時按每個學生反應表現去改變問題,令到家長唔可以放係面試班操,咁就真係睇到小朋友實力。
所以如果學校唔收阿女,當然有失望,但校長用甘多時間去見阿女,最後覺得佢唔適合,咁就真係冇得強求。如果入咗可能都會好辛苦。

hppa    發表於 16-11-15 01:22

回覆 lui 的帖子

我都係後來知道有人冇望都收先冇咁吾開心。個囡一出黎覺得自己答得唔好,
但果一下見果女出到嚟都仲好努力企到好直(之後離開咗行左幾條街佢都係專登企直慢慢行),見佢仲好大聲同校長講再見(雖然都係好細聲,但係我自己覺得已經係佢嘅極限),唧佢真係盡咗力希望留下好印象。
一見到校長出嚟完全冇望我,果一下對比真係好大。
不過後來同個囡傾返裏面內容,知道喺裏面校長好用心問佢問題,跟住我就 安慰個女同佢講,叫佢唔好唔開心因為佢已經答得好。

我覺得校長是比多個機會我個女,因為阿囡總共做咗兩次圖畫,可能見佢講得太細聲好多次機會佢。所以我先覺得校長是很用心去考每個小朋友的

前幾年都見有媽咪講過話小朋友見到在裏面俾分。不過果一下咁緊張,大人都好容易過敏,lol