用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 second in 開始了,可分享?
樓主: Peggie0728
go

second in 開始了,可分享?  

應是中學部副校長

hkpama2011 發表於 16-11-10 12:18
其實我同你情況差不多!但我自己衰,只報了6間,都有啲擔心
老公說我不用太大壓力,但有offer的與dgjs的落差大,真的有壓力,只想找人呻下下......希望這漫長的等待日子易過點

naughtyma 發表於 16-11-10 14:09
老公說我不用太大壓力,但有offer的與dgjs的落差大,真的有壓力,只想找人呻下下......希望這漫長的等待日 ...

正面啲諗,落差大,都叫有offer嘛

引用:Quote:hkpama2011+發表於+16-11-10+12:18+

原帖由 naughtyma 於 16-11-10 發表
老公說我不用太大壓力,但有offer的與dgjs的落差大,真的有壓力,只想找人呻下下......希望這漫長的等待日 ...
Haha…你嘅境況同我上年一樣,所以好明白你心情。嗰個月成日諗住亞囡有冇機會,想快啲有個了決。不過就係因為已有一間都適合嘅响手,心態反而冇咁擔心,只係有點妄想。隨遇而安吧,上天自有安排。祝福你。

回覆 naughtyma 的帖子

我同你情況完全一樣。同埋現在已經冇乜幾多間需要面試,只餘下宣道同埋 cky.
但已經無心戀戰

hppa  Can still apply KTS  發表於 16-11-10 22:50

大家係咪都係無關係人士呀?

我覺得俾哂D位有關係個D,應該無太多位剩。

hppa  Not true  發表於 16-11-13 15:39

回覆 helenatse11 的帖子

沒關係,非名幼。

helenatse11 發表於 16-11-10 16:54
大家係咪都係無關係人士呀?

我覺得俾哂D位有關係個D,應該無太多位剩。 ...

沒關係,非名幼 x 2
不過最後收唔收都未知

mannitol 發表於 16-11-10 14:34
Haha…你嘅境況同我上年一樣,所以好明白你心情。嗰個月成日諗住亞囡有冇機會,想快啲有個了決。不過就係因 ...
謝謝各位同路媽媽的分享與支持!Mannitol,想問你最終有無Offer呢?

cecilia.wilson 發表於 16-11-10 16:14

我同你情況完全一樣。同埋現在已經冇乜幾多間需要面試,只餘下宣道同埋 cky.
小女連cky的2in都無,但現在心情也好好多,真的要承認面試是配對遊戲,看到小朋友的笑臉,便覺得不要將結果看得太重!很高興有這個平台同大家分享!

hppa    發表於 16-11-13 15:39

今年好多人連一個offer 都無。其實如果你已經有offer,加埋小朋友入到dgjs 2nd in. 其實你小朋友已經好叻。
第日喺學校如果一直俾心機都可以做頭果一批。
我都係咁同自己講,叫自己唔好咁緊張入唔入到dgjs

引用:Quote:mannitol+發表於+16-11-10+14:34+Hah

謝謝各位同路媽媽的分享與支持!Mannitol,想問你最終有無Offer呢?
有呀,現在日日好開心咁返學呢!其實CKY係我dream school, 亞囡都好鐘意,不過佢都係連2nd in 都冇。

hppa    發表於 16-11-13 15:40

謝謝cecilia .wilson、mannitol,我希望囡囡同你囡囡上年一樣,失意CKY,得意Dgjs(發夢中,哈哈.........)
Btw, 想問以你對囡囡同學的認識,我們這些無關係人士是否真的很少機會入讀呢?

引用:謝謝cecilia+.wilson、mannitol,我希望囡囡

謝謝cecilia .wilson、mannitol,我希望囡囡同你囡囡上年一樣,失意CKY,得意Dgjs(發夢中,哈哈.........)
...
以我認識嘅,有家姐讀緊的有幾個,有幾多個媽咪係old girl,係聖公會會友就唔清楚。我比較熟悉嘅4個都係N無,連我自己都係。

其實我想問吓大家入到2nd in 的,是否也是很喜歡看書和識好多字的小朋友?
另外是大家的數學程度高不高?
我自己的女兒英文閱讀能力很高,但中文只係認得好小字。
數學方面,只係最簡單的加數,學校冇教我亦都冇同佢操。

mannitol 發表於 16-11-10 14:34
Haha…你嘅境況同我上年一樣,所以好明白你心情。嗰個月成日諗住亞囡有冇機會,想快啲有個了決。不過就係因 ...
我的情況差不多,但阿囡不太喜歡有的offer, 說很喜歡DGJS,入到會好開心,本來也不抱期望,但她一說,難免又想多了。⋯⋯現在要不時告訴她,很大可能失敗的!擔心她失望!

hppa  Relax  發表於 16-11-13 15:41

回覆 cecilia.wilson 的帖子

小女喜歡看書,但不是書不離手那種,有玩具一定是揀玩具啦。閱讀能力很普通,中英字也認得不多,因從不操!所以有2nd in非常意外,懷疑first in 著重listening, 理解多些。

mannitol 發表於 16-11-10 19:43
有呀,現在日日好開心咁返學呢!其實CKY係我dream school, 亞囡都好鐘意,不過佢都係連2nd in 都冇。

...

我都係好鍾意CKY,但女女又係連2nd in 都無。選校真係一個配對遊戲,我都係安慰自己,係女女唔適合間學校,唔係佢唔得!
希望到12月派彩時,我都同你一樣有好消息啦!

naughtyma 發表於 16-11-10 21:01
...

希望到時有機會做同學

bb2911 發表於 16-11-11 14:30
回覆 cecilia.wilson 的帖子

小女喜歡看書,但不是書不離手那種,有玩具一定是揀玩具啦。閱讀能力很普通, ...

我個女同你個女差不多,所以我都好意外!