用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會呂明才(華富村)是band1嗎?
樓主: 沙池
go

聖公會呂明才(華富村)是band1嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-11-3+13:46+大約

原帖由 hkpapa852 於 16-11-03 發表
上年升讀local+海外degree只有~30%, 中英兩科3+只有59.9%和74.6%, 可能真係連B2頭既水平都未夠
...
hi hkpapa.

我都有睇這校school report. 但如跌到band 2. 為何還可以大部科目可以全英教?

王家爸爸  B3既官立嘉道理都係全英文教   發表於 16-11-15 09:58

pooh仔 發表於 16-11-14 20:26
hi hkpapa.

我都有睇這校school report. 但如跌到band 2. 為何還可以大部科目可以全英教?
一間官津中學, 能否開英文班/以英文教學, 主要係睇收生水平.

只要學校一班能有85%或以上既學生既成績係屬於全港To 40%, 就可以開英文班.

呂明才如果6年前能全開英文班, 咁即係全級有至少85%係屬於全港To 40%既學生, 即B2A或以上.

但DSE成績郤不如B2A中學, 某程度係反映學校似乎係負增值
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-15 08:35
一間官津中學, 能否開英文班/以英文教學, 主要係睇收生水平.

只要學校一班能有85%或以上既學生既成績係屬 ...

我估呂明才十年、八年前應該仲係B1C,所以幾年前有人同我講佢成績變差,我都有啲懷疑。但係如果細心研究,你可以發現佢哋真係負增值得幾嚴重。

醒目開學勳章 王國長老

南區總有b1生無外闖,王家爸爸都數唔出有咩b1校好揀,b1生唔誇區應該幾多入呂明才。但出黎成績都幾令人失望。

回覆:hkpapa852 的帖子

謝謝Hkpapa 回覆.

咁間學校都幾咩喎. 小6生點都夾住band 1 嘅 名銜.  但讀完整個中學變晒band 2.

回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸. 你真喺愚弄我.  用嘉道理同呂明才比.

王家爸爸    發表於 16-11-15 16:09

其實只要是第一線學生, 女仔在南區有其他選擇, 男仔會試跨區, 呢間已不是第一選擇

elbar  在南區這早已不是秘密   發表於 16-11-15 17:06

KKM 發表於 16-11-15 16:07
其實只要是第一線學生, 女仔在南區有其他選擇, 男仔會試跨區, 呢間已不是第一選擇 ...

女仔南區有其他選擇?

你唔係講聖心呀? 你知唔知聖心有幾多位俾你抽? 同無選擇差無幾

王家爸爸  聖心雖然可以抽既位唔多,但係已經係B1學校裡面最多位嗰間。   發表於 16-11-16 09:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-15 17:50
女仔南區有其他選擇?

你唔係講聖心呀? 你知唔知聖心有幾多位俾你抽? 同無選擇差無幾
聖嘉勒是嗎, 我呀仔間學校之前有師姐入了呢兩間, 問题是要第一缐學生, 有自行收生。如對成績有信心, 通常都唔會甘心選呢間, 由其是知情人事都知佢已比以前差咗。

我是舊生, 如我個仔成績好, 我都唔會幫呀仔揀呢間, 會試跨區

在南區, 於升學方面, 女仔點都俾男仔好。起碼真光同培德點都好過聖伯多祿同余振强

王家爸爸    發表於 16-11-16 09:34

pooh仔 發表於 16-11-14 20:26
hi hkpapa.

其實呢6年政府無叫已經不合英語教的學校落車,所以佢6年前是附合英文教的資格,不過如果而家再access一次,可能佢要落車了。但政府將呢個檢討教學語言,洗唔洗落車的檢討推後了,所以佢仍以英語教學囉

KKM 發表於 16-11-15 18:26
在南區, 於升學方面, 女仔點都俾男仔好。起碼真光同培德點都好過聖伯多祿同余振强 ...
換轉另一角度睇,南區雖然對B1生不利,因為B1位唔多,但係對B2、B3學生其實唔差,年年七百幾個南區位中,都有三百個剩餘學額,所以B2生入呂明才既機會都幾大,B2女仔最差都係培德、鴨真,而B3生更好大機會有B2學校讀。

Mei 發表於 16-11-16 06:31
其實呢6年政府無叫已經不合英語教的學校落車,所以佢6年前是附合英文教的資格,不過如果而家再access一次 ...
有可能,但係政府同學校都唔會公開學校評估報告、視學報告書等資料,所以家長根本無可能知道實際情況。

punlik 發表於 16-11-16 10:30
我有疑問, 是否咁計呢?假設有90個學生入中學頭30 band1, 中間30 Band2, 後30 Band3呂明才收Band2A學生, 即 ...
純粹理論討論:

對任何英中(直資除外),佢哋開始時都係起碼有85%既學生係頭40%。
假設學校既増值能力一樣,如果JUPAS有offers既比例係28%,即係呢批全港頭40%學生中有70%(=28%/40%)會有JUPAS既offers。所以任何英中都應該有起碼有59.5%(=85%x70%)既學生有JUPAS既offers。

問題係有啲學校因為種種原因(例如直屬小學B1比例下跌),未必有85%既全港頭40%學生。港島區聖若瑟、港華、瑪利曼、聖保祿中學、聖士提反女、聖方濟各等多多少少都面對呢種問題;但係呂明才應該無呢種問題。

另一個問題係有啲小朋友遲發力,所以B2(甚至B3)學校都有人有JUPAS既offers。呢個係所有B1學校都面對既競爭。

事實係好明顯,上述會面對問題既學校,DSE成績都遠比呂明才好。

引用:Quote:pooh仔+發表於+16-11-14+20:26+ hi+h

原帖由 Mei 於 16-11-16 發表
其實呢6年政府無叫已經不合英語教的學校落車,所以佢6年前是附合英文教的資格,不過如果而家再access一次 ...
唔喺喎. 如我冇記錯st louis 本應有一班要轉中文教學. 學校唔想. 唯有cut 1班. 補主全英之名咁喎

王家爸爸  當年QC、KC都縮咗一班,印象中英皇校友大力反對,但係都係要縮。  發表於 16-11-16 12:01
王家爸爸  你記錯啦!   發表於 16-11-16 12:00

王家爸爸 發表於 16-11-16 10:55
純粹理論討論:

對任何英中(直資除外),佢哋開始時都係起碼有85%既學生係頭40%。
我反為覺得...港島區聖若瑟、港華、瑪利曼、聖保祿中學、聖士提反女、聖方濟各等未必有呢種問題....係全港頭40%~~~

SingMom    發表於 16-11-16 23:32

pooh仔 發表於 16-11-16 11:07
唔喺喎. 如我冇記錯st louis 本應有一班要轉中文教學. 學校唔想. 唯有cut 1班. 補主全英之名咁喎

...
當年孫明揚要學校參與「自願」縮班,有190間中學縮咗班,包括所有開5班中一既官校。

王家爸爸 發表於 16-11-16 12:01
當年孫明揚要學校參與「自願」縮班,有190間中學縮咗班,包括所有開5班中一既官校。 ...
全港官中之中, 好似有一間唔使Cut, 係官立嘉道理. KC, QC, BPS 全部無一倖免

王家爸爸  嘉道理舊年先開始 CUT  發表於 16-11-16 13:16

pooh仔 發表於 16-11-16 11:07

...

QC, KC同St. Louis的情況不同,Pooh仔講得岩
‹ 上一主題|下一主題