用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若target 神校,應報哪間學之園N班?
go

若target 神校,應報哪間學之園N班?   [複製鏈接]

pc228 發表於 16-11-1 18:47
4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有tra ...

各分校差唔多。

Chanhana 發表於 16-11-6 02:20
回覆 chinglong231 的帖子

非常認同!

所以點解LH會有second in去俾校長見家長。LH會揀識教小朋友既家長,而唔係100%睇小朋友能力。

Forgetmenot999 發表於 16-11-7 17:00
個人覺得spk的100%看小朋友能力比較可取,因此她們長期處於band 1 a水平亦有其原因。

...

分banding都係單靠成績,反映唔到其他,例如德育......
睇大家需要咩,再揀適合既學校

Forgetmenot999 發表於 16-11-8 20:47
LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH ...

有邊間幼稚園唔會揀名小畢業父母?
不過我同老公果2間小學已被殺學,LH都俾offer我2個囡。

Forgetmenot999 發表於 16-11-9 13:41
重覆多次,LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人 ...

唉........我只不過係講出個事實,有好多幼稚園都需要填父母小學同中學,呢個係事實。估唔到會俾你攻擊我。
討論區係俾人公開討論既地方,實有唔同意見,我又冇去攻擊其他人同學校,需要咁做咩?

pc228 發表於 16-11-9 16:14
May I ask IF she gets accepted by st cat, Victoria, hkps, boxhill, LH, which one would you recommen ...

無一定。
不過培養小朋友喜愛閲讀習慣,一定有用。
大部分私立直資鍾意喜愛閱讀既小朋友。
‹ 上一主題|下一主題