用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若target 神校,應報哪間學之園N班?
go

若target 神校,應報哪間學之園N班?   [複製鏈接]

yubaba 發表於 16-11-2 10:42
邊個唔想入神校呀?要入,LH、kV、SC都不夠架,入寶山可能機會高D呀!

寶山機會最高,其次SC&KV,LH一向入神校唔高

QQfishs 發表於 16-11-4 19:59
寶山多入咩K校?

據spcc的家長憶述,很多子女班上的同學是來自寶山的

konew720 發表於 16-11-7 13:55
所以點解LH會有second in去俾校長見家長。LH會揀識教小朋友既家長,而唔係100%睇小朋友能力。
...

個人覺得spk的100%看小朋友能力比較可取,因此她們長期處於band 1 a水平亦有其原因。

konew720 發表於 16-11-7 20:32
分banding都係單靠成績,反映唔到其他,例如德育......
睇大家需要咩,再揀適合既學校
...

Band 1 學校一般的德育與成績都成正比,拿spk做例子,我相信沒有人認同spk的德育教得不好吧!

konew720 發表於 16-11-7 13:55
所以點解LH會有second in去俾校長見家長。LH會揀識教小朋友既家長,而唔係100%睇小朋友能力。
...

LH是否偏向挑選懂教小朋友的家長就不得而知,但有點是肯定的,從申請表上透露的玄機,他們很希望挑選一批名小畢業的家長

yee123480 發表於 16-11-8 20:18
我小朋友向LH讀,但本人不是名小出身的

LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH申請表上需要填寫父母小學的學校,他們想挑選那些申請者?畫公仔不用畫出腸吧!

MCEsc 發表於 16-11-8 23:26
父母小學都要填...
我恨自己無好好讀書累左阿B

建議你作間名小來増加小朋友入讀LH機會,反正學校大多不會問取證明

konew720 發表於 16-11-9 13:19
有邊間幼稚園唔會揀名小畢業父母?
不過我同老公果2間小學已被殺學,LH都俾offer我2個囡。

難得你可以將學校此等挑選名小畢業父母講成普及化及合理化,有這樣的學校自然有這樣的父母,那告訴你,天主教幼稚園大多沒有這類問題在申請表上需要父母填寫

konew720 發表於 16-11-9 13:19
有邊間幼稚園唔會揀名小畢業父母?
不過我同老公果2間小學已被殺學,LH都俾offer我2個囡。

重覆多次,LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH申請表上需要填寫父母小學的學校,他們想挑選那些申請者?畫公仔不用畫出腸吧!

konew720 發表於 16-11-9 14:04
唉........我只不過係講出個事實,有好多幼稚園都需要填父母小學同中學,呢個係事實。估唔到會俾你攻擊我 ...

需要填寫父母小學資料的,來來去去都是那數間名幼,小一公佈去向學校一欄,究竟有多少是父母發功呢?

yee123480 發表於 16-11-9 14:59
睇黎你好勞氣..其實如果唔喜歡就唔好考那些要填父母小學的就可以了

對不起!我是港島人,從沒打算小女過九龍就讀,因此並沒有去考過九龍任何一間名幼龍幼,是前人在這裡分享申請表上所需填寫的資料才得知,只是看不過眼需填寫這樣俱挑選性而令申請者不公的資料。

Awyleung 發表於 16-12-9 09:55
回覆 Forgetmenot999 的帖子

其實維記SC 同cckg 也要寫父母中小學!cckg 仲要問係咪拔萃校友!個人覺得唔 ...

所以呢幾間所謂名幼小一學校資料,不知到抵有多少學生是靠實力考入
‹ 上一主題|下一主題