用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若target 神校,應報哪間學之園N班?
go

若target 神校,應報哪間學之園N班?  

4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有track record. 想問我應選報哪一間LH? 還是各campus 都差不多?
謝謝!!

pc228 發表於 16-11-1 18:47
4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有tra ...

入呢d傳統神校
不是讀st cat 才有優勢嗎?

學之園唔係target 神校。

回覆:若target 神校,應報哪間學之園N班?

以統計學來說,LH 入神校比例不高,一般直私就比例高。老實講,EK有邊個阿媽唔想入DG, St. Paul coed. 除了傳說CCKG ,spk 易入DG 之外,其他kinder (莫説nursery )對入神校關聯不大。

邊個唔想入神校呀?要入,LH、kV、SC都不夠架,入寶山可能機會高D呀!

其實小學面試除考學術外, 還要睇小朋友的即場表現..  就算神幼都有 0 offer 既小朋友..  建議樓主向小朋友的 性格及能力 出發揀學校..   

回覆:chinglong231 的帖子

入寶山的effort 太大了,不適合我們。只在可行範圍內maximize 機會

回覆:貝珠 的帖子

謝謝!只是認為學之園起碼有小朋友入神校,而入到的大多是從海逸campus 來的(based on the primary allocation info from the school webpage), 所以有此問題。也會試cckg 和spk 啊😊

回覆:fluty 的帖子

謝謝!也會試st cat, 只是不一定入到,也不一定適合小朋友,所以報多幾間試試😊

pc228 發表於 16-11-1 18:47
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有tra ...

各分校差唔多。

yubaba 發表於 16-11-2 10:42
邊個唔想入神校呀?要入,LH、kV、SC都不夠架,入寶山可能機會高D呀!

寶山機會最高,其次SC&KV,LH一向入神校唔高

Thank you for all your replies! May I ask about victoria pn class? Any comment about this school? And do kids get into famous primary schools?

Many thanks again!

Forgetmenot999 發表於 16-11-4 16:32
寶山機會最高,其次SC&KV,LH一向入神校唔高
寶山多入咩K校?

QQfishs 發表於 16-11-4 19:59
寶山多入咩K校?

據spcc的家長憶述,很多子女班上的同學是來自寶山的

Forgetmenot999 發表於 16-11-4 21:24

據spcc的家長憶述,很多子女班上的同學是來自寶山的 ...
哦..有錢人學校

回覆 chinglong231 的帖子

非常認同!
個人覺得考小一其實同你讀邊間幼稚園係冇咩太多關係....最終都係要睇家長自己點培養小朋友。

以上類似既講法係2-3年前我仔未考一前,我成日見到前人係EK依度講既,唔考過唔知,依句說話好真!

阿仔係今年應屆考小一,身邊好多朋友仔女都係應屆考小一
有幾位朋友仔女係九龍塘啲名幼
不同家庭既教養方法,會影響到小朋友考小一有唔同結果
有朋友讀名幼但考小一成績一般,多算係新派學校既offers,冇神校second in
另外有啲阿媽進取啲既,教養ok, 仔女好有禮貌又醒既,就有唔少神校second in.

結論係真係睇家長點教點培養。

chinglong231    發表於 16-11-8 10:14

引用:回覆+chinglong231+的帖子 非常認同!個人

原帖由 Chanhana 於 16-11-06 發表

非常認同!
Thank you for your advice! Very useful and encouraging :)

Chanhana 發表於 16-11-6 02:20

非常認同!

所以點解LH會有second in去俾校長見家長。LH會揀識教小朋友既家長,而唔係100%睇小朋友能力。

konew720 發表於 16-11-7 13:55
所以點解LH會有second in去俾校長見家長。LH會揀識教小朋友既家長,而唔係100%睇小朋友能力。
...

個人覺得spk的100%看小朋友能力比較可取,因此她們長期處於band 1 a水平亦有其原因。

Forgetmenot999 發表於 16-11-7 17:00
個人覺得spk的100%看小朋友能力比較可取,因此她們長期處於band 1 a水平亦有其原因。

...

分banding都係單靠成績,反映唔到其他,例如德育......
睇大家需要咩,再揀適合既學校