用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若target 神校,應報哪間學之園N班?
樓主: pc228
go

若target 神校,應報哪間學之園N班?  

SnowlyL 發表於 16-11-10 12:34
在LH second in 中,感覺學校很着重家校合作,理念是否一致,如着重家長讀邊間多些,不必搞second in. 我看 ...

請問能夠就妳所理解的學校理念elaborate多小小嗎?謝謝妳,想知多D用家的想法。

Forgetmenot999 發表於 16-11-8 20:47
LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH ...

我諗我可以試下回答,我和先生無宗教信仰,我們不算是中產家庭,我們的小學都已殺校多年,我們的中學不是名校,甚至連大學都
我兩個小朋友分別讀SPK和LH,兩間學校給我的面試經驗都是一樣,我百份百感覺到他們是自己實力考入去的⋯⋯
當然,所謂實力可能是父母要識教、識培育

如目標投考神校或叩入一線傳統名小學,傳統名牌幼稚園較學之園可取

回覆樓主:

傳統名牌幼稚園即係邊啲?

回覆樓主:

不如先留意LH有幾多畢業生入咗名官津小…就可猜到學校是否很在意家長那兒畢業。
in過的幼稚園中,LH係最令我哋感覺到公平,以小朋友能力同家長的教育方式去收生。佢哋嘅interview好細緻,真正觀察到小朋友各方面的發展同性格,而家長面試亦都可以擇到理念相同的家長。

pc228 發表於 16-11-1 18:47
4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有tra ...

其實神校係好多家長的目標,不如妳去參觀下各幼稚園的open day,到interview時再次親身感受一下,可能到時會完全改變妳嘅選擇。
至於邊間LH好d,我先前都有過同樣問題…
妳上佢網站睇,佢過往的畢業生去咗邊間小學都show晒出唻。再睇下自己目標小學係邊間畢業多,但要計埋地區因數。
其實扣除咗地區哩樣,間間Lh都好平均。
所以我哋最終都係報近啲嗰間。

4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.

很反感用神校這詞, 讀完不會變 神

回覆 pc228 的帖子

要考入DG依屬名校,每年都係幾個LH學生可以考入的,考到入去都係要睇埋小朋友臨場表現、家庭背景等等因素。

樓主都好有目標,其實是好事,祝福並期待目標達到。

其實....我覺得家長唔可以一相情願 , 曾經有個爸爸同我講過 , 選擇幼稚園唔係父母覺得邊間名牌又好就去考 , 而係要睇小朋友的性格去選擇一間岩小朋友的學校 , 有邊個爸媽唔希望自己小朋友入到好的學校 , 將來有一條好的路去行 , 但係 , 我相信亦要睇自己小朋友的能力 , 同面試見學校的緣份 , 我今年都經歷過考 N 班的過程 , 每次見完都覺得身心疲累(因為10間有8間都問你有無返 pg) , 不過 , 你現在仲有時間可以補救 , 例如報D出名的 playgroup , 到見學校時等小朋友唔怕人 , 主動等等...好老實 , 出名的幼稚園N班 , 大把人報 , 而見N班 , 主要都係見父母 , 問下父母的教育理念等等 , 所以 , 就算你答得好好 , 囡囡做得好好 , 都唔代表一定會收 , 希望樓主亦要有定個心理準備~~   

據spcc的家長憶述,很多子女班上的同學是來自寶山 and SKH
SKH's school supervisor is the principal of SPCC pincipal.

Forgetmenot999 發表於 16-11-8 20:47
LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH ...

LH成日因爲佢地有呢條問題而俾人針對。  btw , 我當日填都無填, 照收左我小朋友。 即係有幾大影響呢?

佢地唔係target律校, 律校先至舊生有分加吧。 私直唔見得舊生有優勢。 so。。。 填與唔填, 最直接關係係睇下父母有無學識吧。

回覆樓主:

要明白LH所在的位置,都不是傳統的名校區份,要睇一間升讀傳統名校的機會,要看它所在地區和與名校的關係,就此而言,LH的數字不算多。 但可以肯定的說,LH絕對是高增值學校。 意思指本身入學的小朋友質素普通,但經過數年lh的教育後,學術表現得以大幅提升。 考私校是以全港學生的實力公平的鬥,其考私校的成績絕對是輝煌,只要再過數年,其他住一線地區的家長俾小朋友都肯搭車去讀,升讀傳統名校的數據大幅提升是指日可待。

回覆 pc228 的帖子

LH以考直資私小為主, 每年買間分校共有三、四個學生可以考入ST Paul, DG, DBS這類神校是很少的。為了考入神校而入LH, 請重新考慮了。

uncle13 發表於 17-7-14 01:36
要明白LH所在的位置,都不是傳統的名校區份,要睇一間升讀傳統名校的機會,要看它所在地區和與名校的關係, ...

delete

有目標係好,但自己有冇諗過如果用盡方法子女都未能入到心中所謂神校,咁點算呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。