用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若target 神校,應報哪間學之園N班?
樓主: pc228
go

若target 神校,應報哪間學之園N班?   [複製鏈接]

MCEsc 發表於 16-11-8 18:05
如上入DGS,建議搵間全英文幼稚園如Think, Boxhill (不要所謂'國際'英普或'本地'英粵)勁操英文,K2轉CCKG ...

How about DBS? what do you think of Zenith/Greenfield kindergarten?

回覆:若target 神校,應報哪間學之園N班?

其實你地d新手媽媽,真係冇需要再問。你入到任何一間幼稚園,你都會發現同一班小朋友,差異可以很大。神校,要俾面有關係人任,舊生等等,收得一百幾十冇關係人。入唔入到睇小朋友天資性格氣資家教,唔會有個懶人包話入到邊間幼稚園有明顯優勢。

引用:+本帖最後由+腸仔豬仔飽+於+16-11-10+15:19

原帖由 腸仔豬仔飽 於 16-11-10 發表
咁你去呢兩間睇下有幾人入到DBS?

貝珠 發表於 16-11-10 16:38
其實你地d新手媽媽,真係冇需要再問。你入到任何一間幼稚園,你都會發現同一班小朋友,差異可以很大。神校 ...

I think we have the right to ask questions on this open forum. Although I do not agree with you, I thank you for your reply. I believe many parents want to pave smooth paths for their kids, and what we can do is to gather as much information as we can. There's nothing wrong trying to get what we think is the best for our kids (which is different in each parent's heart).

pc228 發表於 16-11-1 18:47
4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有tra ...

神校睇家長多過小朋友!

pc228 發表於 16-11-1 18:47
4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有tra ...

學之園畢業生極少入你列出的學校

回覆 yee123480 的帖子

我都係用家, 本人同老公間學校都已經執埋

pc228 發表於 16-11-9 16:14
May I ask IF she gets accepted by st cat, Victoria, hkps, boxhill, LH, which one would you recommen ...

St cat and Vic
Then k2 change to cckg
Only cckg can hv more proofing rate to get offer in dgs

Thank you for all your replies! :)

yee123480 發表於 16-11-8 20:18
我小朋友向LH讀,但本人不是名小出身的

Agree!本身自己身邊讀緊LH父母不是名小出身,但只可以講他們全部是健康家庭同非常着緊小朋友的父母

回覆 貝珠 的帖子

Cckg?spk?DG?係指邊間?新手媽,謝謝

hoihoima 發表於 16-11-11 13:39
學之園畢業生極少入你列出的學校

據我所知,今年岩岩考完既升小一試中,青衣學之園至少有2名小朋友入佐SPCC,而且係平時同學之中冇咁拔尖既小朋友

fixedstar99 發表於 16-12-6 14:46
據我所知,今年岩岩考完既升小一試中,青衣學之園至少有2名小朋友入佐SPCC,而且係平時同學之中冇咁拔尖既 ...
每年都是咁上下人數

回覆 hoihoima 的帖子

我又唔明點解同一班有2個入spcc 係“極少”?老實講,spcc咁遠,住青衣既家長未必個個都會報咯(至少我唔會)!
另外,如果話LH入得少神校係事實,主要原因可能係本身D家長更中意新派學校如CKY,而非能力不足以入神校。

回覆樓主:

LH很好,我是用家,仔雖沒有你列出的神校offers,  卻有很多其他一線直資私校offers. good luck.

fixedstar99 發表於 16-12-6 15:23
回覆 hoihoima 的帖子

我又唔明點解同一班有2個入spcc 係“極少”?老實講,spcc咁遠,住青衣既家長未必個 ...
整個青衣校兩個還是一班兩個?還是青衣校兩個是在一班?如果一間分校每年兩個左右還不算極少嗎?可能大家對於多少的定義不一樣了

hoihoima 發表於 16-12-7 00:21
整個青衣校兩個還是一班兩個?還是青衣校兩個是在一班?如果一間分校每年兩個左右還不算極少嗎?可能大家對 ...

我只知其中一個班已有兩個,其他班級未知。
另外,多或少係要睇ratio,唔係絕對值,加埋之前所提之原因,冇興趣報不等於冇能力入。

利申: 本人非LH用家,只不過將所知事實講出來。

fixedstar99 發表於 16-12-7 14:50

我只知其中一個班已有兩個,其他班級未知。

我是LH用家,兩個孩子均畢業於LH。我把我對LH在過去8年的觀察、瞭解、數據說出來而已

回覆 Forgetmenot999 的帖子

其實維記SC 同cckg 也要寫父母中小學!cckg 仲要問係咪拔萃校友!個人覺得唔係cckg 多人入dg,而係佢收好多dgs dbs 畢業生嘅子女
想入神校,邊間幼稚園唔係關𨫡,你係咪old boys old girls 才是重點!

Awyleung 發表於 16-12-9 09:55
回覆 Forgetmenot999 的帖子

其實維記SC 同cckg 也要寫父母中小學!cckg 仲要問係咪拔萃校友!個人覺得唔 ...

所以呢幾間所謂名幼小一學校資料,不知到抵有多少學生是靠實力考入
‹ 上一主題|下一主題