用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2次呈分屬33%,有接龍學校,仲脫唔脫龍好呢? ...
go

2次呈分屬33%,有接龍學校,仲脫唔脫龍好呢? [複製鏈接]

元朗區校網,剛知道呈分成績屬33%,有BAND 1尾, BAND 2頭中文接龍中學收,但囡想脫龍....我就好忐忑不安,唔知脫唔脫好.如果脫,想揀元朗BAND 1尾英中 (例如白約翰, 基元...)...唔會搏頭3大...
一條龍校風不差,但就中文中學..入U率只有30零%.....

大家俾D意見,值唔值得脫龍好嗎?

謝謝!

王家爸爸  好睇你講緊邊間小學   發表於 16-11-2 16:15
elbar  Why not   發表於 16-11-1 19:30
   3    0    0    0

雲妮彭 發表於 16-11-1 17:04
元朗區校網,剛知道呈分成績屬33%,有BAND 1尾, BAND 2頭中文接龍中學收,但囡想脫龍....我就好忐忑不安,唔知 ...
如果係接龍津校,選咗報自行或者報考任何直資,就等於放棄直上龍中。

另外,Banding比例間間學校唔同,唔係Top 33%一定會係B1。

龍中既小學,好大機會B1比例會比33%低,因為過往有一大批直上龍中既學生唔著重Pre-S1, 所以Pre-S1成績未如理想。結果係日後小學部既學生因前人Pre-S1成績唔好,分到既B1比例就變得少咗。

問吓學校老師建議吧!

王家爸爸    發表於 16-11-2 16:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-1 17:28
如果係接龍津校,選咗報自行或者報考任何直資,就等於放棄直上龍中。

另外,Banding比例間間學校唔同,唔 ...
龍中揀自行都唔得嗎? 唔係只係大抽獎填乙一就得?

little_yolky 發表於 16-11-2 09:18
聯繫/直屬先至係大抽獎填乙一就得,仲有得試直資/自行.

龍校的話,想保龍位又想試其他學校,只可以最後叩門. (除非小學沒有呈分)

papa71 發表於 16-11-2 09:25
聯繫/直屬先至係大抽獎填乙一就得,仲有得試直資/自行.

龍校的話,想保龍位又想試其他學校,只可以最後叩門.  ...
吓? 咁咪無得搏?

little_yolky 發表於 16-11-2 09:18

直資/私立一條龍學校當然無問題,但如果係一條龍津校,係唔可以。
可以參考吓EDB既文件P.9:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1517Sept_TC.pdf

「一條龍」學校
(2)問「一條龍」學校的升中安排是怎樣的?
答「一條龍」學校的小六學生可以選擇直接升讀其連繫中學。
若學生在選擇直升「一條龍」中學後仍申請參加派位中學的自行分配學位或非參加派位的直接資助計劃中學的中一學位(無論 取錄與否),或參加統一派位,他們便不能保留直升連繫中學的權利。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-2 09:41
直資/私立一條龍學校當然無問題,但如果係一條龍津校,係唔可以。
可以參考吓EDB既文件P.9:
http:// ...

咁, 如果九龍城區, B1B-B1C女仔, 有聯繫B2A中中, 成績上揚緊, 係咪可以搏唔抽聯繫位? 我想搏銀禧或丘中, 會唔會太貪心, 定係自行搏, 大抽獎放返聯繫位? 我哋果年學童人數會大幅回升。聯繫中學又無得叩門。mouth:" />

little_yolky 發表於 16-11-2 09:47
咁, 如果九龍城區, B1B-B1C女仔, 有聯繫B2A中中, 成績上揚緊, 係咪可以搏唔抽聯繫位? 我想搏銀禧或丘中,  ...
唔駛咁急, 等阿女過咗小五, 起碼有呈一成績再諗啦!

little_yolky 發表於 16-11-2 09:47
咁, 如果九龍城區, B1B-B1C女仔, 有聯繫B2A中中, 成績上揚緊, 係咪可以搏唔抽聯繫位? 我想搏銀禧或丘中,  ...
如果學校每年都有band 2生經乙部抽獎入,而小朋友又確定係band 1生,咁就算乙部所有排前端的Band 1學校都唔好彩唔中,最低限度都可以入番自己間聯繫中學

(但在九龍城區學位充足下,band 1生真係會入唔到英中? 除非無填足所有英中,又或者估錯banding了)

hkpapa852 發表於 16-11-1 17:28

另外,Banding比例間間學校唔同,唔 ...

本來我地一直都諗住直升龍校,只要係33%內就可以任揀其中一間(有兩間,一間B1尾,B2頭,另一間就唔太好),
所以禽日知道成績係33%內,囡突然提出想脫龍揀間更好的...
但..我知道,佢唔係B1 TOP,成績好可能只係35名左右...所以...問左老師,再思考過,都係決定接龍了!

今日已經幫佢填左志願表接龍!

little_yolky 發表於 16-11-2 09:38
吓? 咁咪無得搏?

我地學校係升中簡介會已經講左,如果揀直資又好,私校又好..總之有去報考其他學校,就算最後唔收,
都唔可以再返轉頭接龍呀....所以..最後我地無搏....

雲妮彭 發表於 16-11-2 11:39
我地學校係升中簡介會已經講左,如果揀直資又好,私校又好..總之有去報考其他學校,就算最後唔收,
都唔可以再 ...

哩點都係我當初唔揀哩間小學既原因

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-11-2+09:38+

原帖由 雲妮彭 於 16-11-02 發表
都唔可以再 ...
呢D講法係不少有直屬中學都會咁講~~~

既然已作出決擇,就順其自然,間間好學校都有能力出好學生,仲想摶一摶,為叩門階段早D準備吓,B1生升番B1中學,仍係有機會的~~~

sammag 發表於 16-11-2 11:49
哩點都係我當初唔揀哩間小學既原因

揀接龍學校有好有唔好,如果小朋友係主動型,對自己有要求既,唔使接龍都得,但我小朋友比較被動,到時唔知佢成績點,有龍校就有個BACK UP...

mcl203 發表於 16-11-2 11:51
呢D講法係不少有直屬中學都會咁講~~~

既然已作出決擇,就順其自然,間間好學校都有能力出好學生,仲想摶一 ...

我填完接龍通告,即刻放鬆晒!一條心~

我地個間係接龍津校小學,依家升個間中學其實不過不失,屬BAND 2頭,校風OK...入到英文班就更好!
我成日覺得係普通學校名列前茅,好過勉強去名校考包尾....無晒自信!

hkpapa852 發表於 16-11-2 09:51
唔駛咁急, 等阿女過咗小五, 起碼有呈一成績再諗啦!
佢成績相當穩定, 唔會變B1A的。

papa71 發表於 16-11-2 10:24
如果學校每年都有band 2生經乙部抽獎入,而小朋友又確定係band 1生,咁就算乙部所有排前端的Band 1學校都唔好 ...
但係唔可以填晒所有B1呀, 因為B1A我唔敢填呀。

GGfiona  疑慮,難道有些熱門學校乙一都難入,為填滿band1就可填到去乙七乙八?好唔明點樣可以全部把band1中學填滿?   發表於 16-11-3 06:20

雲妮彭 發表於 16-11-1 17:04
元朗區校網,剛知道呈分成績屬33%,有BAND 1尾, BAND 2頭中文接龍中學收,但囡想脫龍....我就好忐忑不安,唔知 ...
邊個話你知其中有間有B2A-B1水平?
坦白講,個兩間中學頂多只有B2中既水平

little_yolky 發表於 16-11-2 12:09
但係唔可以填晒所有B1呀, 因為B1A我唔敢填呀。

>8X% 3322....跟到主車羣...矛有怕
只有囡囡係肯出力去跟

hkpapa852 發表於 16-11-2 12:12
邊個話你知其中有間有B2A-B1水平?
坦白講,個兩間中學頂多只有B2中既水平
...

哈哈~我係睇網上資料排名參考架咋..
你知邊間中學嗎?

不過我個區真係無咩"好"學校呀! 我係天水圍!!

‹ 上一主題|下一主題