用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校還是男女校?
樓主: Mat_Dad
go

男校還是男女校?  

mcl203 發表於 17-11-1 16:22
郁手就報警啦,留佢案底,睇吓仲敢唔敢約你個囝~~~
我教仔男人比女人強,無論個女仔做得啱吾啱都吾好同佢地計較,要gentleman 讓下d女仔。我自己好憎同女人計較的婆乸男人。

小時了了 發表於 17-11-1 16:11
會選男女校? 抑或男校呢?
經過一年洗腦教育, 阿仔而家自己話要讀男校

會主力報男校

kkhon    發表於 17-11-1 17:18

mcl203 發表於 17-11-1 16:20
除非你有能力block晒佢任何課餘活動,否則,係唔使驚,又或,無得驚~~~
...
而家唔使驚, 佢大個咗冇以前咁靚仔, 冇以前咁受女仔歡迎

little_yolky    發表於 17-11-3 13:11

Mat_Dad 發表於 17-11-1 17:10

會主力報男校
好有鬥心同好定的仔入男女校就好,始終男仔遲開竅到選科有女仔較蝕底。

Mat_Dad 發表於 17-11-1 17:13
吸引女生吾使靚仔,d韓星都吾係好靚仔一樣瘋摩萬千少女!

回覆樓主:

之前有朋友話,佢個仔係靚仔,佢專登配副老土眼鏡加剪個薯麥頭,避開拍拖

Mat_Dad 發表於 17-11-1 17:10

會主力報男校
Good decision!

kkhon 發表於 17-11-1 17:22
好有鬥心同好定的仔入男女校就好,始終男仔遲開竅到選科有女仔較蝕底。

真心想請教, 男仔數理比較强, 如果男女校選理科, 唔係較女生容易選到咩?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-11-1 19:07
真心想請教, 男仔數理比較强, 如果男女校選理科, 唔係較女生容易選到咩?
...
如果排成绩選科,成绩前列的女生數理也不弱,她们也会有選擇理科。

kkhon 發表於 17-11-1 20:33
如果排成绩選科,成绩前列的女生數理也不弱,她们也会有選擇理科。

謝謝。

阿女一句唔like女校, 我就集中睇男女校。
到阿仔一句無所謂, 就拋返個波比我所以要多方面諗下。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-11-1 21:09
謝謝。

阿女一句唔like女校, 我就集中睇男女校。
雖然话女生多喜文科,但依家趨勢d女都喜揀理科,我身边的朋友同d女都係(包括我自己當年)。反而女我会考虑男女校,除非佢好叻好掂先揀女校一較高下(可惜我冇生到女)。
選校最緊要同孩子商量,睇下孩子意向,揀间佢地中2你又接受的。

Mat_Dad 發表於 17-11-1 17:13
發育中既男仔係四不像高中会好少少~

我個仔現讀男小, 佢成日話想中學讀男女校, 我話無所謂, 只要佢答應我18歲前不拍拖就可以。

當然, 我怕佢會賴皮, 到中學我都會睇得佢好緊

Mat_Dad 發表於 16-11-1 16:53
阿仔現就讀小五男女私校, BAND 1成績, 我和太太一直也希望阿仔中學讀男校, 覺得會比較專心讀書. 近日第一次 ...

係小學有直中嘅男校活潑點
同睇邊間 不過不論男女一升初中
性格大變 只有一少部份人
能把持得住

moon.ng 發表於 16-11-1 18:01
我會儘量要仔讀男校,除非間間都唔收!因為我仔也是非常受女生歡迎的,早排有女仔Whatsap話好愛我仔,一直 ...

回覆樓主:

中三後,有幾多小朋友仍完全會聽父母之笛?
如父母仍沿用監管小學生的方式管教,都可能會製造另一些拒絕成長的問題。其實可以有商有量已是理想情況。

artroboy    發表於 17-11-3 12:35

Mat_Dad 發表於 16-11-1 16:53
阿仔現就讀小五男女私校, BAND 1成績, 我和太太一直也希望阿仔中學讀男校, 覺得會比較專心讀書. 近日第一次 ...
我反而覺得應該從中四選科既角度諗點揀男校或男女校。

回覆樓主:

睇小朋友自己意願,我仔話鐘意男校,佢話同男仔啱玩啲,話女仔好麻煩,又小氣又計較,不過佢响學校都受女仔歡迎,有個別女仔會鐘意私下ws我仔

揀男校啦, 唔使同啲同齡女仔競爭, 女仔喺高小普遍成績好啲.

王家爸爸 發表於 17-11-2 10:22
我反而覺得應該從中四選科既角度諗點揀男校或男女校。
呢個先係主要因素