用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男校還是男女校?
go

男校還是男女校?   [複製鏈接]

阿仔現就讀小五男女私校, BAND 1成績, 我和太太一直也希望阿仔中學讀男校, 覺得會比較專心讀書. 近日第一次問阿仔對中學的期望和要求, 才發現他喜歡男女校多一點, 因為他覺得女同學比較乖, 全都是男同學的話, 他說可能不太適應.
他一向也比較接女同學歡迎, 我們怕他讀男女中學後很快就拍拖, 影響學業. 大家覺得如何?
   3    0    0    0

有無心中既心水中學..應該差唔多有open day ? 帶佢聽下中一講座, 同 睇下camp visit , 之後先再discuss . 唔好甘快ban 佢...

Mat_Dad  都會睇open day再慢慢諗, 不過而家就要睇多啲男女校.  發表於 16-11-1 20:22

引用:阿仔現就讀小五男女私校,+BAND+1成績,+我和

原帖由 Mat_Dad 於 16-11-01 發表
阿仔現就讀小五男女私校, BAND 1成績, 我和太太一直也希望阿仔中學讀男校, 覺得會比較專心讀書. 近日第一次 ...
我會儘量要仔讀男校,除非間間都唔收!因為我仔也是非常受女生歡迎的,早排有女仔Whatsap話好愛我仔,一直追問我仔愛唔愛佢,還說願意為我仔做任何事情!嚇死我!現在的女仔太成熟!

basketboy    發表於 17-11-4 17:01
ww08423    發表於 17-11-2 10:53
王家爸爸    發表於 17-11-2 10:20
mother904    發表於 17-11-1 18:15
Bobo1210   靚仔  發表於 16-11-5 08:54

回覆:男校還是男女校

要拍拖男校生放學去女校門口,男女校如數 第一可能男生叻D,第二可能正常交住出來社會不會難找女朋友,第三還有什麽?

亞仔小學男女校,中學男校返咗兩個月d男同學經常約佢打籃球,踢波,打乒乓球,踢單車...我都怕佢冇心機讀書,其實讀唔讀書同男/男女校冇關係,唔拍拖都有其他野令佢唔讀書

Ekko    發表於 17-11-8 15:57
Yanamami    發表於 17-11-1 16:31
CheungAA  very true!  發表於 17-5-9 22:00
Mat_Dad    發表於 16-11-1 20:23

我囝囝小六今年選校。問過佢,佢同樣都不喜歡男校,覺得社會有男有女為何要讀男校。當然,我本人比較喜歡佢讀男校,不是怕他拍拖之類嘅問題,而係band 1男校派位唔洗同女仔競爭、男校只專注練習單一性別對培育男生有一定優勢、不少band 1男校辦學表現突出等....

但當考慮到,讀書是他讀、上學也是他每天要面對的事,所以我會專重他的想法,自行两間選男女校,好讓他自己命運自己努力。假如失敗了,到了統一派位真的派到男校也會叩門一試。過程中,我希望他可以參與,我亦會開道他對男校的睇法,希望最後無論他去到那間中學,他也可以開心學習。

醒目開學勳章

BabyCannan 發表於 16-11-1 20:29
我囝囝小六今年選校。問過佢,佢同樣都不喜歡男校,覺得社會有男有女為何要讀男校。當然,我本人比較喜歡佢 ...

你的想法和我一樣,最後我大仔入左他喜愛的男女,雖然有另一間男校叩門時收左,但我最後尊重仔仔讀男女校,之後好多人都話我間男校名氣比較高,但我唔想仔仔之後讀得唔開心。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E7%94%B7%E6%A0%A1

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E7%94%B7%E6%A0%A1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3177059&highlight=%E7%94%B7%E6%A0%A1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3177663&highlight=%E7%94%B7%E6%A0%A1

我仔也是大受女孩歡迎一類
曾經有女仔自認是亞仔女友
送禮物,卡,我仔吾敢收(果時仲好驚添)
結果升中入男校,而家校外都識到熱情的女孩,吾同校吾糸成日見總算冇機會拍拖啦

我仔女都斎校(中學小學)

Tinkerbell 發表於 16-11-5 07:40
我仔也是大受女孩歡迎一類
曾經有女仔自認是亞仔女友
送禮物,卡,我仔吾敢收(果時仲好驚添)

今朝送仔返学,見到長衫孖辫妺等过馬路時向绿色校tie的男仔笑,但吾知個嗰男仔係咪未瞓醒冇反应。依家d女仔真系好主动,上星期日有女同学约我仔去溜冰,我仔话吾去,佢又叫我仔陪食lunch,最后仔都係吾去。第二日返到学校嬲到喊左出黎!

kkhon 發表於 17-5-9 20:58
今朝送仔返学,見到長衫孖辫妺等过馬路時向绿色校tie的男仔笑,但吾知個嗰男仔係咪未瞓醒冇反应。依家d女 ...

你的仔一定是好靚仔。

kkhon  大大下似番我咪靚仔dd  發表於 17-5-9 22:39

太遲才懂得處理男女相處(不是指拍拖)的問題末必是好事!

其實,學校外亦有好多機會接觸到女仔,我揀男校,只係因為分科時嘅問題。

optman88 發表於 17-5-9 23:28
其實,學校外亦有好多機會接觸到女仔,我揀男校,只係因為分科時嘅問題。 ...

我都係驚依樣所以揀男校,男仔初中時通常都未瞓醒。

kkhon  我都係驚呢樣,所以所以target男校,起碼十個男生有8個都係懵朱朱  發表於 17-5-10 08:38

kkhon 發表於 17-5-9 20:58
今朝送仔返学,見到長衫孖辫妺等过馬路時向绿色校tie的男仔笑,但吾知個嗰男仔係咪未瞓醒冇反应。依家d女 ...
真係攞命!都係時候教兩個女做人要矜持D。

little_yolky 發表於 17-5-10 09:09
真係攞命!都係時候教兩個女做人要矜持D。
有時d女仔仲会郁手郁腳打男仔,我同仔講笑冇聽过打者愛也

王家爸爸    發表於 17-11-1 16:40
little_yolky    發表於 17-5-10 15:37

會選男女校? 抑或男校呢?

回覆樓主

除非你有能力block晒佢任何課餘活動,否則,係唔使驚,又或,無得驚~~~

kkhon 發表於 17-5-10 14:09
有時d女仔仲会郁手郁腳打男仔,我同仔講笑冇聽过打者愛也

郁手就報警啦,留佢案底,睇吓仲敢唔敢約你個囝~~~

kkhon    發表於 17-11-1 17:08
‹ 上一主題|下一主題