用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幾歲送小朋友去外國讀書好
go

幾歲送小朋友去外國讀書好

請問大家小朋友幾歲去外國留學?

babykenny 發表於 16-10-31 16:57
15歲

回覆樓主:

請問你送小朋友到外國讀書,是因為想他看看出面既世界,還是香港讀不好,所以才去外國?

回覆:幾歲送小朋友去外國讀書好

11歲

babykenny 發表於 16-10-31 17:23
請問你送小朋友到外國讀書,是因為想他看看出面既世界,還是香港讀不好,所以才去外國?
...
阿仔自己想出去, 而且按照他的成績在香港應該考吾入大學.

brother4 發表於 16-10-31 17:24
11歲

是小朋友自己去嗎?你有無跟過去?果邊有沒有親人或朋友可照顧?我原本諗住中一送去外國讀,但又怕太細

回覆:幾歲送小朋友去外國讀書好

可用um 服務乘飛機,英國很多學校一般校巴接送,如冇校巴,估出声在那一定有agent聯絡樓主

洋子 發表於 16-10-31 17:28
阿仔自己想出去, 而且按照他的成績在香港應該考吾入大學.

咁你小朋友而家讀咗幾多年?有無學壞呀?啲人成日都話,最怕學壞返嚟

brother4 發表於 16-10-31 17:37
可用um 服務乘飛機,英國很多學校一般校巴接送,如冇校巴,估出声在那一定有agent聯絡樓主

...

謝謝你呀!因我小朋友比較膽小,我怕佢太細應付唔到,但我又想佢學懂獨立

醒目開學勳章

引用:請問大家小朋友幾歲去外國留學?

原帖由 babykenny 於 16-10-31 發表
如果英文底好的, 我建議過去讀Y9/Y10

回覆:babykenny 的帖子

開頭去適應唔到,如思鄉病 ,回港讀因免費教育至dse,政府一定有學校給小朋友的,如真係因思鄉病估不用罰一季費,自己孩子11歲去現Y10,想學壞難在中學,基本學習及宿舍大部份在學校內,小部份時間是假期,回港吧!

babykenny 發表於 16-10-31 17:37
咁你小朋友而家讀咗幾多年?有無學壞呀?啲人成日都話,最怕學壞返嚟

依家Y11啦,去咗1年。呀仔讀得好開心,好enjoy學校和boarding生活。基本boarding school 都管得好嚴,正常情況下冇麼機會學壞,呢層我覺得你無需太擔心。獨立、自理能力係強好多,遇到問題佢會自己去解決和處理,呢點係我覺得最大嘅得著。

babykenny 發表於 16-10-31 16:57

阿大就15歲去讀Y10,現讀Y12。阿細就13歲去讀中二,剛讀左兩個月。

我小朋友今年11歲,今年9月過去英國讀Year 7.

回覆樓主:

多謝大家既意見,聽完你地咁講,我都放心好多

洋子 發表於 16-10-31 18:46
依家Y11啦,去咗1年。呀仔讀得好開心,好enjoy學校和boarding生活。基本boarding school 都管得好嚴,正常 ...

Year 10是否比較難揾學校,謝謝

Vivis 發表於 16-11-2 12:41
Year 10是否比較難揾學校,謝謝
相對Year 9我覺得是難d, 但是如果你早1-2年部署, 應該都冇麼問題

洋子 發表於 16-11-2 14:58
相對Year 9我覺得是難d, 但是如果你早1-2年部署, 應該都冇麼問題

Thx

洋子 發表於 16-11-2 14:58
奇怪了。 我個女間学校只収Y7同Y9。 不収Y10。 原因学校在Y9時ALREADY選択GCSE科目了。 所以応該是看学校。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

但想請教一下,你們覺得讀普通幼稚園小學or名牌幼稚園小學對海外升學有關係嘛?