用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國大學一問
go

美國大學一問

小兒今年中五, 打算到美國升讀大學, 請問現階段有咩準備? 是否要報考TOFEL或SAT?
之前也有考慮CC但又怕太懶散也想他認真感受下大學生活...真是很矛盾

amble 發表於 16-10-31 15:18
小兒今年中五, 打算到美國升讀大學, 請問現階段有咩準備? 是否要報考TOFEL或SAT?
之前也有考慮CC但又怕太懶 ...
係,TOEFL 同 SAT 都要考
現階段可以去心儀大學的網頁看看入學要求,看看有咩試要考,要準備報考了,一般美國的大學在中六之前的暑假就可以開始申請了,好多年底前就 deadline,所以中五這一年就要考晒所有要考的試,要行動了

原來兩個都要考, 還以為只考SAT就可以
謝謝mugtaitai!

amble 發表於 16-11-2 10:53
原來兩個都要考, 還以為只考SAT就可以
謝謝mugtaitai!
某些情況下 TOEFL 可以豁免,例如讀國際學校,如果不肯定可以問一下心儀的大學

另外有些大學要求 ACT 成績,有些要求有若干 SAT subject test 成績,間間不同,另外美國的大學除了學業成績,也注重課外活動,好的大學更要求領袖才能和義工經驗,換言之,是注重全人發展

回覆 mugtaitai 的帖子

請問美國大學嘅 alumni interview 對於整個 application 嘅影響有幾大?會否因為表現好而增加入學機會?

有朋位曾經想送仔去美國讀大學, 但因為SAT考得不理想, 結果改變主意送去加加拿大, 話加拿大考toefl就可以, 結果真係入到McMaster University, 雖不是加拿大一流大學, 但都算得上二流.  申請去美國, 功夫真係多好多, 如果目標係北美, 無妨考慮加拿大.  

Rachethew 發表於 16-11-5 18:07
回覆 mugtaitai 的帖子

請問美國大學嘅 alumni interview 對於整個 application 嘅影響有幾大?會否因為表 ...
我相信一定有輔助作用,因為 interviewer 不會收到該申請人的成績或者其他背景資料,所以可以話係一個冇偏見的會面,而申請人如果能表現出對所申請的大學的熱誠,對申請一定有幫助

mugtaitai 發表於 16-11-6 16:59
我相信一定有輔助作用,因為 interviewer 不會收到該申請人的成績或者其他背景資料,所以可以話係一個冇偏 ...
thanks!

請問考完dse才去洗洗考sat等呀?

考完 DSE 才考 SAT 會太遲。比如,你想 2018 年 8/9 月入美國大學,大部份大學申請會 2018 年 1 月截止。有些甚至會更早比如出名的加州州立大學係 2017 年 11 月 30 號截止。或者為了提高錄取機會,學生會係 2017 年 11 月 1 號選擇用提早申請方式申請

回覆:ngwong2 的帖子

SAT 要中五考。五月、六月、十月要考了。有些大學睇tofel 成績。但好多都要求SAT 成績單。

最好預備考兩次SAT(甚至是三次), 第一次可能因不適應而影響分數,所以要早些準備。

哦即就有dse成績.之前都要考定sat等.

回覆:ngwong2 的帖子

對!但SAT 不能考太多次, 有啲學校要求睇all past record, max 考3次好了!SAT 英文較tofel, itels 深。另外要考maths core, 要留意。

哦,TKS

amble 發表於 16-10-31 15:18
之前也有考慮CC但又怕太懶 ...
建議報考大學前請參考有關大學網頁, 不是每一間都要求SAT或ACT, 有些只要求DSE 及TOEFL或 IELTS 成績。當然,愈優秀的大學要求更多, 如要看AP, IB或 SAT II成績, 社會服務, 工作經驗, 面試, 申請入學所寫的文章, 父母是否校友等等......

其實... 我想知你讀邊間大學?!