用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請大家給一些意見
go

[過動] 請大家給一些意見 [複製鏈接]

我女現在讀緊 K1一間傳統名幼,但老師話上堂不是太專心,我地都懷疑有 ADHD 現在排期 Check, 但佢對做功課又冇問題又好明白,問佢其他嘢又好清楚,只係上堂有時遊魂,冇周圍走,上堂時坐肯坐定,我有同我老公講,是否要幫佢轉校,而老公話老師問佢乜佢都識,學校又收佢,等佢讀埋先,再觀察,大家認為是否要轉校嗎? 擔心中!
   0    0    0    0

south_north 發表於 16-10-31 13:51
我女現在讀緊 K1一間傳統名幼,但老師話上堂不是太專心,我地都懷疑有 ADHD 現在排期 Check, 但佢對做功課 ...
呀女聽得明老師教咩, 又冇坐唔定, 只係唔專心, 好多幼童都會, 不用太擔心, 我個人認為不用轉校。不過就要再加觀察, 到揀小學時就要小心揀。 ADHD 唔一定坐唔定, 成績都唔一定係差。你現在排定期都真係差唔多。

bestwish 發表於 16-10-31 15:11
呀女聽得明老師教咩, 又冇坐唔定, 只係唔專心, 好多幼童都會, 不用太擔心, 我個人認為不用轉校。不過就要再 ...

多謝意見,因不太了解這種特徵,我自己都有咁諗現在只得3歲10個月,可能個個同年幾行為都差不多,但真係比較難教,有自己一套,行為又比較活躍,所以先有咁推測

我都有同樣問題,阿仔都係k1, 老師打來話佢上堂成日遊魂,一係望隔離位,但佢平時除左吾專心外對答又無問題,學習上也無咩大問題。我正苦惱緊係咪真係有問題。担心中

amilaulau 發表於 16-11-3 18:07
我都有同樣問題,阿仔都係k1, 老師打來話佢上堂成日遊魂,一係望隔離位,但佢平時除左吾專心外對答又無問題 ...

你有冇去 排期 check 下呀?
因肉眼好難知道是否有問題,唔放心試下去 check 下喇!
‹ 上一主題|下一主題