用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學VS蘇浙小學
go

玫瑰崗小學VS蘇浙小學

小兒收到這兩間小學收取,現在苦惱選邊間好

地點: 住灣仔--兩邊返學時間都差唔多

母語: 廣東話--平時完全沒有說英文同普通話

性格: 老師評語是沒有創意,小兒比較慢熱,但優點是守規距,坐定定及肯做功課。

蘇浙小學: 優點是派位好--(14/15年有75%入BAND1) 。。但怕太谷/而且普通話教擔心難適應/英語語境應沒有玫瑰崗好,而且亦小課外活動及沒有活動空間( 擔心讀了此校小兒在創意方面更加沒有提升。。只是死讀書)

玫瑰崗小學: 優點是英文小學/課外活動多及活動空間較大/亦不是太谷。。但缺點是升中不太出色(近年應是40-45%升BAND1)。

另外升學校網一間灣仔。。一間東區。。。中學網邊間好D呢?

有沒有這兩間學校的家長可分享一下?? 及其他家長會如何選擇?  謝謝

ruudi82 發表於 16-10-31 11:03

Congratulations!! 2間都是好學校, personally 玫瑰崗小學 又近所, 男仔12網升中好D.

ruudi82 發表於 16-10-31 11:03

玫小近年有40-45%升BAND1...... 高估咗好多吓喎?!

Felix223  40-45%升BAND1, 個數字都好好!!  發表於 16-10-31 11:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:玫瑰崗小學VS蘇浙小學

升中好明顯蘇浙好好多

Felix223 發表於 16-10-31 11:30
Congratulations!! 2間都是好學校, personally 玫瑰崗小學 又近所, 男仔12網升中好D.
...
2015-2016畢業個班仲未公報, 2014-2015畢業生去向:
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/news/PRI/download/Banding%20Estimation%20and%20allocation%20analysis%202013-2015.pdf

2013-2014個份已被消失了, 係俾2014-2015呢年少~10%

Felix223    發表於 16-10-31 12:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

因為太差 所以快消失 哈哈

回覆:玫瑰崗小學VS蘇浙小學

其實谷唔谷同升中好不好係有關係 有邊間不谷又升中好呢?我想高主教我最想讀 中學又好 可惜。。。

del

hv245  黃校長, too bad!  發表於 16-11-1 00:26

回覆 bor_bor 的帖子

1. 請問玫小給常識/數學等學科都是英語授課,但老師都是香港人嗎?因我之前是讀某英中。。。但其實見D 老師(尤其是理科)用英文授課其實好勉強

2. 請問你小朋友那班本地生和外藉生比例是多少?? 他們是一起上堂還是分開上?? 是不是印巴學生為主?

回覆 doraemon622 的帖子

高主教我們都有報。。。網上說如是教徒有9成機會收。。但我們連SECOND IN 都沒有。。其實我們收到這兩個OFFER都難以致信。。。因為之前所有面試一係REJ。。一係第二ROUND都入唔倒。

回覆 Felix223 的帖子

謝謝。。。但我這網男校好多可以直上中學。。。另外1些又是女校。。。即係如果小學冇得直升。。東區校網會否較好?

ruudi82 發表於 16-10-31 13:18

謝謝。。。但我這網男校好多可以直上中學。。。另外1些又是女校。。。即係如果小學 ...

呢個問題最好請教數據王hkpapa852!

ruudi82 發表於 16-10-31 13:18

謝謝。。。但我這網男校好多可以直上中學。。。另外1些又是女校。。。即係如果小學 ...
灣仔得2間多位D街位既 B1男/男女校...QC係B1大部份男仔既終極目標
升中論選擇多必係東區...論名氣就係灣仔 ~~~

ruudi82 發表於 16-10-31 13:11
回覆 bor_bor 的帖子

1. 請問玫小給常識/數學等學科都是英語授課,但老師都是香港人嗎?因我之前是讀某英 ...

1)老師要問返仔仔先知,至於英文口音要待觀課先有機會聽
2)低年級眼見甚少印藉學生,同校車站有嘅都斯文有禮,至於外藉學生多數係S班,英普班大多本地加mix,仔仔佢地小息多數英/廣東話溝通

我都是有呢兩間offer, 但是女仔較為活躍喜歡英文, 家住南區, 請問有何高見?

kc871 發表於 16-10-31 15:31
我都是有呢兩間offer, 但是女仔較為活躍喜歡英文, 家住南區, 請問有何高見?

你傾向選那ㄧ間?

ruudi82 發表於 16-10-31 17:51
你傾向選那ㄧ間?
十五十六

醒目開學勳章

ruudi82 發表於 16-10-31 13:16
回覆 doraemon622 的帖子

高主教我們都有報。。。網上說如是教徒有9成機會收。。但我們連SECOND IN 都沒有 ...
讀高主教不如揀蘇浙,反正都係咁谷,蘇浙升中一定揀派位而且派位算理想,高主教中學好雞肋。

回覆:ruudi82 的帖子

我手裡蘇浙 高主教都冇 ,暫時只有這個, 看了佢升中的數字咁差, 我都1516 ,雖然學英語重要 ,但是 ,我不打算出外國讀書, 所以升中咁差 我係咪花四五千元一個月 ,還是讀其他官津校, 把錢用來學英文和其他 ,對於佢這學校有咁多校服出售, 我現在想可能大家最後就是這個原因放棄這個, 這是我猜的 . 現在唯有希望可收到真小的