用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔改收生準則 學業比重增至60%
go

男拔改收生準則 學業比重增至60% [複製鏈接]

3    0    0    0

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+16-10-30+17:16+

原帖由 goodboy1 於 16-10-30 發表
學界攞幾多奬,都唔及DSE出一個7科5**咁亮麗

wonglily    發表於 16-11-1 05:46
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

goodboy1 發表於 16-10-30 17:15
【星島日報報道】多所直資中學陸續公布升中招生資訊,傳統直資名校拔萃男書院昨舉辦兩場升中簡介會,共吸 ...
收生質數每況愈下,  終於要回歸正道了 !

我認為呢句唔啱.

我認為係:

DSE成績每況愈下,  終於要回歸正道先啱!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DB 學生DSE考的唔好嗎?
是否因為分咗部分同學考IB?
IB 都考的好好

goodboy1 發表於 16-10-30 17:15
【星島日報報道】多所直資中學陸續公布升中招生資訊,傳統直資名校拔萃男書院昨舉辦兩場升中簡介會,共吸 ...

中一入得DBS, 一定是讀得,體育或音樂都得,相反有時小六直升就有長短

juliso 發表於 16-10-31 19:02
中一入得DBS, 一定是讀得,體育或音樂都得,相反有時小六直升就有長短
...
exactly!!

saiwanho 發表於 16-11-1 03:57
exactly!!
知唔知DBS今年DSE既表現如何, 中文科有冇好轉?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dbs啲數字好神秘
數據王兄有冇數據可分享下
王家爸爸話佢會勁過你想像,但edb外評又話低於佢想像,好亂呀。

twotwoshing 發表於 16-11-1 11:02
dbs啲數字好神秘
數據王兄有冇數據可分享下
王家爸爸話佢會勁過你想像,但edb外評又話低於佢想像,好亂呀。 ...
DSB上年校務報告P.23:
http://www.dbs.edu.hk/administration/DBS%20Annual%20Report%202014-2015.pdf

More than two third of the students were admitted by local universities in the main round. Most
of them were accepted by HKU or CUHK followed by HKPU, CityU and HKUST. There is a
pleasing proportion of graduates being admitted to medicine, healthcare and other professional
programs.

如果無理解錯, 即係話第一輪JUPAS收生結果, 有多於2/3學生選得大學學位.

如果只係咁講, 應該係67%-70%之間既學生取得JUPAS學位 (degree+AH+HD), 咁成績是否理想呢?

佢既是4+同5+率其實唔差, 所以入唔能local U既原因, 係咪又係因為中文科差呢? 定係好似某D學校, 拔尖做靚盤數呢?

只能夠話, DBS目前可以靠DSE成績入到 Local Degree 既學生, 應該唔達B1A既水平, 比QC, LS, SJC, KC等低至少10%
‹ 上一主題|下一主題