用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀醫科有可能在香港執業嗎?
go

英國讀醫科有可能在香港執業嗎?

女兒想在英國讀醫科, 但是香港的執業牌照好像不承認英國的! 聽說回來考試 也是十分困難才可以拿到執照 !如果是這樣是否要回來香港要重新再讀 ?

回覆樓主:

英聯邦國家執業得唔得?

亮燈 發表於 16-10-30 10:58
英聯邦國家執業得唔得?

如果想在香港執業!是否一定要在香港讀!或者有沒有都是專科的,畢業回來可以執業的!science 方面的!

回覆:英國讀醫科有可能在香港執業嗎?

醫科有脊医,不用考牌

Kai12345678 發表於 16-10-30 11:14
如果想在香港執業!是否一定要在香港讀!或者有沒有都是專科的,畢業回來可以執業的!science 方面的!
...

其實我都唔太清楚,只知唔係香港兩間大學既醫科畢業生,都要在香港考試,合格後才可執業,而合格率超低,因為表面上話保障香港醫生,實際就壟斷香港醫療資源,令自己友肚滿腸肥!而不顧市民利益,護士亦一樣。所以佢絕對唔會開放俾英聯邦醫生及護士來港執業,但暗地就放中(国)醫生來港,而香港人就當冇事發生,惟有自求多福喇!

亮燈 發表於 16-10-30 11:58
其實我都唔太清楚,只知唔係香港兩間大學既醫科畢業生,都要在香港考試,合格後才可執業,而合格率超低, ...

這樣太可悲了!

Kai12345678 發表於 16-10-30 12:06
這樣太可悲了!

牙醫,藥劑師,護士 都係

Kai12345678 發表於 16-10-30 12:06
這樣太可悲了!

這是事實。而香港人又實在太易管治喇!

其實我都唔太清楚,只知唔係香港兩間大學既醫科畢業生,都要在香港考試,合格後才可執業,而合格率超低, ...

現時有不少新港人嘛

elbar 發表於 16-10-30 12:14
現時有不少新港人嘛

係腥港人

回覆:英國讀醫科有可能在香港執業嗎?

朋友英是放射係在港找到医院工作

但在英國讀醫是否也不能在英國執業?

政府醫療內,其實一早有大量非本地醫護,
我仔十多年前去政府健康院做學童健康檢查,見的醫生己是內地來的,
最近朋友入政府醫院,話好多內地護士。
佢地並非正式考到試來工作,相信只是 by contract。
即係好似莫樹錦,都係以教授身份在香港,佢唔可以出去私人執業。
卦名交留,但有幾多在香港,冇人知,
亦相信好少如莫樹錦的英聯邦醫生,必定內地為主。

樓主女兒如果非英藉,真係不建議去英國讀醫。
到時香港又考唔到試,又留唔到英國都幾煩。
不如先在香港入 biomed 之類,再考入醫科,
聽說年年也有一兩個人轉入醫,當然成績要好。
年輕人有目標有理想係好,但也要貼地,
一係再努力些做狀元,不然也要面對現實。
不喜勿插。

再,我仔識有女生去了英國某名大學醫科,
讀了 2 年考返入香港醫科,
但在英國兩年也有成本。

快樂鳥 發表於 16-10-30 12:46
但在英國讀醫是否也不能在英國執業?

好似係要英籍,但唔肯定,等其他知道既家長答喇!

如何暗地放中国醫生來港?佢地來一様要考試,佢地係中國係用中文讀醫。你意思是否中醫。

kwokyk 發表於 16-11-1 09:56
如何暗地放中国醫生來港?佢地來一様要考試,佢地係中國係用中文讀醫。你意思是否中醫。
...

係西醫,在香港醫院實習,報紙之前都報導過!

QMH 就唔多覺有。
PWH 甚麼國家都有,英國、澳洲、中國、印度

回覆 Kai12345678 的帖子

可睇睇執業資格試

http://www.mchk.org.hk/tc_chi/exam/general_information.html