用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 sixth form 轉校
樓主: 安安
go

sixth form 轉校  

我女今年9月轉校(Sixth form), 想在6月中將日常用品(包括床單枕頭),由現時學校速遞去新學校寄存。請教各位家長,用什麼速遞公司比較好?

saamama 發表於 17-3-18 18:48
我女今年9月轉校(Sixth form), 想在6月中將日常用品(包括床單枕頭),由現時學校速遞去新學校寄存。請教各位 ...

你上網搜尋school trunk, 佢地提供行李寄存及轉遞往新校嘅服務,我只知佢地有standard package 但我末比較過其他公司,你試下啦!

回覆 DKmum 的帖子

謝謝您!

我有煩惱想請名位指點下,我大仔在英國己讀了3年boarding  school, 今年Y11, 因為經濟問題一向都唸住轉政府sixth form, 而且己安排好弟弟9/2017入讀Y9, 原本唸住兩兄弟一齊係英國讀又係同一區放term break可一齊去homestay度住同玩互相照應,所以我也幫大仔報了兩間心儀sixth form而且在政府學校排名也很高分別係頭3、4位,最近也收到了offer兩間也收了我大仔,原本也非常高興放下心頭大石,怎料早排大仔跟我說想過美國讀commuity college,他原因說在英國己待3年了,想去美國看看世界,因為很多企業及科技龍頭、猛人及尖子也在美國,想去看看學下野,而且考慮到將來就業機會等……他說自英國宣佈脱歐後很多野不明朗及眼見在些外資公司也迁出英國,與及讀community  college只需2+2比英國快一年畢業,但我對美國不熟識又沒有親友在那裹,又感到治安差,學制與英不國同,所以不知道比唔比佢去美國讀呢?而且英國sixth form學校己無得再拖連雜费宿费要付大約五萬多港元,如果放棄了是沒有得退款,美國學校又要等埋IGCSE成績才知收唔收佢,又趕唔到八月開學要一月才開學, 如放棄英國學校又驚美國將來收唔到offer兩頭唔到岸,況且美國一月開學,考完IGCSE到一月有成半年係香港唔知怎安排佢做乜?很煩惱!

回覆 scso 的帖子

其實一個好簡單的問題,為何要比咁多選擇比一個16歲的小朋友揀?
希望可以幫到你解決煩惱!

回覆 iloveyoga 的帖子

因為我唔係專制的父母,孩子大了有自己想法我不能全幫他做決定,唔想將來比佢埋怨,煩惱決定唔到才在這問下各位經驗豐的家長

scso 發表於 17-3-20 12:53

因為我唔係專制的父母,孩子大了有自己想法不能全幫他做決定,唔想將來比佢埋怨, ...

孩子心儀那科?除英外有澳州 好似還易入籍但美com..的成績可報非聯招本地大學?

scso 發表於 17-3-20 12:53

因為我唔係專制的父母,孩子大了有自己想法不能全幫他做決定,唔想將來比佢埋怨, ...

我雖然沒有經驗,但作為父母如果仔仔有目標的話,我們一起全力支持,也不希望比佢埋怨我們一世!你仔仔有目標係非常好的事!
EIKO

回覆 brother4 的帖子

他喜歡精算、會計、經濟,數學保持全住級第一及對外比赛取了兩次銅獎,但最近一次Mock exam每科也跌了少少,令我擔心,因X'mas回港日日外出玩無温書,一回去即考Mock, 我仔未定性常貪玩, 心情十五、十六英國果邊大娜娜五萬幾港元無落定無得退,落唔落定好呢?萬一申請美國有乜問題點算呢無書讀?

scso 發表於 17-3-20 11:41
我有煩惱想請名位指點下,我大仔在英國己讀了3年boarding  school, 今年Y11, 因為經濟問題一向都唸住轉政府 ...

大仔最初轉校的目的是方便照顧細佬吧,如大仔已考取成績不錯的sixth form 而往美國讀書你們仍屬於構想的階段,太多uncertainties了!大仔何不在英完成Alevel, 大學才往美國,那麼兩兄弟可一起兩年,你們也有多些時間計劃!

請問係英完成2年A Level後去美國讀4年大學=6年?

scso 發表於 17-3-20 14:47

請問係英完成2年A Level後去美國讀4年大學=6年?

美國有人照顧孩子?有的話,可考慮二個一起去美,秋天的童話中船頭尺周潤發介紹的地方就好差。

沒親友在美國而且細仔早前己收到英國Boarding school Y9 offer己比了訂金,大仔臨時咁轉軚我也不知所措,如他早D同我講我就考慮把弟弟也一齊送美國

scso 發表於 17-3-20 16:59

沒親友在美國而且細仔早前己收到英國Boarding school Y9 offer己比了訂金,大仔臨時 ...

一年後細可join大哥。。。但美冶安真。。。

所以會考慮波士頓及加州會好DD