用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 sixth form 轉校
樓主: 安安
go

sixth form 轉校   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Kai12345678 發表於 16-11-13 10:45
我覺得Alevel成績好難參考, 因為可能很多海外學生轉過去所以成績很好.

所以要睇GCSE成績才可知道師資如何?

醒目開學勳章

DKmum 發表於 16-11-14 05:58
展轉已到機場,另外兩間待我回港後再分享吧!

期待你其餘的分享!

My girl just started her lower six in Concord College this Sept. School campus is great and lots of facility. This school has lots of Asian mainly from Singapore and Malaysia, of course also has lots of Chinese and HK student too. But the academic is very good. It is more like an international school then a boarding school.

I think the most important goal for sixth form student is to get the best A level result. And this school every year has 15% of student get into Cambridge and Oxford. So you can consider

DKmum 發表於 16-11-14 01:13

Deleted

DKmum 發表於 16-11-14 02:59
第二間是Epsom College

這間學校距離London 大概一小時,交通很方便!學校有2日安排考生考試,我女當日大 ...

第三間是dauntsey's college

這間學校位於Wiltshire, 近Devices, 位置比較偏辟,距離倫敦大概2小時車程。坦白説,初到這裡真是想盡快離開,因為方圓百里,人跡牟見,巴士往小鎮班次亦很疏,交通不方便!但學校提供機場接送,另每週亦安排校巴往小鎮買日用品!

參觀完學校後,感覺亦完全改觀!學園設計很有心思,很有特色,設備亦很完善!老師同學很友善,很caring, canteen 食物很好吃!另宿舍,common room 亦很大很舒適,部分房間還有獨立浴室呢!

DKmum 發表於 16-11-15 15:20
第三間是dauntsey's college

這間學校位於Wiltshire, 近Devices, 位置比較偏辟,距離倫敦大概2小時車程 ...

最後一間是Clifton college

這間學校位於Bristol, 距離倫敦大概2小時車程。學校交通很方便,有巴士直往市中心,不用出入撘的士!而這屬於大學,校園非常大,設備齊全亦有很多課外活動!

考試當日的安排很清楚亦很妥善,反映這間學校行政很不錯!呀女要考3份試卷,還要見三位不同老師,反映學校較selective, overall 感覺不錯!

宿舍房間一般,但我女話食物很難食,所以覺得這校普通!所以家長同學生嘅選擇條件完全不一樣,要同佢慢慢分析每間學校嘅好與壞。Anyway, 都要睇學校收5收,除king's 地理環境外,這三間都可以考慮!

如上純屬分享,如家長們對以上學校有任何意見,歡迎交流!

DKmum 發表於 16-11-15 15:36
最後一間是Clifton college

這間學校位於Bristol, 距離倫敦大概2小時車程。學校交通很方便,有巴士直往市 ...

多謝分享所見所聞,好有參考價值
EIKO

DKmum 發表於 16-11-15 15:36

Deleted

回覆 DKmum 的帖子

DKMum, 謝謝你的分享!很有參考價值。

Thanks DKMum,開始有D擔心😰

我今日都仲係英國,今日細女生日,一陣放學接細女,再等埋大女放學,一家去慶祝生日,聽日返香港
我地揀學校,同兩年前的criteria好唔同。第一成績唔可以太差,因為始終要報大學。二來要少香港同中國同學,第三要單人房。

我地英國只報兩間。

St Catherine's, Bramley
係一間細校,學生少,不過校園亦小。我女有兩個香港同學讀緊,所以對學校有一定認識。我女個級現有三個香港人,三個大陸人。中六會再收一批學生。去到見到Sixth form centre都ok,但一定要同人share 房。本來都無特別抗拒,不過去完另一間就改觀。

St Mary's, Calne
校長係美國人,個Style好爽快,無英國人的轉彎枺角。admission同我地講,中六最多收5,6個,因為少人走。我地去當日,仲有個鬼妹來interview.我女話校長的問題好尖銳,半個鐘的interview,死好多腦細胞,跟住做左份數學卷,係中六程度。全校 80%都係寄宿生admission話全校非英國學生係10%,佢地唔會多收international student.

Sixth form centre 3年前起好,每位學生都有單人套房。學校少學生,不過校園唔細。
admission話要等我女出左mock成績,先會決定有無offer.

我女在原校,最死黨的都係日校的鬼妹,亦係佢最唔捨得的地方。如果唔係學校逐步轉IB,佢未必轉校,因為有成班朋友。咁既然決定要轉校,就要搵佢會讀得最自在的學校

回覆 wloi 的帖子

萬一今次未能如願入心儀學校,不會再搵其他?

wloi 發表於 16-11-16 17:35
我今日都仲係英國,今日細女生日,一陣放學接細女,再等埋大女放學,一家去慶祝生日,聽日返香港
我地揀學 ...

Deleted

etoile 發表於 16-11-16 19:56
St Mary Calne sixth form我囡當年響香港考,12月底admission test成績因為biol比較差,俾conditional offe ...
宜家讀緊個間都有6個exeat. 學校話會有車去reading 火車站。到時可以搭火車去oxford guardian到。我女話exeat可以離開學校抖下氣,唔錯。

saamama 發表於 16-11-16 17:50
回覆 wloi 的帖子

萬一今次未能如願入心儀學校,不會再搵其他?
我有一間唔係在英國的sixth form已經收左,成績要求無咁高,呢間係後著

回覆 wloi 的帖子

有後著就好!想請教:如果學校出conditional offer, 是否也要俾一個學期留位費?
如果GCSE唔達要求,如何退回留位費?

saamama 發表於 16-11-16 20:39
回覆 wloi 的帖子

有後著就好!想請教:如果學校出conditional offer, 是否也要俾一個學期留位費?
收幾多留位費,每間學校唔同,不過通常都一個學期學費。成績唔達標,所有學校都會全數退回。自己唔去,就無錢退。

回覆 wloi 的帖子

明白了,謝謝!

好高興,雖然d學校12月先出offer, 其中一間已出email 通知獲取錄!

咁早有結果!恭喜曬!
如果Six Form 新班吾多,有些學校得十個八個位。大家都中六,大個仔,大個女,新生同舊生之間磨合要時間。會否有困難?
‹ 上一主題|下一主題