用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 sixth form 轉校
樓主: 安安
go

sixth form 轉校  

安安 發表於 16-11-8 02:00
順利嗎?

很緊密的行程,但我覺得很值得!始終網頁上的資料有限,要靠實地覌察,school visit 後我們對所選學校次序大翻轉,原先作為後備的學校參觀完後大大加分,相反原先首選的學校看完周圍環境後我同女都5鍾意,真是出乎我們意料之外!

回覆 DKmum 的帖子

可以親身去睇當然是很好的,但我沒有時間陪阿女去學校interview, 全由阿女自己去感受和決定。可否PM分享哪間學校覺得比較好?

DKMum說得對,我女兒interview之後都話唔鐘意學校環境

cyhp 發表於 16-11-10 23:32
DKMum說得對,我女兒interview之後都話唔鐘意學校環境

隔山買牛,真的冒很大的風險!

還有一間在星期六,便完成所有面試了,取錄結果在十二月頭便會知曉!祝大家可入讀心儀嘅學校

DKmum 發表於 16-11-11 00:54

還有一間在星期六,便完成所有面試了,取錄結果在十二月頭便會知曉!祝大 ...

聽完你說我會考慮飛過去看。

醒目開學勳章

DKmum 發表於 16-11-10 01:18
很緊密的行程,但我覺得很值得!始終網頁上的資料有限,要靠實地覌察,school visit 後我們對所選學校次序 ...

同意, 如果有時間真係要飛去看一看.

DKmum 發表於 16-11-11 00:54

還有一間在星期六,便完成所有面試了,取錄結果在十二月頭便會知曉!祝大 ...
有時間上嚟分享下你sch visit 嘅所見所聞!我哋大部分都係隔山買牛,你指點下等我哋減少買錯嘅機會!

回覆:etoile 的帖子

唔知以為買樓!選學校

我都去完兩間學校interview. 兩間都係細校,一間就連學校都好細,設備比較舊。兩間都有限外國學生數目。最頭痕係一間要一月先有消息,另一間就好快會知。中六的留位費通常係一個學期學費,所以已經又開始要煩。

wloi 發表於 16-11-13 05:22
我都去完兩間學校interview. 兩間都係細校,一間就連學校都好細,設備比較舊。兩間都有限外國學生數目。最 ...
我女兒兩間都是12月頭知,我就驚兩間都唔收就煩!dKmum,你對昨天那間學校有何觀感呀?可否分享一下?女兒説不是參觀太多地方,不過環境好像不錯。

請問大家揀選d學校?可分享一下嗎?我亦開始為亞仔準備sixth form轉校

tung_yan0623 發表於 16-11-13 08:41
請問大家揀選d學校?可分享一下嗎?我亦開始為亞仔準備sixth form轉校

你也考慮轉校?是普遍的,right?

回覆 Candice1128 的帖子

sixth form轉校好普遍架,更上一層樓嗎

醒目開學勳章

tung_yan0623 發表於 16-11-13 09:57
回覆 Candice1128 的帖子

sixth form轉校好普遍架,更上一層樓嗎

請問A*比例相差幾多個%才值得轉校?

3b 發表於 16-11-13 10:26
請問A*比例相差幾多個%才值得轉校?

我覺得Alevel成績好難參考, 因為可能很多海外學生轉過去所以成績很好.

回覆:sixth form 轉校

Cardiff 一樣靠外地生才top school

etoile 發表於 16-11-11 16:32
有時間上嚟分享下你sch visit 嘅所見所聞!我哋大部分都係隔山買牛,你指點下等我哋減少買錯嘅機會! ...

終於送左呀女返宿舍了,今晚打道回港搵錢交學費,宜家一個人在途上,可以慢慢寫返出來同大家分享!

我地轉校有2個原因:要轉男女校同宜家間學校讀得5開心,不是要搵ranking 高嘅學校而轉,所以揀嘅學校不是top school, 我嘅宗旨系要佢愉快學習,寧願她在above average 嘅學校有自信地學習,rather than 在top school 下追逐名次。

今週一共去了四間學校,而我收了很多pm問我考學校的情況,我系呢度答大家,恕不逐一回答了!

DKmum 發表於 16-11-14 00:57
終於送左呀女返宿舍了,今晚打道回港搵錢交學費,宜家一個人在途上,可以慢慢寫返出來同大家分享!

我地 ...
首先講的是king's Canterbury, 這原先是我們的首選,但現在我們放棄了!
原因是他的校園在遊客區內,Canterbury cathedral 嘅則門與校園連接,其中一間課室嘅窗戶更是對正大街,我可在街上看到學生上課,而sports  centre 距離學校15分鐘,sixth form 宿舍更在校外,每天出入學校、宿舍及打波都均在旅遊區出入,這絕不是我們理想的boarding school 環境,如我沒有school visit 的話便可能中伏了!

但切記每人的要求不同,我們放棄他純粹因為環境, 大家只當作參考便好了!

3b  demio, me too!  發表於 16-11-14 12:00
demio  呢個都係我地當年放棄 King's Canterbury 其中一個原因  發表於 16-11-14 02:43

第二間是Epsom College

這間學校距離London 大概一小時,交通很方便!學校有2日安排考生考試,我女當日大概50+,2天合共起碼100+,末計算oversea applicants, 所以都頗多人報此校!

考試同其他學校不同,我女考了3份cognitive thinking 嘅paper, 一份考數理,一份系英文另一份推理!

校園很大很美,運動設施很好,而sports centre 會於部分時間對外開放(我猜目的是賺錢及平衡開支)

School tour 學校安排了數位同學帶我們參觀,但由於太多家長,同學仔有點應接不下,坦白說有點走馬看花,亦沒有機會同admission teacher 問問題,其后嘗試要求可否帶我看看science subjects 嘅教室及medical centre, 可惜被婉拒了!感覺學校帶點商業化,而學生面試只有15分鐘,有點流水作業,呀女話老師普通,並沒有聽完她的作答便急急問下一條問題了可能她是第一個,當天還有很多人呢!

但感覺這裏的學生很活潑,每每轉堂有很多學生在校園在走動,下午的時候還有大量學生湧往不同的球場,這是這幾間中最活潑最有人氣的!

他們將所有sixth form 嘅新生,無論day student or boarders 都安排在同一
boarding house, 二人share 一間房,upper six 才single room! 這對我們來說好壞參半!

DKmum 發表於 16-11-14 02:59
第二間是Epsom College

這間學校距離London 大概一小時,交通很方便!學校有2日安排考生考試,我女當日大 ...

展轉已到機場,另外兩間待我回港後再分享吧!