用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE PAST PAPER (by topics)
樓主: YWL907
go

DSE PAST PAPER (by topics) [複製鏈接]

醒目開學勳章

Acatmom 發表於 16-11-6 00:09
我上join us 網頁望過,見到同topic有好多系列,你說的有詳細解釋的是哪個系列的?

去三聯/商務都唔係好 ...

在女書櫃搵到這本

醒目開學勳章

2女女 發表於 16-11-4 17:33
仲有冇同學可以賣出?

我不知,女不會講呢d,叫你仔女每年考完dse之後,留意下學校的intranet email, 好多學生都會賣,我以前都收過,我女畢左業了,無再入中學的email

CrabPincers 發表於 16-11-6 13:36
在女書櫃搵到這本

Thank you!

要留意Joint-Us 只得答案,因為DSE題目屬考試局版權。

DSS 發表於 16-11-6 19:46
要留意Joint-Us 只得答案,因為DSE題目屬考試局版權。

那裡可以買到pass paper呢?

2女女 發表於 16-11-7 07:11
那裡可以買到pass paper呢?
可參閱 #2 及 #7 的留言

引用:要留意Joint-Us+只得答案,因為DSE題目屬考

原帖由 DSS 於 16-11-06 發表
請問join us 既答案其實得唔得?只怕讀錯冇質素既野去考試

HI, 我想問PAST PAPER 係咪中五中六先做? 我仔最近叫我買D 英文比佢做, 但佢只係中四, PAST PAPER 唔知適唔適合

Join us 這些解題都係 by year ,也要配合去書局買/圖書館借的題目本。適合已大致明白整個DSE syllabus 嘅學生去操卷用 (起碼如果past paper 有題目已 out syllabus 也懂分辨)

如未到中5 (起碼完成上學期嘅課程),要做 past paper ,就要找 by topic 嘅資源。抽出公開試問題+解答 再按 topic 分類,這個有難度亦要有心機,一般是學校老師、補習社出嘅題目本  才會做,坊間 補充exercise 都會見到有標明年份邊題嘅 past paper 題目,這些補充大部份按 topic 。小卒應該都有的,不過資源太多,要分辨那些啱用的也要一點時間。
(我就唔想幫阿仔做埋呢D 咁費時又唔討好嘅嘢 (逼佢溫書咁),佢應該自己去找,我只可以做到淨係出個錢,去書局畀個書名店員幫我執這種程度)
結論:找 by topic 嘅past paper ,買多幾本補充練習最便捷。或者報幾個天王補習班,notes 裡一定有

馬媽媽 發表於 16-10-31 14:22
Yes. I want to buy the past paper by topic. Is it sold by tutorial centre?

我見到活學教育有得借畀學生,好似要畀按金。
‹ 上一主題|下一主題