用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點睇個補習老師上課好與否?
go

點睇個補習老師上課好與否?

剛請了一位上門補小二女仔的補習老師,請問你們會點觀察她是否適合?我比她們在房間中關上門補習,咁得唔得?請比意見,因第一次請上門補習老師,重要係小二。

王國會長

回覆:LingLongMami 的帖子

我算半新手請補習,以我細仔作例子,佢今年甘岩都係小二。

首先,通常我請補習都係佢地係廳補,我入房。一來聽到出面做咩,二來有咩事或者我出去都方便過係房補。

點知個補習好晤好,先問過用家,即個細路上完鍾晤鍾意個老師。因為個細路晤抗拒個老師即表示起碼會聽老師教。其次家長補完可問返個細路老師教過咩,叫佢講返出來,甘証明個老師教學ok, 個細路起碼聽得明,亦可以噏返出來。

題外話,我覺得補習老師係人夾人緣,個老師成績好,晤代表識教,最緊要佢可以係愉快中學到知識係最重要。我請補習晤係想我仔成績好,而係因為佢認中文字弱同抗拒中文,所以揾左個哥哥,自此我仔好期待上堂,因為個哥哥成日講成語故事或中文字演變,令佢晤再怕中文。希望你個補習能夠幫到你小朋友。

我自己 DSE 後有做過上門英文補習,小一到中一都有做過。通常我會係客廳補習(入人地房唔係幾好),除非家長要求係房補。通常係房補習安靜點,小朋友可以專心到。

除非家長唔係屋企,否則我都會臨走前講翻教過咩,或者叫個學生覆述我今堂做咩同有咩課後練習。起碼讓家長(僱主)知道自己的錢去了哪兒。如果家長是全職工作的話,我會每堂 whatsapp 翻。

可以試下問個小朋友覺得個補習老師點。我以前有兩個國際學生,聽她們媽媽說,以前請過一個補習姐姐,同樣是 DSE 中學畢業,但係個姐姐教法好悶好生硬,所以補左幾堂就同父母抗議唔補。但係兩個小朋友同我都幾夾,又肯聽話做練習寫作文,她們父母見到有進步,所以繼續請我。

回覆:1998Ruby1998 的帖子

八一八,每小時收多少?

回覆樓主: