用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘福建中學
go

官塘福建中學  

大家有冇評語

好辛苦,英中
書包好重,住得遠吾好讀

anna59 發表於 16-10-30 13:33
好辛苦,英中
書包好重,住得遠吾好讀
但系住得近又多數唔收

anna59 發表於 16-10-30 13:33
好辛苦,英中
書包好重,住得遠吾好讀
好辛苦 ----- 可唔可以講多啲邊方面辛苦呢? 係咪超級谷讀書呢? 但舊年聽簡介會, 校長話學校都好重視"體育", 請咗唔少中國國家級教練訓練不同體育校隊, 俾我感覺間學校學術+運動都兼顧到, 好似唔錯嘅學校喎!

學校 DSE 成績幾好啊!

利申: 我上星期四親身交咗中一報名表

王家爸爸  喺同類型學校來講算唔錯  發表於 16-10-31 15:57

小時了了 發表於 16-10-31 10:58
好辛苦 ----- 可唔可以講多啲邊方面辛苦呢? 係咪超級谷讀書呢? 但舊年聽簡介會, 校長話學校都好重視"體育", ...
成績好與唔好, 睇你同邊間比較啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

辛苦是指在學科上,除2測2考外,小測,默書好密,功課吾算多,總之每個星期都要温習
如果入到精英班仲辛苦,英文麻麻地的話,小學廣教中的話,要唸清楚

醒目開學勳章

anna59 發表於 16-10-31 15:31
辛苦是指在學科上,除2測2考外,小測,默書好密,功課吾算多,總之每個星期都要温習
如果入到精英班仲辛苦 ...
識人讀緊話英文唔難,中文反而要求好高

回覆 bobbob 的帖子

你說得對,英文吾算好深,只要英文好,可以應付,但中文難度好高,好多人吾合格,仲要普通話教,難上難,怪吾得dse 合格率系100%

hkpapa852 發表於 16-10-31 13:15
成績好與唔好, 睇你同邊間比較啫!

嘻!嘻!同赤柱聖士提反及沙田培基比較如何呢?

小時了了 發表於 16-10-31 22:57
嘻!嘻!同赤柱聖士提反及沙田培基比較如何呢?
聖提較難比較, 應公開成績既資料不多, 另外兩間, 成績相差不太遠. 不過福建既3322率一年比一年低, 但入U率郤上升, 始有頃向拔尖既趨向. 相反, 培基3322率同平均4+都慢慢在提升

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

人均5+數/平均5+率

人均4+數/平均4+率

2012  - 2013

聖士提反書院

< 97.9% (22222)

<=82.88%

82.88%

95.89%

<=95.89%

福建中學

69.00%

~50%

12.10%

47.90%

培基

54.5% (33222)

41.90%

2013  - 2014

聖士提反書院

< 99% (22222)

<=81.19%

81.19%

97.03%

<=97.03%

福建中學

74.90%

15.42%

>=15.42%

>=34%

57.94%

>=15.42%

16.10%

48.90%

培基

65.4% (33222)

46.40%

2014  - 2015

聖士提反書院

<=93.9% (22222)

<=79.17%

79.17%

98.96%

<=98.96%

福建中學

70.50%

18.32%

>=18.32%

<=51.83%

51.83%

51.31%

15.70%

47.50%

培基

62% (33222)

46.10%

2015  - 2016

聖士提反書院

福建中學

65.9% (33222)

20.88%

49.45%

>=49.45%

>=49.45%

17.80%

49.30%

培基

69.70%

47.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-1 09:09
聖提較難比較, 應公開成績既資料不多, 另外兩間, 成績相差不太遠. 不過福建既3322率一年比一年低, 但入U率 ...

hkpapa852 非常非常感激你, 你可以係數字裏可以睇到咁多野嘅, 但我卻好似睇緊星星文字咁咩野都睇唔到 ---- "福建既3322率一年比一年低, 但入U率郤上升, 始有頃向拔尖既趨向, 培基3322率同平均4+都慢慢在提升"

如果好似樓上網友呻福建"好辛苦, 如果入到精英班仲辛苦", 咁福建入到精英班咁辛苦, 入唔到精英班又如果好似hkpapa852 睇到"既3322率一年比一年低, 但入U率郤上升, 始有頃向拔尖既趨向", 咁唔係精英班想入大學有難度喎.

小時了了 發表於 16-11-1 10:06
hkpapa852 非常非常感激你, 你可以係數字裏可以睇到咁多野嘅, 但我卻好似睇緊星星文字咁咩野都睇唔 ...
始有頃向拔尖既趨向

呢D係個人估計..... 家長未必會認同, 亦未必係事實

anna59 發表於 16-10-31 15:31
如果入到精英班仲辛苦,英文麻麻地的話,小學廣教中的話,要唸清楚

俾您嚇一嚇狂呻"辛苦", 又話 "除2測2考外,小測,默書好密,功課吾算多,總之每個星期都要温習", 我真係要認真考慮下阿女考到讀唔讀喇!

我考直資其中一個好大原因係諗住學校多資源, 唔好太過谷成績, 會多課外活動攪, 學生唔係只一味要"讀書,讀書, 讀書..." 如果福建原來都係好似我北區名校鄧顯咁出晒名谷成績, 學校只著重學術, 咁我不如抽鄧顯好過!!

多謝您真實分享, 令我認識及睇清楚更多

小時了了 發表於 16-11-1 10:18
俾您嚇一嚇狂呻"辛苦", 又話 "除2測2考外,小測,默書好密,功課吾算多,總之每個星期都要温習", 我真係要 ...
坦白講, 你想要真係有全人發展既中學, 其實應該要諗傳統名校 (係傳統出色學術同其它方面都有發展個D, 如DBS, DGS, LS, Marymount.....)

回覆 小時了了 的帖子

同觀塘官立, 順利天主教, 梁式芝比較如何呢?

christy2011 發表於 16-11-1 10:40
回覆 小時了了 的帖子

同觀塘官立, 順利天主教, 梁式芝比較如何呢?
如果以DSE成績同入U率計:

順天>觀官>梁式芝

hkpapa852 發表於 16-11-1 10:29
坦白講, 你想要真係有全人發展既中學, 其實應該要諗傳統名校 (係傳統出色學術同其它方面都有發展個D, 如DBS, DGS, LS, Marymount.....)
咁我女成績唔係標青麻, 你講嗰啲係我 dream school.其他一線尾二線頭直資都有全人發展嘅

以我初步了解:

赤柱聖士提反: 因有幾熟嘅教友仔仔今年讀S1, 佢阿媽同我講間中學無佢仔小學時谷, 又有強制短暫寄宿, 佢仔係讀一般東區聖公會津學而已.

培基: 純以開放日睇及當時開放日問路過讀緊學生嘅家長, 佢地好 buy 學校投放好多資源係學生成長發展, 例如:學校同突破機構有好多活動攪俾學生, 又有學習無彊界, 又有好多活動專係俾初中生參加等, 比較全人發展

hkpapa852 發表於 16-11-1 10:29
坦白講, 你想要真係有全人發展既中學, 其實應該要諗傳統名校 (係傳統出色學術同其它方面都有發展個D, 如DBS ...
題外話,真心求敎,想要找有全人發展的中學,而成績只有B1B-B1C的女孩子,有什麼官津校可考慮?
希望在自行時試一試。

山海兒女 發表於 16-11-1 12:55
題外話,真心求敎,想要找有全人發展的中學,而成績只有B1B-B1C的女孩子,有什麼官津校可考慮?
希望在自行 ...
你要求"點樣"既全人發呢?

現實係好殘酷, 當大多數B1名校都無能力係學術同其它方面兼顧既時候, 家長係咪要認真諗清楚自己既期望同要求, 係咪離地呢?