用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

活動教學升中問題

暫時只心儀馬灣基慧呢間小學, 但朋友叫我諗清楚, 活動教學升到中學驚佢唔適應普通中學, 如果諗住會送出國讀比較好, 有無媽媽分享下,升返本地中學有無問題,  會唔會跟得好辛苦? 好想知, 驚揀得唔好

kksun 發表於 16-10-28 18:03
暫時只心儀馬灣基慧呢間小學, 但朋友叫我諗清楚, 活動教學升到中學驚佢唔適應普通中學, 如果諗住會送出國讀 ...

於心,學校係傳統教學,同活動教學完全無關,唔係女鐘意呢間學校,我已轉校

bulo 發表於 16-11-1 23:38
於心,學校係傳統教學,同活動教學完全無關,唔係女鐘意呢間學校,我已轉校
...
可以了解下想轉校原因嗎?

回覆樓主:

我小朋友其實唔太適合傳統教學,狂塞填鴨方法,佢學野需要消化,只抄寫方式佢係入唔到腦,其實抽獎抽中後,我本來已諗住打電話搵學校,但人人話基慧係活動教學,但入到去並不如此,9月時都仲分組坐下,10月已變回舊式填鴨一排排坐,都係傳統單向式教學,而中文課程係深,我覺得有小二小三程度,但小朋友只係啱啱升上小一,10月開始車輪轉中英文默書,確實講我呢類型既人係唔太接受到,諗住睇埋下學期小朋友點,再決定搵學校
升中呢樣野,我聽過好多人話基慧升左上中學既小朋友,覺得中學課程易handle. 好似話係學校課程深同谷得行既成果

引用:+本帖最後由+bulo+於+16-11-4+09:01+編輯+\

原帖由 bulo 於 16-11-04 發表

我小朋友其實唔太適合傳統教學,狂塞填鴨方法,佢學野需要消化 ...
由於小一有零星手足口病,所以全校都要分行坐,以免小一至小三分組坐而增加患病機會。  可能遲D就會分番組坐。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-11-4 11:12
由於小一有零星手足口病,所以全校都要分行坐,以免小一至小三分組坐而增加患病機會。  可能遲D就會分番組 ...

不過問題重點唔係坐位,而係教學方式係傳統單向,無需太多思考,不停抄寫,默書,認字串字

bulo 發表於 16-11-4 09:00
我小朋友其實唔太適合傳統教學,狂塞填鴨方法,佢學野需要消化,只抄寫方式佢係入唔到腦,其實抽獎抽中後, ...

我見你抽獎抽入去,理應好鐘意先放第一志願,事前無好認真去理解學校?
大仔已畢業,細女重讀緊,學校總算係開心學校,至少我遇過大部份都係好老師,會幫手處理事情。
佢地到三年級都重係分組坐,而且會因應某些題目比佢地做討論,例如英文group writing,音樂又有project等,當然講不上全活動教學(我諗都無咩政府學校可以完完全全做到),但佢係荃灣區小學黎講,派英中比率可算數一數二。

kksun 發表於 16-10-28 18:03
暫時只心儀馬灣基慧呢間小學, 但朋友叫我諗清楚, 活動教學升到中學驚佢唔適應普通中學, 如果諗住會送出國讀 ...

放心,學校派英中比率好好,同學都適應(我大仔升左中喇),佢地好有歸屬感,畢左業都會返學校幫手,例如小六學生家長會,佢地好多同學返黎分享面試過程,心得。

jk923 發表於 16-11-4 21:20
我見你抽獎抽入去,理應好鐘意先放第一志願,事前無好認真去理解學校?
大仔已畢業,細女重讀緊,學校總算 ...

真係唔好意思,係呢個馬基group入邊永遠只有人講學校好快樂,功課適中之類,有識得既人只話馬基very good. 從無人講有幾谷,我將中文閱讀理解send比係小朋友係九龍塘聖家既朋友睇、都話洗唔洗咁深
一路都諗住搵較少功課既直或私小,手上只有waiting list, 抽獎係最後無選擇中既選擇,唯一鐘意原因係間學校係正樓下,是旦填做第一志願,都無諗過會中
結果中左,識得既街坊紛紛話係正樓下而且學校好好,加上小朋友唔想舟車勞頓,所以故且比佢入讀,但而家小朋友開始發炆喊晒話又默書?!頂唔浦或轉校

bulo 發表於 16-11-4 22:51

對於你話多功課,多默書,我覺得學校已經好好,低年級學生一至四已有功課堂,而且一定係老師睇返,重會教佢地做功課(老師有教佢地做晒作業先,抄寫留到最後),英文默書一出就係一個學期範圍,絕對有足夠時間去溫書。
睇返上兩個回應,原來已轉校?希望你小朋友可以適應新學校啦。

回覆:活動教學升中問題

請問馬基現在參加TSA嗎?

引用:Quote:jk923+發表於+16-11-4+21:20+ 我見你

原帖由 bulo 於 16-11-04 發表

小朋友幼稚園是否happy school?? 幼稚園階段有沒有閱讀習慣?? 可能升上小一就會比較難適應, 其實默書只是幫助温習,到測考時不用一次記大量生字。抄寫功課都係默書前一兩日做,來幫助温習,每個詞語x3,我仔女抄完已經記到八九成。 功課量初小唔算多,我仔女在導修堂已經完成大部份,阿仔今年小三,回家大約30-45分鐘已做完功課,温埋默書,練完琴,仲有時間打一陣機或看課外書。
高小我認為功課係較多,我個女已經升中一了,現在佢畢業左同學大家仲有聯絡,無論係band 1或band 2中學,大家都做功課做到冇停手,又quiz又dictation,又test,比起小學真係忙到連玩嘅時間都冇。 中學先叫做辛苦!!
除非唔諗住hk讀中學或大學,因為大部份小朋友終極目標係考DSE,在教育局課程規管下,我相信冇一間小學係真正happy school. 唯有做家長要自我調節。

公平D講馬基初小功課量不是少,但也不是多,反而其他小學功課量聽聞仲駭人。

jk923 發表於 16-11-4 21:20
大仔已畢業,細女重讀緊,學校總算 ...

Sorry. 未轉,睇埋下學年如何先
功課未至於最喪個隻,同協和小一功課量差不多(有朋友小朋友而家係協和讀緊)但我覺得程度係深,特別中文,而英文既教法係傳統到爆個隻,串字同死記grammar係學外語最差同最令人討厭既方法,所以我有幫小朋友搵校外native 英文班

bulo 發表於 16-11-7 08:53
Sorry. 未轉,睇埋下學年如何先
功課未至於最喪個隻,同協和小一功課量差不多(有朋友小朋友而家係協和讀 ...

講真,馬基嘅老師,我真心覺得係好好,好受學生愛帶,而且係跟得學生好足,有受傷或突發情況一定會通知家長。何校長都好受歡迎,同同學打成一片。我諗政府津貼嘅學校,點都不能成為全happy school,同校網嘅有一間家話下午唔洗上堂,但到知道佢個升中派位band1比率低,又接唔接受到呢。

tinaxxy 發表於 16-11-5 20:09
請問馬基現在參加TSA嗎?

今年教育局有無講到TSA會點處理,因為女唔係三,六年級學生,所以我無後意到。

引用:Quote:bulo+發表於+16-11-7+08:53+ Sorry.+

原帖由 jk923 於 16-11-07 發表
講真,馬基嘅老師,我真心覺得係好好,好受學生愛帶,而且係跟得學生好足,有受傷或突發情況一定會通知家 ...
我女啱啱上星期測完驗放半日,佢都特登回母校探老師,如果小朋友唔鐘意學校同老師,都唔會咁上人心。

gracelam 發表於 16-11-7 15:16
我女啱啱上星期測完驗放半日,佢都特登回母校探老師,如果小朋友唔鐘意學校同老師,都唔會咁上人心。

...

我大仔有時間就返去,連阿妹家長會都去,最開心就係阿妹開聖誕party,佢又咁岩放假就最開心)佢都返去搵老師傾計,老師又會問佢地讀成點,而且重會比啲tips佢地上中學點溫書。

bulo 發表於 16-11-4 22:51

我小朋友小三仍是圍坐一組組坐喎 !
不過真有傳染病風險就會一行坐一輪的

你是校定打算轉校 !
不如問下女邊方面吸收唔到/跟唔到, 先去嘗試解決問題,教女點應付 !
跟唔上, 有無同老師傾下???
荃灣小學來講, 馬基已經唔算深, 其他荃灣區小學會更深
如果真的要轉,睇怕直資才合適 !
例如嶺小可能你會感覺開心D
雖然默書唔算少, 但默的字唔深, 算適中, 比起荃灣其他小學 ! 

我見現在好多小朋友英強中真是好弱,睇怕要想想法子 !

至於活動教學, 在津校可以講唔太活動,只是半活動,
我小朋友話小一的數學老師教會活動D

努力 加油吧 !

bulo 發表於 16-11-1 23:38
...
一直無睇到留言, 多謝咁多位既意見, 真係好有用, bulo 都多謝你提醒我, 唔好想像到活動教學就唔駛成日默書果d.其他家長又講得有道理, 出面d學校一樣要狂默書.....>.<.... 暫時結論我都鐘意學校有導修堂, 可以即時教返小朋友唔識既地方, 慳返既時間可以用黎溫習.  我女而家k1, 大部份功課都係學校完成, 仲要佢份人係聽老師話唔聽我講, 學校做功課做得靚過係屋企做, 希望再有家長可以續分享.

我小朋友而家小二, 我唔覺得課程比外面深, 反而我覺得相反, 我小朋友幼稚園係super happy school, 冇外補, 所以英文底子唔好, 中文都係靠平時佢睇書睇電視學生字多, 到升上小一, 功課唔多又輕鬆, 佢都可以應付到, 至於默書, 都唔係一星期中英各一次, 我曾經向老師反映過, 想佢加密d添 小朋友返學好開心, 每日又有功課堂, 小一果年好輕鬆~

到而家小二, 功課開始多, 至於深唔深, 我覺得係跟返外邊津校一樣, 亦冇咩額外加多, 我聽好多朋友佢地學校係每星期都有中英默各一次的, 課程都深, 所以樓上話中文好深, 我唔認同