用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 二年級睇Roald Dahl會否太早?
go

二年級睇Roald Dahl會否太早?

我女之前狂睇rainbow magic, 跟住又未知係學校圖書館搵咩書睇。我就借左右Matilda比佢試下,佢又真係睇得明入面的情節,話個女主角好犀利。
我未睇過依本書,怕有d內容唔合佢年紀,太早睇唔好。

WKDRB16  無問題  發表於 16-11-12 14:50
王家爸爸  因人而異,小朋友鍾意就得。  發表於 16-10-31 12:32
A-Mum  無問題  發表於 16-10-28 13:31

edutm 發表於 16-10-28 10:13
我女之前狂睇rainbow magic, 跟住又未知係學校圖書館搵咩書睇。我就借左右Matilda比佢試下,佢又真係睇得明 ...

放心,O K的。

siutingto 發表於 16-10-31 11:30
唔會,一年級已開始睇

回覆:edutm 的帖子

這本我自己都看過。沒問題的。好好睇。

我女之前狂睇rainbow magic, 跟住又未知係學校圖書館搵咩書睇。我就借左右Matilda比佢試下,佢又真係睇得明 ...

我仔小一時開始睇Roald Dahl, 咁多本唯獨是Matilda 我抽起冇比佢睇因為我覺得太暴力,我自己睇到都打左個突。其餘的我都覺得冇問題

女仔,小一,開始睇Roald Dahl.
睇了 Enormous Crocodile, Fantastic Mr Fox, 請問跟住睇哪本好呢?

troubledaisy 發表於 16-11-15 08:36
女仔,小一,開始睇Roald Dahl.
睇了 Enormous Crocodile, Fantastic Mr Fox, 請問跟住睇哪本好呢? ...
giraffe pelly and me
the magic finger 的故事都適合初小

200904  嗯,不錯  發表於 16-11-29 13:02

thank you-!

回覆 Ocean419 的帖子

我都覺得有些暴力,且我覺得有些内容,小朋友未必明。

比如售車的惡劣方法,以及黏貼帽子在頭上等等。哈哈。

暫時覺得 magic finger,BFG,crocodile 還不錯。

閱讀無分年齡, 主要根據興趣, 我唔會幫佢揀書, 放哂係書架上, 未上小一已睇過哂.
佢睇書我唔會考佢, 無論深/淺既書佢都有時會翻睇.
小一時, 小朋友也發現身邊唔少同學睇緊Ronald Dahl.

王家爸爸  同意閱讀係無分年齡既   發表於 16-12-2 15:08

mimi222shi 發表於 16-11-29 14:28
閱讀無分年齡, 主要根據興趣, 我唔會幫佢揀書, 放哂係書架上, 未上小一已睇過哂.
佢睇書我唔會考佢, 無論深 ...
其實好多時都會翻睇,唔同年齡,睇同一本書,有唔同既體會。

佢睇書我只係提供時間, 任佢揀, 從來唔迫.

看得明白就讓小孩看。我囡今年(三年級)才看,之前不肯看,原因是字體太細,但看了電影BFG後便迷上Road Dahl作品,不過我看不懂。

真係要睇興趣,如果佢想睇我唔會阻止‥我女小一,有試過比佢睇Magic finger, 但因為全本黑白,吸引力都唔夠Dilly and Goody-Goody呢類橋梁書高唔知Roald Dahl 有無彩圖版賣呢?

醒目開學勳章

mamummypig 發表於 17-1-9 10:16
真係要睇興趣,如果佢想睇我唔會阻止‥我女小一,有試過比佢睇Magic finger, 但因為全本黑白,吸引力都唔夠 ...
有color version:
https://www.amazon.com/Magic-Finger-Colour-Dahl-Editions-ebook/dp/B01L0SQUMM

ek網友介紹仲有簡易版:

https://www.amazon.com/Penguin-Fantastic-Reader-Graded-Readers/dp/1447931351

bobbob 發表於 17-1-9 12:49
有color version:
https://www.amazon.com/Magic-Finger-Colour-Dahl-Editions-ebook/dp/B01L0SQUMM

唔該晒你呀