用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友大意問題
樓主: bb鼠
go

小朋友大意問題 [複製鏈接]

回覆樓主:

自己學得適當的操數係要的,我本身對數都係差,所以小時候都是做得多叫好啲。到而在我囡又係數差,問佢會識答,一到做便死。有大意錯,突然諗唔到。唯有做多幾份試題,又好咗啲,熟能生巧。

回覆:Maggieb1122 的帖子

我大仔都係,佢小三個陣都係慢到死...
佢新學個啲係識做,不過舊嘅知識就忘記得一乾二淨==''係要犧牲少少遊戲時間去溫返...
平日功課已經夠忙死,唯有星期六,日抽少少時間去做

回覆:teddybear414 的帖子

請問是否一直到高年級小五小六時,數學卷都會問返上一年的題目?照咁睇,真係要每個數學topic都要令小朋友識+熟,如果唔係利疊利,帶到下一年真係大件事。

little_yolky  係要識過去學過既已有知識,唔止上一年既。  發表於 16-11-3 17:37

MyBear 發表於 16-10-28 22:33
越睇越似我個仔,十足十,睇住佢做真係會火滾,但係唔睇又唔知錯喺邊,唯有盡量克制自己。我仔好無信心,諗 ...

我由佢慢慢諗,起碼要諗過,我會走入房休息一下,佢做完搵我睇,錯咗叫佢改,再改唔啱先教佢

IloveJJ 發表於 16-10-28 22:34
如果我仔唔用腦,我爆硬佢啦。咁教仔就梗係勞氣架啦!唔係點解個個送去補習:無眼屎乾淨盲啫!
我 ...

請問你仔宜家幾多年級?我覺得4年級係另外一個層次,心算慢d轉得慢d就唔掂.....我女小4前ok的,不過也是大意
我唔係唔教,係選擇唔坐佢隔離,因為佢會有丁多唔識就唔諗真接問我,我爆佢佢又驚又喊

little_yolky  男仔同女仔唔一樣,男仔要爆,女仔要氹。  發表於 16-11-3 17:38

Maggieb1122 發表於 16-10-28 23:15
自己學得適當的操數係要的,我本身對數都係差,所以小時候都是做得多叫好啲。到而在我囡又係數差,問佢會識 ...

操數我會考試前2星期先操,一早操乜都唔記得哂

teddybear414 發表於 16-10-29 00:01
我大仔都係,佢小三個陣都係慢到死...
佢新學個啲係識做,不過舊嘅知識就忘記得一乾二淨==''係要犧牲少少遊 ...

但是除咗數仲有其他唔多掂....
果d係正宗唔掂,不要大意
同埋我女超級唔鐘意數,所以叫佢個個星期做佢死都似

suzuki12 發表於 16-10-29 00:39
請問是否一直到高年級小五小六時,數學卷都會問返上一年的題目?照咁睇,真係要每個數學topic都要令小朋友 ...

其實我覺得只是上學期第一次測驗會有,當出到上年已經唔太明既數就死梗
每次範圍都包括已認知知識

引用:Quote:tutik+發表於+16-10-28+17:15+ 唔通

原帖由 bb鼠 於 16-10-28 發表
平時做功課已經做到好夜,佢精英班,個個同學心算好快,但佢就仲要數手指/寫出來...
下學期呈分了⋯ ...
relax!! 父母咁緊張,小朋友做卷自然都會緊張,如果小朋友本身係明白係識,只是做卷時大意,我唔會咁緊張,大人都有疏忽有睇錯嘅時候,我會好似做朋友咁講好鄧佢唔抵,明明係識,只係唔小心。 小朋友聽到會受落D。下次做卷都唔會咁緊張。 做數學卷有9x分嘅小朋友係小心謹慎,8x分通常係衰扣大意分,7x-6x已經係部份唔明。 高小全班攞到9x分其實5隻手指數得晒 (除非份卷好深或好淺就另計), 所以8x分已經好唔錯。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

babywoman 發表於 16-10-28 20:37
你地數學考試好多版?慢兩拍就會做唔晒?
我仔都冇心算, 佢小二時經常心算,但成日計錯數, 加減都有時錯. 我叫 ...
:請問用什麼方法可以有系統地記錄錯題呢?excel/word?圖表/圖形/方向/時間又點攪?每次测考我要由上年啲測考卷抄寫錯題一次比佢翻做,先揾到佢盲㸃再死攻,好花時間。

回覆 tutik 的帖子

我用word 打文字題之類. 圖形之類的,要從練習中抽取.所以, 數學科我都會買兩三本測驗卷形式的練習, 考試前抽啲來做, 有時間會叫佢做晒.
甚至我會用手寫. 因用電腦比較麻煩,  好在我仔唔係錯很多

tutik  咁我試下先。唔該  發表於 16-10-29 17:50

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-10-28+19:24+ 我

原帖由 bb鼠 於 16-10-28 發表
我女如果我坐佢隔離,佢會不停想問我想撞自己唔去深入諗,一陣又問7+8係咪15?一陣又咪40/5係幾多
我睇住 ...
咁既情況,你同佢日日背熟個乘數表&10既組合(1-9,2-8,3-7…)先啦,如果呢d都要花時間計,思考,咁真係好難做得哂份卷

我識好多高小加減乘除其實唔熟, LCM/HCF 又亂晒, 影響分數擴分之類.   好簡單仲要計直式, 所以時間不夠, 我覺得限時的practice 最重要, 同埋要佢加快心算,  但心算好需要專心, 我個數理解冇問題, 但最慘專心有問題, 所以難做到快而準, 佢往往靠難的bonus 題取分, 但時時抽空practice, 都比心算慢好.  

HaYi 發表於 16-10-30 19:03
我識好多高小加減乘除其實唔熟, LCM/HCF 又亂晒, 影響分數擴分之類.   好簡單仲要計直式, 所以時間不夠, 我 ...

唉你直頭係講緊我女
佢真係好唔專心,做下走下,食飯都係咁,我已經鬧咗無十年都有八年

HaYi  係架, 所以成績大上大落, 好難預計, 先得人驚  發表於 16-11-1 07:23
‹ 上一主題|下一主題