用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友大意問題
go

小朋友大意問題

今年已經5年級,數學今年教的識但大意,唔睇清楚題目,發夢咁,最大又填最小,最小又填最大,又做得慢,上年考試前做練習全部有90幾分,到考試派成績卻得60幾,佢話唔夠時間做,有2版長題目沒做,我想喊出嚟⋯⋯唉
測驗測返4年級的又忘記了⋯⋯
我已經每日放工用個幾鐘每項功課睇,都係咁,我就嚟崩潰了⋯⋯

四年級的數學成績係點?

數學到五年級會深好多, 由整數四則變成分數四則, 抽像左好多架

little_child 發表於 16-10-28 10:56
四年級的數學成績係點?

數學到五年級會深好多, 由整數四則變成分數四則, 抽像左好多架

上年上學期60幾分,因為話唔夠時間做,下學期教咗佢應該做長題目先,下學期86,又係有幾題大意,唔係應該90幾
今年分數加減、4捨5入、方向佢全部識㗎⋯⋯我每日有睇佢功課,係大意,加加下可以變咗減又或者進完數反而細咗

睡眠要好,溫習是平時溫,提前一周溫書,但考試前一晚,必須睡好,睡足。父母在這一點一定要做好。考試前,也要叮囑一下細心的“方法”,提醒孩子的個別不足,比如,符號要看清楚,先做長題目,等等。以提醒方式,而非指責方式。再加以擁抱,鼓勵的笑容。孩子會以開心心情去應試,則事半功倍。

200904 發表於 16-10-28 11:24
睡眠要好,溫習是平時溫,提前一周溫書,但考試前一晚,必須睡好,睡足。父母在這一點一定要做好。考試前, ...
同意, 試前最緊要休息, 臨急拋佛腳無乜用的
同埋, 小朋友要鼓勵而唔係責罵.

200904 發表於 16-10-28 11:24
睡眠要好,溫習是平時溫,提前一周溫書,但考試前一晚,必須睡好,睡足。父母在這一點一定要做好。考試前, ...

前一晚8點幾已經瞓咗⋯⋯
送返學時又提過小心d睇

我都想知!見有一半係唔小心既錯,做家長難免為佢不值。
最頭痕揾唔到方法幫佢,之前既努力不成正比。

tutik 發表於 16-10-28 17:08
我都想知!見有一半係唔小心既錯,做家長難免為佢不值。
最頭痕揾唔到方法幫佢,之前既努力不成正比。 ...

我覺得佢應該是測驗限時,佢又計得慢,心急就更大意

bb鼠 發表於 16-10-28 17:09
我覺得佢應該是測驗限時,佢又計得慢,心急就更大意
唔通真係要去操數班?我好唔想因為學校已經做到反艇。樓主呈分更緊張。

tutik 發表於 16-10-28 17:15
唔通真係要去操數班?我好唔想因為學校已經做到反艇。樓主呈分更緊張。
...

平時做功課已經做到好夜,佢精英班,個個同學心算好快,但佢就仲要數手指/寫出來...
下學期呈分了⋯⋯好大壓力
操券沒用,因為她不是不懂

回覆:小朋友大意問題

順其自然吧!上中學用計算機

IloveJJ 發表於 16-10-28 19:16
唔係喎,就係懂先操卷,唔懂應該要再教清楚。上年既已忘記,即是唔識啦!就要再教。
...

要教返幾多年
平日已經2本數要做,仲要操

brother4 發表於 16-10-28 18:47
順其自然吧!上中學用計算機

但係宜家要過呈分呀

回覆:bb鼠 的帖子

早D睡,做快D,希望可重覆一次吧!

你地數學考試好多版?慢兩拍就會做唔晒?
我仔都冇心算, 佢小二時經常心算,但成日計錯數, 加減都有時錯. 我叫佢慢啲, 用直式在算草紙計.之後就少咗好多唔小心. 做快冇用, 錯晒豈不是嘥心機.

如果我係你, 找出三四年班啲作業, 先揾曾做錯過的, 選出來 用電腦打印出來做一次. 或者去買練習 , 選曾做錯過的來做,不過咁 樣很浪費錢.

如果成日做唔晒, 去買 練習, 專門是測驗卷嗰種, 計時進行.令佢 有考試的狀態

我曾問過我仔, 數學科你應該最有信心的, 為什麼考試都會害怕?
佢 答, 我係小朋友黎, 點同你地大人, 考試梗會緊張害怕.

不知算不算建議, 因為我仔暫時未試過做唔晒, 但總要多方面嘗試

IloveJJ 發表於 16-10-28 19:24
我個仔其實幾似你女,佢都係諗得慢,而且會忘記上年既野。
我既方法係,測考前,先俾份模擬試卷佢做,睇住 ...

我女如果我坐佢隔離,佢會不停想問我想撞自己唔去深入諗,一陣又問7+8係咪15?一陣又咪40/5係幾多
我睇住佢做我會爆㗎!見佢3+7又數手指,24/3又要寫

babywoman 發表於 16-10-28 20:37
你地數學考試好多版?慢兩拍就會做唔晒?
我仔都冇心算, 佢小二時經常心算,但成日計錯數, 加減都有時錯. 我叫 ...

女4年級開始有做唔切嘅問題,測驗一般50題,45分鐘完成。當遇著選擇題要計哂4個先知答案嘅佢就浪費好多時間,其他懂心算的同學,一看就知答案根本唔洗計。
佢就是無人轉得咁快同埋再做多幾題佢個人都會好亂
但掉轉,常識呢d齋背嘅佢又好勁

回覆:bb鼠 的帖子

越睇越似我個仔,十足十,睇住佢做真係會火滾,但係唔睇又唔知錯喺邊,唯有盡量克制自己。我仔好無信心,諗好耐都唔落筆寫。