用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教大家
go

請教大家

囝仔二歲半,時常提點下先跟我講叔叔,姨姨(稱呼人),講到早晨,good night 簡單用語,但呢2個星期開始就成日跟著我講嘢,
1)要求抱,就用動作,我話:你想做乜嘢?囝仔就即刻講:你想做乜嘢,肯跟著講,但唔明乜意思。甚麼時候都跟著講,我一句,佢一句。

2)姐姐帶,英文簡單指令可以做到

3)究竟係咪小朋友初初學語言,係咪跟著人講嘢呢?

回覆:Candygo 的帖子

兩歲半至三歲是講句子階段,現時你小朋友已兩歲半,不應只有簡單用語,兩組字應該無數,例如媽咪抱,叔叔byebye,慢慢食,買朱古力餅……我仔也兩歲半,言語遲緩半年,現在也由兩組過渡緊句子,但st仍然話佢delay,佢並沒有重覆我講嘅句子,我問佢咩色?邊度讀書?幾多歲?食咩?等等,佢會回答我。

謝謝你!我而家排協康評估,請問你係邊間做治療?可否pm 我

如果我用英文問佢咩色?幾多歲?食咩?佢會用英文回答我。但廣東話完全唔得,唔明

回覆:Candygo 的帖子

咁可能係language confused,呢方面無咩研究,言語治療師其實要人夾人,都要搵個近嘅,所以你了解下自己區有無,我個係朋友友情幫忙,所以唔好意思介紹唔到俾你

謝謝!

回覆 Candygo 的帖子

其實間中小朋友係2歲前都會成日copy大人講野。而如果你話用英文問佢就答到,廣東話就唔ok,可能係因為平日姐姐湊得多,多數都係用英文,少機會俾佢用廣東話自然明白同講都少d,不過最好當然搵言語治療師睇下好d啦。我都有相熟治療師,不過唔知岩唔岩你地區,係九龍區。

引用:回覆+Candygo+的帖子 其實間中小朋友係2歲

原帖由 kakama1808 於 16-11-01 發表

其實間中小朋友係2歲前都會成日copy大人講野。而如果你話用英文問佢就答到,廣東話就 ...
請問你言語治療師好嗎

有冇玩假想遊戲,如煮飯仔,扮醫生病人等.....

kakama1808 發表於 16-11-1 17:31

其實間中小朋友係2歲前都會成日copy大人講野。而如果你話用英文問佢就答到,廣東話就 ...

謝謝你!已找了上門服務了。

rafaelbaba 發表於 16-11-2 12:19
有冇玩假想遊戲,如煮飯仔,扮醫生病人等.....

有呀,玩煮飯仔。

不用客無!希望小朋友得到幫助!