用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何伴讀英文圖書呢?
樓主: swarovski2011
go

如何伴讀英文圖書呢? [複製鏈接]

Elenalan 發表於 16-11-9 11:34
出版社係Scholastic。
呢度可以睇到內頁:
https://world.taobao.com/item/531359303146.htm?fromSite=main& ...

多謝分享 呢個看似簡單過USBORNE第一套 另外大家有沒中文啟蒙書推薦?

SABYH 發表於 16-11-9 11:44
多謝分享 呢個看似簡單過USBORNE第一套 另外大家有沒中文啟蒙書推薦?

First Little Readers 係for入門, 比ORT level 1-2有系統, 而且呢套書目的係俾小朋友自己朗讀, 從中學sight words和基本句子結構。

如果小朋友已可自行閱讀Usborne My First Reading Library, 我覺得可以skip左ORT level 1-3和First Little Readers。

我有朋友o既小朋友係由ORT level 3或4睇起, 因為ORT 1-2故事性較弱, ORT level 3亦較淺。

Elenalan 發表於 16-11-9 11:57
First Little Readers 係for入門, 比ORT level 1-2有系統, 而且呢套書目的係俾小朋友自己朗讀, 從中學sigh ...

多謝分享 我仔目前只愛看翻翻書 基本不看任何文字

Elenalan 發表於 16-11-9 10:20
Oxford Reading Tree,
Usborne My First Library (1st level) / My Reading Library (2nd level) / My Re ...

完全同你一樣 睇first little reader, usborne first library, first reading library, ladybird, ORT

佢好鍾意睇書 自己會睇又會伴讀1-2小時 可以全本usborne first reading library 講番晒出來, 應該係聽得多背到加認到少少vocab.

讀k1, 下個月3歲, 但26個英文字大細楷只認得5成 連帶phonics都攪唔掂 亂up多

可以點算?

abpoon 發表於 16-11-9 14:33

完全同你一樣 睇first little reader, usborne first librar ...

即係佢認到個vocab但認唔到alphabets?
平時係佢自己讀, 定妳講, 佢聽?
妳話佢可以講番個story, 用中文定英文講?
如果認唔到alphabets, 冇可能學到phonics, 一定要先認哂alphabets和basic sounds,再學vowels and consonants, blending, 3歲仲好細個, 慢慢來, 最緊要佢有興趣。

我同阿女睇書, 會伴讀, 讀到佢自己識讀, 佢自己會重複睇多一兩次。
到今年, 佢自己讀, 我聽, 佢讀到唔識, 我會叫佢試拼, 唔得先問我。
N班時, 我expect佢有興趣聽story, 認alphabets和簡單vocabs
K1時, 我expect佢有耐性逐句跟我讀, 從中認多d sight words;
到現在4歲, 已可以放手俾佢自己讀, 我做聽眾。

Elenalan 發表於 16-11-9 14:54
即係佢認到個vocab但認唔到alphabets?
平時係佢自己讀, 定妳講, 佢聽?
妳話佢可以講番個story, 用中文定英 ...

Bedtime 伴讀時我讀俾佢聽 Daytime佢就自己睇同講。佢睇中文書就講廣東話,英文書就講英文,書中句字講到8成,最常係skip啲短字如preposition同錯tense - does not/do not, ran/run

佢認到某啲vocab, 但我指果個vocab叫佢逐個字母讀俾我聽, 佢錯一半!!

你女女而家自己睇 你覺得係你伴讀令佢認得個字還是靠佢自己併? 同埋一路指住一路讀 係咪有用?我覺得好困難 因為好似讀得冇咁流暢 冇咁有趣 中文更難 指住讀好慢

abpoon 發表於 16-11-9 16:00
Bedtime 伴讀時我讀俾佢聽 Daytime佢就自己睇同講。佢睇中文書就講廣東話,英文書就講英文,書中句字講到8 ...

除左N班時唔係逐隻字指住讀, 係用圖畫、講大意, 講內容, 只認key words;
K1後都係捉佢手指逐隻字讀, 最初係讀得好慢, 到K1下學期已經正常速度, 因為佢認到多左common sight words, 中文都係逐隻指住讀, 佢認中文字進步得好快, 出街有餐牌, 可以自己睇得明8成。我覺得指住字讀, 加深視覺記憶。如果唔指, 佢多數只依賴聽覺去接收去記住。

佢唔係靠背記左我講o既內容, 佢係認得個字, 所以可以自己讀。

未學拼音前, 佢記字(中英文都係)靠形象, 小朋友好多都係像形記憶。現在學左phonics兩個月, 佢對拼音概念加深左, 簡單vocab可自己拼。但我暫時未考佢spelling, 等佢閱讀能力再強d先。

Elenalan 發表於 16-10-28 11:49
要有耐性, 我由阿女2歲起每日伴讀, 係每日, 最初只睇無字或單字書。

3歲起睇ORT Level 1-2, 中文書睇青田 ...

請問你伴讀係照書D字讀出來,定係用口語表達?

iababy 發表於 16-11-18 14:37
請問你伴讀係照書D字讀出來,定係用口語表達?
N班時, 伴讀中文書用口語, 但會指d生字俾佢認。英文就照字讀, 再中文口語解釋。

K1時, 伴讀中英文書, 都係捉佢手指逐隻字指住讀, 再加以解釋; 到K1下學期, 會開始慢慢俾佢自己讀, 讀到唔識我教佢。

現在K2, 我做聽眾, 佢自己朗讀 (讀到唔識會問我), 佢讀完再自己用口語講番個故事俾我聽, 。

佢建立左個習慣和興趣, 基本上佢每日會自己拎書自己讀(我返工時),佢鍾意一本書重複讀,讀到d字熟,佢得閒又會講番d舊故事俾我聽。

Elenalan 發表於 16-11-18 15:08
N班時, 伴讀中文書用口語, 但會指d生字俾佢認。英文就照字讀, 再中文口語解釋。

K1時, 伴讀中英文書, 都係 ...

多謝分享!請問你N同K1時每日用幾多時間伴讀?英文書N先開始讀?平時會唔會睇英文 video? 如會,大約每日幾耐?Sorry for so many questions!

iababy 發表於 16-11-18 15:24
多謝分享!請問你N同K1時每日用幾多時間伴讀?英文書N先開始讀?平時會唔會睇英文 video? 如會,大約每日 ...

平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀學卷校+冇工人姐姐, 英文語境差d), 現在睇英文書我都多d同佢用英文溝通。又咁講, 都係trade-off, 佢中文表達能力和講故事技巧非常好, 而且中文都認讀到好多字, 因為我同佢溝通主要用母語。

其實每日伴讀都只係半小時左右, 我知我返工時佢有拎d書自己睇和朗讀。

Elenalan 發表於 16-11-18 15:30
平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀 ...

Many thanks for the sharing!

亞囡下個月3歲,現在讀k1, 我們選擇了ORT, 在家中約半年前開始睇L3,而學校教緊L1。我會比佢自己睇一次先,再用中文講一次,等佢初步了解故事內容,然後用英文講一次,某些生字會用動作配合,如drop, swing 等,最後一齊共讀,如她有興趣,會要求她以動作完成整個故事。

tmko 發表於 16-11-30 09:01
亞囡下個月3歲,現在讀k1, 我們選擇了ORT, 在家中約半年前開始睇L3,而學校教緊L1。我會比佢自己睇一次先, ...

Elenalan 發表於 16-11-18 15:30
平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀 ...

通常一日看多少本書

chuchu2014 發表於 16-12-9 20:12
通常一日看多少本書
我陪佢一齊睇就每日1-2本,佢喺我返工時自己會再睇多幾本。

多謝大家分享經驗,我都獲益良多!
插嘴一問,如果中文伴讀有無咩書推介?有無d好似ORT or usborne尼類咁有系統的書?

helimonster 發表於 16-12-10 09:39
多謝大家分享經驗,我都獲益良多!
插嘴一問,如果中文伴讀有無咩書推介?有無d好似ORT or usborne尼類咁有 ...

青田、小樹苗都ok的

swarovski2011 發表於 16-12-10 13:04
青田、小樹苗都ok的

青田係咪'我自己會讀'好d?我見尼套比較多人用⋯
‹ 上一主題|下一主題