用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何伴讀英文圖書呢?
go

如何伴讀英文圖書呢?

本身在家以廣東話為母語,咁講英文故事書用中文還是用英文好呢?當然用母語,小朋友會易理解d,但用了中文,咁咪永遠都唔知英文是怎樣講?但用英文,會否令佢聽完都唔知講咩,到後來失去興趣睇書呢?
有冇經驗爸媽可分享一下呢?因為都正愁緊點樣令阿仔有興趣睇書(無論中或英文書)

s.andp 發表於 16-10-28 01:11
英文當然説英文,有圖畫的,而且開始只看單字丶單句的書

照書讀嗎?還是再用英文加以解釋呢?如果本書每一頁是比較多英文字eg 10句或以上,那麼都是跟住讀嗎?會否唔明架?

回覆:如何伴讀英文圖書呢?

你小朋友好似已經K1了,還未開始伴讀?英文書可以由ORT level 1 開始,由淺入深,可以用中文加以解釋,以保持閲讀興趣為大前提。vocabulary 係儲番來的

如果已K1, ORT Level 1 - 2, 逐隻字指住讀, 我會再用廣東話加以解釋, 當然要講得生動吸引佢, 每日讀1-2本。

隔幾日, 又會拎讀過o既書再俾佢睇, 佢有印象, 就會自己識讀一d sight words, 通常一本書,我地會重複睇幾次。建立左個閱讀習慣, 佢自己會主動翻睇d睇過o既書, 自己讀, 因為佢鍾意d故事主角。

讀完Level 1, 基本上佢已可自己讀level 2或以上, 讀到唔識再問我, 我再加以解釋。

日日持續, 一年左右已可讀到Level 4-5或更多字o既書。
最重要係建立閱讀習慣和興趣。

Felix223    發表於 16-11-11 18:04

Elenalan 發表於 16-10-28 10:58
如果已K1, ORT Level 1 - 2, 逐隻字指住讀, 我會再用廣東話加以解釋, 當然要講得生動吸引佢, 每日讀1-2本。 ...

我個女只係聽我讀同睇圖畫,重未願意自己試下讀,點算?好想佢自己快D識睇書

phyllislau 發表於 16-10-28 11:36
我個女只係聽我讀同睇圖畫,重未願意自己試下讀,點算?好想佢自己快D識睇書
...

要有耐性, 我由阿女2歲起每日伴讀, 係每日, 最初只睇無字或單字書。

3歲起睇ORT Level 1-2, 中文書睇青田d書仔, 捉佢手指字逐隻字讀, 到3歲半左右, 佢已主動自己讀, 唔識先問我。即使佢自己讀俾我聽, 我依然會陪住佢, 聽佢讀, 聽佢講故事(中文用廣東話口語)。我返工時, 佢會自己拎睇過o既書再睇。

我覺得家長持續每日伴讀, 有耐性, 小朋友一定有進步。
現在4歲, ORT自己睇到level 5,6, 除左ORT, 仲有好多英文書, e.g. Usborne系列都好有趣。

貝珠 發表於 16-10-28 08:57
你小朋友好似已經K1了,還未開始伴讀?英文書可以由ORT level 1 開始,由淺入深,可以用中文加以解釋,以保 ...

是k1呀,不嬲都有伴讀,但最近發覺佢只對某些書有興趣,我覺得佢對ORT的書就不感興趣,可能d圖唔吸引掛,所以會揀其他圖書,但有些書是比較多字,不是2-3句就完,所以請教下大家會如何伴讀

Elenalan 發表於 16-10-28 11:49
要有耐性, 我由阿女2歲起每日伴讀, 係每日, 最初只睇無字或單字書。

3歲起睇ORT Level 1-2, 中文書睇青田 ...

Thank you for your sharing

我知語文基礎是由閲讀開始,所以我都堅持每日同佢睇書,等我試下捉住佢手指指住嚟讀先。你買書比小朋友通常一set set 咁買定一本本咁買?

phyllislau 發表於 16-10-28 12:04
我知語文基礎是由閲讀開始,所以我都堅持每日同佢睇書,等我試下捉住佢手指指住嚟讀先。你買書比小朋友通 ...

幼稚園階段o既書, 我prefer一set咁買, 淘寶、網購或書店買都有, 因為一個系列去睇, e.g. ORT, 每本故事人物關聯, 佢會好熟悉d人物, 會更有興趣。而且我prefer買新書, 因為圖書館果d太污糟。

到上小學, 能夠睇深d厚d o既書, 就可能會去圖書館借了。

swarovski2011 發表於 16-10-27 23:36
本身在家以廣東話為母語,咁講英文故事書用中文還是用英文好呢?當然用母語,小朋友會易理解d, ...

我當年係英文書, 一句英一句中, 英文讀完一句,廣東話講一次, 只意釋故事, 唔逐隻字解...故事入左腦, 佢會自己去拎來睇, 去到k2, 佢自己讀到下..
中文書, 就廣東話講故事, 唔讀字唔認字....

伴讀認字, 我係分開來進行, 伴讀最緊要有趣味
認字方面, 英文學phonics, 中文係用字卡, 或我自己會讀...

Elenalan 發表於 16-10-28 12:19
幼稚園階段o既書, 我prefer一set咁買, 淘寶、網購或書店買都有, 因為一個系列去睇, e.g. ORT, 每本故事人 ...

Usborne有書名嗎?還是一個collection ? 有無睇Ladybird read it yourself? 聽人講都幾好

swarovski2011 發表於 16-10-28 14:23
Usborne有書名嗎?還是一個collection ? 有無睇Ladybird read it yourself? 聽人講都幾好
...

My first reading 唔知好唔好呢?一set 50本

swarovski2011 發表於 16-10-28 14:23
...

我買左:
Usborne My First Reading Library (50本)
Usborne My Reading Library (50本)
Usborne My Reading Colletion (40本)

睇哂My Reading Collection, 應該可以睇Magic Tree House (係d mysterious stories)。

我冇買Ladybird, 因為已經好多書了。
而且我覺得我女會鍾意ORT d故事多d, ORT係小朋友主角d生活點滴, 小朋友睇易有共鳴。

phyllislau 發表於 16-10-28 14:42
My first reading 唔知好唔好呢?一set 50本
My first reading library最淺, 等於ORT level 1-3左右。
如果已睇緊ORT level 3 or above, 可以買My Reading Library (唔好買My firsty reading library)

入門系列, 我推介First Little Readers (Sets A, B, C, 每set 25本薄書仔), 每版一句, 但有少少故事性串連, 展示簡單語句文法。如果從未開始讀任何level ORT, 我覺得First Littler Readers更好, 因為小朋友更易掌握簡單句子結構, 好快學到記到常用sight words, 比ORT level 1-2個編排更有系統。

可以去淘寶search下, 睇下內容。
呢set書仔, 好快可以放手俾小朋友自己讀, 佢自己讀到好有滿足感。之後先再俾佢睇多字d o既書。

Elenalan 發表於 16-10-28 16:12
入門系列, 我推介First Little Readers (Sets A, B, C, 每set 25本薄書仔), 每版一句, 但有少少故事性串連, ...

Thank you very much for your recommendations