用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一成績
樓主: jess3026
go

中一成績  

October. 發表於 16-11-8 12:49
見到咁多人話中文唔合格,
可見小學中文課程設計好有問題,
考埋晒重組句子,排句,填充, 標點符號等,
我囡囡仍讀小學,不過好想打好底子,請問你覺得中學的中文考題怎樣不同,可給一些例子嗎?謝謝!

Rachelmummy2008 發表於 16-11-8 17:04
我囡囡仍讀小學,不過好想打好底子,請問你覺得中學的中文考題怎樣不同,可給一些例子嗎?謝謝!
...

中學中文考題着重於閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識, 當然仲有文言文,我仔個班今次大測老師話文言文部份八成同學零分,都幾驚嚇。

Rachelmummy2008  中文真的不容易啊  發表於 16-11-9 05:03
Rachelmummy2008  謝謝  發表於 16-11-9 05:00

October. 發表於 16-11-8 20:10
中學中文考題着重於閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識,  ...
"閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識, 當然仲有文言文"我地小學5-6年班有學, 所以中學無咁吃力, 到中學再有加強版, 多睇明人明言, 同記 文言文語釋詞彙等

Rachelmummy2008  有預備  發表於 16-11-9 05:05

TwinWong 發表於 16-11-8 23:31
"閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識, 當然仲有文言文"我 ...
你地間小學考題銜接到中學, 小朋友升中後易适應

我地小學時考埋晒重組句子, 排子, 標點, 填充等, 由小一至小六都一樣, 除咗閲讀理解外, 同中學考題完全粘不上邊,
所以唔少同學剛升中, 面對中學考題, 無頭緒無方向, 唔出奇.

我地都有考埋排段成句 (排錯一句都係全錯)
填充 標點符號

TwinWong 發表於 16-11-8 23:31
"閱讀理解能力、 比較及分析文章、修辭手法、語文運用等,再加上些少既文化/文學常識, 當然仲有文言文"我 ...
請問那些是"明人明言" ? 王於文言文語釋詞彙, 市面上有書可參閱嗎? 謝謝!

中英數和其他雜科不是很難有80分

中學第一次測驗派左成績單, 考得唔係幾好, 有3科唔合格,
唔知追唔追得返~~

洋蔥頭媽咪  第一啫放鬆啲,慢慢摸索吓應該會好啲  發表於 16-11-21 23:05

miriam 發表於 16-10-28 14:11
1. 合格   還神
2. 60+    好彩
3. 70+    開心

測驗嘅時候,我見佢一隻手揸書,一隻手揸手機,於是乎就鬧佢,仲同佢冷戰幾日。之後就同佢講,如果有唔合格你就知味道,點知佢派晒卷又竟然全部合格,搞到我冇聲出!

粉紅虎    發表於 16-11-29 01:36

ericby 發表於 16-11-20 12:15
中英數和其他雜科不是很難有80分

但我仔只有地理一科有八字頭

引用:測驗嘅時候,我見佢一隻手揸書,一隻手揸手

原帖由 Himma0904 於 16-11-23 發表
測驗嘅時候,我見佢一隻手揸書,一隻手揸手機,於是乎就鬧佢,仲同佢冷戰幾日。之後就同佢講,如果有唔合格 ...
今次合格,下次照咁樣好似唔太好。

minglam49 發表於 16-11-23 14:45
今次合格,下次照咁樣好似唔太好。

所以我真係唔知點,有幾科都只係緊緊合格,我同佢講,下次要努力啲!
測驗只係四日都咁,下次考試仲要十幾日,想叫佢十幾日唔打機真係難過登天!
佢上咗中學之後真係好難教,成日郁下就大大聲駁咀,激死!

Himma0904 發表於 16-11-23 14:42
測驗嘅時候,我見佢一隻手揸書,一隻手揸手機,於是乎就鬧佢,仲同佢冷戰幾日。之後就同佢講,如果有唔合格 ...

你用咗個無得轉彎嘅條件同佢交易,你仲只係設定咗响"合格"就收貨添,男仔唔激得,激一激之下佢個小宇宙一爆,70分都易如反掌呢!你今次設個條件為"合格"就得,佢點都會搏到盡,用"合格"分數嚟叫大人[收聲]和[贏得]可以繼續一邊溫書一邊玩手機嘅習慣,佢都知道佢嘅力係可以去到邊,佢係知道只要肯努力,要達到媽咪個"合格"目標係做得到的呢!也許你今次比佢(古惑)咗了.

孩子,哩個時期,好多(古惑)嘢呢!

YmOra 發表於 16-11-23 21:24
你用咗個無得轉彎嘅條件同佢交易,你仲只係設定咗响"合格"就收貨添,男仔唔激得,激一激之下佢個小宇宙一爆,7 ...

你又真係講得啱,佢重來唔會交十成功力比我,同埋我唔係同佢交易,我只係警告佢。
佢最後一科八字頭,兩科七字頭,三科六字頭,兩科五字頭....一派卷佢已經同我講第一次我留啲進步空間比自己。
佢只係返咗兩個幾月中學,我已經對佢投晒降喇!

Himma0904 發表於 16-11-23 21:42
你又真係講得啱,佢重來唔會交十成功力比我,同埋我唔係同佢交易,我只係警告佢。
佢最後一科八字頭,兩科 ...
慢慢黎啦,第一次測驗合格已ok,比的時間孩子摸索吓,考多幾次掌握倒就應該會好啲。不過唔好只睇分數,因卷深卷淺都有影響,最好睇全級排名,好似我仔今次測驗7x/8x/9x都有,相比小學唔算高分,但睇級名次原來有4科已在級十內,所以分數不高但名次前,咁問題就應該不大。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-23 23:31
慢慢黎啦,第一次測驗合格已ok,比的時間孩子摸索吓,考多幾次掌握倒就應該會好啲。不過唔好只睇分數,因卷 ...

妳個仔好勁!咁佢係咪自動自覺唔使妳煩㗎?
我哋要等下星期派成績表先知級幾...
升到中一之後,其實我都冇理佢,只係成日見佢揸住個手機就忍唔住話下佢,宜家啲小朋友就真係《唔話得》。

Himma0904 發表於 16-11-23 21:42
佢最後一科八字頭,兩科 ...

咁!睇落成績都算OK吧!有八字有七字頭見下都幾好,比D時間佢吧!而且,可能世代唔同了,這一代的年青人就算打機都可以有好成績,至緊要係找到一種"適合"自已的一套學習方法.

Himma0904 發表於 16-11-24 09:26
妳個仔好勁!咁佢係咪自動自覺唔使妳煩㗎?
我哋要等下星期派成績表先知級幾...
升到中一之後,其實我都冇 ...
我小學已經放手,呀仔一向自理亦ok,但初上中學家長都支援吓,鼓勵吓佢,同佢約定做好曬野先玩,唔好玩online game,鼓勵多啲,通常佢都做到。

引用:回覆+JJDBB+的帖子 唔緊要,等派卷返來先

原帖由 anna59 於 16-11-03 發表
回覆 JJDBB 的帖子

唔緊要,等派卷返來先算啦!中學就算無小測都要每個星期溫書,因為科目多,範圍大,如 ...
派左卷啦,我都好满意,基本都是8x至9x分,有一科啱啱合格,唔夠時間做(失誤的是老師遲到又冇補時)所以我只是叫佢下次自己計時掌握時間。全部自己安排,温習自己用自己方法。