用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何有效地自行閱讀及認字
樓主: happynewyear16
go

如何有效地自行閱讀及認字

Felix223 發表於 16-10-29 00:45
我隻仔好記性不過超難玩,讀完本書1次,佢會有時跟住日日讀,我只是有時背書讀英文佢聽佢又答下一句。D英 ...

呢本書我買咗好耐喇,睇咗幾頁放埋一邊無睇。我覺得幾好,要努力睇番喔

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-29 00:19
我隻仔認中文字好啲。
至於英文......佢依家學緊phonics,對認字、記字係有啲幫助嘅。
...

我仔認中文字會好少少。

初初教認英文字,佢會搞亂某d串法相似的字,我教佢 ed, un, ing, th, ble, ple 的發音,雖然佢仲未識自己拼音,但已大有幫助。

Felix223 發表於 16-10-29 00:45
我隻仔好記性不過超難玩,讀完本書1次,佢會有時跟住日日讀,我只是有時背書讀英文佢聽佢又答下一句。D英 ...

我覺得有d細路天生對某方面敏感,譬如: 語音,圖片, 數字。

中文字某程度係圖型。

英文識phonic真係好有幫助。

中文教字結構,或象型背後既故事都有幫助。

引用:Quote:pirudi+發表於+16-10-27+16:19+倒轉

原帖由 b3410 於 16-10-27 發表
還會把“認真”讀為“仔細”都好好,證明明白字的意思
阿女指住“傘”, 讀了“遮”

happynewyear16 發表於 16-10-27 16:09
想請教下各位,你地有咩心得可以訓練小朋友閱讀及認字?
我小朋友K3先肯讀書讀出聲,之前都係靠我伴讀,雖然而 ...
學習有快慢,佢已經有進步,小心用錯方法,弄巧成拙...

引用:Quote:Felix223+發表於+16-10-29+00:13+ 其

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-10-29 發表
我隻仔認中文字好啲。
至於英文......佢依家學緊phonics,對認字、記字係有啲幫助嘅。
...
請問phonics幾時開始學?

引用:Quote:Felix223+發表於+16-10-29+00:45+ 我

原帖由 retriever 於 16-10-29 發表
我覺得有d細路天生對某方面敏感,譬如: 語音,圖片, 數字。

中文字某程度係圖型。
我女對圖像好敏感,細細個好鍾意認國旗,所以認中文字暫時尚算ok

但英文真係差,根據大家意見會學phonics嘗試改善英文

我仔仔明顯鍾意英文多啲,叫佢讀英文書佢好肯讀。
但中文書,佢鍾意聽多過讀,可能一向我唔係讀圖書啲字,而係講故事,所以佢「懶」得去認字,同佢用手指一邊指住一邊讀,佢好快就唔想讀,要我講故事。

諗住從日常生活入手,出街見到巴士路線、港鐵站、餐牌、路牌之類,都同佢一齊讀,但講唔夠兩個字就唔想講...完全對文字不感興趣。眼見佢K3認中文字都咁差,自己好心急,又有失望,好似教極都唔識。

不過,佢真係好鍾意叫我講故事,我唯有正面啲諗,佢閱讀未得,但聆聽應該好強。佢會記得每一頁同佢講既內容,然後背晒出黎。

tsewong 發表於 16-10-29 10:34
識晒A-Z, a-z就可以學...

我覺得第一步掉曬啲玩具先

tsewong 發表於 16-10-29 10:34

我想每個小孩不同,主要看有沒有興趣。
有些孩子K2已開始學。

leung_leung 發表於 16-10-29 10:47
我仔仔明顯鍾意英文多啲,叫佢讀英文書佢好肯讀。
但中文書,佢鍾意聽多過讀,可能一向我唔係讀圖書啲字, ...

可以試吓中、英配對嗎?自己做中、英認字咭,每次配合不同的主題,大家一齊畫一樣嘢,再配對中、英文。

相比下我小朋友讀英文書好過中文書,因為個時有讀過Phonics。佢成日話中文書d字好難。