用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反3rd 面試
樓主: Kavvathas
go

赤柱聖士提反3rd 面試  

知道有幾個同學仔會放棄st stephen offers,不過唔知佢地通知咗st stephen 未

tiffany168168 發表於 17-1-12 23:10
我2間都好鍾意,2間都好,不過基於學費考慮,如有spb offer應該會揀spb.  因為我唔係得一個小朋友。
...
St stephen 同Paul boys係兩個世界,除學費外真係要考慮吓邊間嘅學習同生活(全家)適合你仔仔

lunhome 發表於 17-1-13 09:43
St stephen 同Paul boys係兩個世界,除學費外真係要考慮吓邊間嘅學習同生活(全家)適合你仔仔 ...

多謝意見。我仔其實好flexible,  活動d同谷d嘅都ok嘅。不過如果真係有埋spb offer,  會再慎重考慮。

tiffany168168 發表於 17-1-13 09:51
多謝意見。我仔其實好flexible,  活動d同谷d嘅都ok嘅。不過如果真係有埋spb offer,  會再慎重考慮。
...
如兩個仔都入Paul boys, 每晚跟功課跟默書考試都幾充實

引用:知道有幾個同學仔會放棄st+stephen+offers

原帖由 lunhome 於 17-01-13 發表
知道有幾個同學仔會放棄st stephen offers,不過唔知佢地通知咗st stephen 未
謝謝分享。。。。。。

不用擔心, 應該陸續有人放位, 始終交通係考慮因素.

引用:不用擔心,+應該陸續有人放位,+始終交通係考

原帖由 catcle 於 17-01-13 發表
Thx...

catcle 發表於 17-1-13 16:52

其實校巴上車時間相比其他港島區學校真係唔算特別早,返而學費會係某d家庭既考慮因素。

回覆:赤柱聖士提反3rd 面試

無論如何,希望大家在來年開學前找到最合適大人及小朋友的學校啦。。。

lunhome 發表於 17-1-13 11:25
如兩個仔都入Paul boys, 每晚跟功課跟默書考試都幾充實

即系說SPB功課比SSCPS多好多 ??

引用:Quote:lunhome+發表於+17-1-13+11:25+ 如兩

原帖由 ericwong520 於 17-01-14 發表
即系說SPB功課比SSCPS多好多 ??
壓力
Spb一定比sscps大。。

ngngachun 發表於 17-1-14 14:06
壓力
Spb一定比sscps大。。

我嘅睇法係sscps比較活動,小朋友讀得開心,接近國際學校教法,因為佢中學有IB (如有聽簡介會就知道衛校長emphasize佢地課程係傳統同國際嘅結合,我好鍾意呢點。SPB就應該比較傳統,著重學術品德同discipline.  2間都百年老校,我都好鍾意。

昨日有人收到call waiting list...

lunhome 發表於 17-2-2 14:37
咁好,我還以為未返學機會未開始tim。

lunhome 發表於 17-2-2 14:37
請問知否是男孩子還是女孩子??