用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位家長搬校網問題
go

請教各位家長搬校網問題

2017-2018入小一,如果想搬屋大抽獎,轉第二個校網
請問最遲最遲要幾月度搬屋趕得及?因要兼顧仲有一位小朋友的N 班課程,想比細的小朋友上完英文COURSE
如果2017年1月中搬可以趕得及嗎?手續如何?

joeychan1982 發表於 16-10-27 10:59
請問最遲最遲要幾月度搬屋趕得及?因要兼顧仲有一位小朋友 ...

每個校網可能未必一樣,我建議您打去教育局問清楚

回覆 Jellyrabbit 的帖子

謝謝你

醒目開學勳章 貢獻勳章

一月內轉地址係安全嘅

有說二月都仲可以上EDB填過大抽獎選擇
恐龍家

我打左去教育局問啦~!
唔該哂
2月10日前改到就OK~!
THANKS

joeychan1982 發表於 16-10-27 11:17

我打左去教育局問啦~!
唔該哂
2月10日前改到就OK~!

咦,咁教育局咪即係曲線引証左,二月十一號之後搬出名校網的個案,
佢地係改唔到校網啦。。。

hppa    發表於 16-10-27 14:17
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-10-27 11:47
咦,咁教育局咪即係曲線引証左,二月十一號之後搬出名校網的個案,
佢地係改唔到校網啦。。。:qu ...
而家去短租3個月名校網都趕得切喎...

回覆 奥脫福 的帖子

唔明呀~點解呢?
佢會CHECK架之後

joeychan1982 發表於 16-10-27 10:59
請問最遲最遲要幾月度搬屋趕得及?因要兼顧仲有一位小朋友 ...

1 月底抽獎入飛前, 程序上係安全既..
但因為跟自行唔同左地址, 可能文件上麻煩D...

因為教局係按你自行地址寄資料俾你去有關中心抽獎.

抽獎入飛後改唔係唔得, 不過教局講明無保證.

奥脫福 發表於 16-10-27 11:47
佢地係改唔到校網啦。。。:qu ...

但有樣嘢叫“家訪”。

回覆 retriever 的帖子

教育局親口覆我話改到的

回覆 mcdonn 的帖子

係,所以無得呃

回覆 joeychan1982 的帖子

咁咪好囉!
舊年打去EDB, 初級職員問唔到野, 高級講清楚程序, 但唔肯講清邊日.

2月10日 DEADLINE, 咁你唔會賺左好多天姐...

ANYWAY, 你記著問人"貴寶號". 唔係第時講返無人認頭...

hkpapa852  最好錄埋音  發表於 16-10-27 15:34

mcdonn 發表於 16-10-27 13:56

但有樣嘢叫“家訪”。

又如何呢?

二月十日,小明仲住在「名校網」,二月十一日,小明搬左去「山卡啦網」。

依家唔係小明唔想改地址喎,係教育局唔俾改,咁條數點計先!

奥脫福 發表於 16-10-27 16:03
又如何呢?

二月十日,小明仲住在「名校網」,二月十一日,小明搬左去「山卡啦網」。

EDB無講明大抽獎放榜前都唔俾搬, 如果出示到交表前還住係該區既証明, 起碼EDB就算家訪唔到, 都唔能夠話你用假地址 (如果EDB以你已經唔係該區而取消你既資格, 咁馬上去法院提司法覆核, 相信EDB輸咗9成)

不過咁可能EDB日後會改例, 說明放榜前都要住係該區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-27 16:15
EDB無講明大抽獎放榜前都唔俾搬, 如果出示到交表前還住係該區既証明, 起碼EDB就算家訪唔到, 都唔能夠話你 ...

你可以試下...我地一定支持你...係精神上

mcdonn 發表於 16-10-27 16:18
你可以試下...我地一定支持你...係精神上
可惜, 我無機會再試了! 要試可能要等到我個孫先試得了!

Felix223    發表於 16-10-27 16:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-27 16:22
可惜, 我無機會再試了! 要試可能要等到我個孫先試得了!

未必,意外嘅嘢....

hkpapa852 發表於 16-10-27 16:15

EDB無講明大抽獎放榜前都唔俾搬, 如果出示到交表前還住係該區既証明, 起碼EDB就算家訪唔到, 都唔能夠話你 ...

俾我就直頭喊哂口咁上去教育局話我搬得好遠,去左「山卡啦」,唔想再返
「名校網」。等班官同你講太遲啦,放左榜至可以同你睇下「山卡啦網」有
無位剩俾你轉。呵呵,咁我仲唔趁忍唔住笑之餘,一野華麗轉身兼用埋白燕
既聲調同個官講:「大人,到時你要幫我啊,不過唔該俾個改唔到校網的書
面回覆我先。。。」

mcdonn 發表於 16-10-27 16:41

未必,意外嘅嘢....

到時佢自行都攪得掂啦,使鬼大抽獎咩!