用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 家長講座
樓主: LittleButter
go

GT 家長講座   [複製鏈接]

yukisch 發表於 16-10-28 00:03
如果要請假應該點做?
今晚好似話:要書面通知請假。

First waiting封信都有寫,要預早書面通知

昨晚聽完校長的第一堂,想了一晚決定放棄此學校,稍後有空會電郵通知學校。
各位家長努力吧。

MrBeast  有fd聽了半堂頂唔順就走了(佢有另一offer)。  發表於 16-10-28 15:56

cecilia.wilson 發表於 16-10-28 09:49
昨晚聽完校長的第一堂,想了一晚決定放棄此學校,稍後有空會電郵通知學校。
各位家長努力吧。 ...

願聞其詳

cecilia.wilson 發表於 16-10-28 09:49

好欣賞你能決斷為仔女選擇適合自己學校!
知道唔適合馬上放位!

反而我鍾意多咗wor

聽完第一堂,我覺得好空泛.....希望其他課好啲。

你手上有其他offer了?

以前好似係10堂,每堂2個鐘

所以我覺得家長課係有佢嘅作用,可以及早令家長考慮學校係咪適合自己小朋友,唔岩嘅就早啲放返個位出唻。雖然家長們要付出較多時間,但往後一讀12年,花多啲功夫了解下學校都係值得嘅,好過入讀後先發覺同理想不附,到時仲煩。

回覆樓主:

考小學連家長都要考核,家長要上八堂和交千字功課,但好多家長七點都未必放到工來上堂,校舍分旺角和調景嶺,入讀後可能要搬屋或坐長途校車,家長真係要非常愛這學校才能配合到!

萬一小朋友有幸入讀後,想知道家長是否還需要經常參與這些家長活動?搵食艱難,工作忙真係應付不來。

siubbsw 發表於 16-10-28 13:13
考小學連家長都要考核,家長要上八堂和交千字功課,但好多家長七點都未必放到工來上堂,校舍分旺角和調景嶺 ...

其實呢啲要求,報嘅時候(假設做咗資料收集)已經知,冇理由入到3rd in先覺得「 唔係好啱 」,當然,已有更合適學校offer就另作別論。

大頭旻 發表於 16-10-28 13:31
其實呢啲要求,報嘅時候(假設做咗資料收集)已經知,冇理由入到3rd in先覺得「 唔係好啱 」,當然,已有更 ...

未有offer時,家長們有時都係焗住頂硬上,當有其它offer時有些便會即刻閃人!不過學校都有它可取之處,但是否獨一無二,又或者其優點可大於其它一切(缺點),要看個別家長是否真的很buy學校。

siubbsw 發表於 16-10-28 13:52
未有offer時,家長們有時都係焗住頂硬上,當有其它offer時有些便會即刻閃人!不過學校都有它可取之處,但是 ...

講得好好!

muimui2 發表於 16-10-28 10:46
所以我覺得家長課係有佢嘅作用,可以及早令家長考慮學校係咪適合自己小朋友,唔岩嘅就早啲放返個位出唻。雖 ...

其實學校可以是好適合小朋友,只是不適合家長。因為家長要依時出席家長課,又要做功課,不是每位家長都能應付!最適合一些獨生子女而父母其中一方是全職家庭主婦/夫,加上父母要有不錯的學歷。

決定不繼續是個人原因,覺得校長提到的內容和我原本教育理念有衝突,之前去簡介會沒有留意到。
昨天我估 校長主要是想希望家長也努力學習,認清自己小朋友嘅長處,再努力加以培養。但昨天聽到舉的例子,我自己不太認同。
坊間好多寫點敎小朋友的書,大部份都是從父母角度把小朋友栽培成材。但曾經閱讀過一些是小朋友成人後出的續集(不是本港書籍),有些會欣賞父母悉心安排,但也有很多覺得童年不愉快,大個發現成功以外有好多遺憾。所以我偏向不會太過着重其他人教仔方法。每個小朋友不同每個家庭有不同,很難一概而論。
另外他提到父母沒有音樂天份小朋友也很難有音樂天份,除非隔代遺傳。我估校長的意思可能是要找對小朋友的長處加以培養,才去看小朋友的不足之處。但我自己看過很多研究,後天的影響力是遠遠勝過天份的。如果太過早把小朋友定型,我反而覺得會埋沒左小朋友嘅潛質。我識好多父母係音樂白癡,但係小朋友在音樂都有好好嘅成績。以前也有一個教授為了研究後天能否主導影響,佢專登用自己個女做研究。佢哋本身兩公婆也不是國際象棋的材料,但見小朋友有興趣,就培養到女兒成為首位女性的國際冠軍。所以近年的資優概念,其實都着重了在後天環境影響。
最後佢提到的三個資優概念,雖然是常用的,但係也不是我自己主張的定義。

所以今次有機會聽校長講一個多小時,便發現他的教育理念我所想的有出入。感覺上他想鼓勵家長要多參與教育不可以只留給學校,但覺得落筆點好像規範得太多,變得很拘謹。
昨晚聽完後同一時間湧出來的感覺太多,很難用筆墨形容,總之就覺得不適合我自己。
ps. 一直也覺得校長知識淵博,這個到現在還是肯定的。之前就是這個原因才報這間學校

尋晚個talk, 冇乜唔好,校長講野唔悶,不過內容同題目冇乜關係,亦冇specific 講學校方針同課程,but anyway, 學校只係想用個talk 同功課,令冇心讀家長知難而退啫!內容係點冇乜所謂

回覆 Minnie11 的帖子

不太認同內容是什麼也沒所謂。因為是600人每人個半小時的時間,其實應該認真對待每一堂講課。

Minnie11 發表於 16-10-28 14:20
尋晚個talk, 冇乜唔好,校長講野唔悶,不過內容同題目冇乜關係,亦冇specific 講學校方針同課程,but anywa ...

"學校只係想用個talk 同功課,令冇心讀家長知難而退啫!" <--- 都係,準時收工先唔會遲到,haha....

不過內容都唔係冇所謂架,我真係希望可以透過個課程多了解優才呢間學校係點,睇下係咪適合我地。

所以暫時對第一課有啲失望。

cecilia.wilson 發表於 16-10-28 14:33
回覆 Minnie11 的帖子

不太認同內容是什麼也沒所謂。因為是600人每人個半小時的時間,其實應該認真對待每 ...

我有朋友讀緊,所以一早已知很多關於學校嘅嘢;亦分析了那些適合同唔適合我小朋友。通常在大型講座中,講者只會講大路嘢,所以我唔太著重啫

BCoLick 發表於 16-10-28 14:33

"學校只係想用個talk 同功課,令冇心讀家長知難而退啫!"  ...

也是,反正要坐1.5個鐘x7次,當然想講座內容有所得着,否則真係浪費時間和精神,何不回家親子更實際。
‹ 上一主題|下一主題