用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD學生, 學校調適?
go

[過動] ADHD學生, 學校調適? [複製鏈接]

ADHD學生, 學校有否作調適?  是那類調適請分享?
   0    0    0    0

回覆樓主:

調適係根據個別不同而做,不過大致都係果幾種:
1.加時
2.抽離
3.試題不同,可能只填字,重造句子,唔使全寫;
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 chowqv 的帖子

謝謝

我仔學校話你專注力不足重加時比你都冇用, 佢又冇讀寫障礙所以考試都唔會抽佢出黎有人讀卷比佢考,呀仔又高大又唔比佢坐前面,個陣時見個心理專家比左封野我交比學校, 心理專家話佢地會交一份比教育局等佢地比支援我學校同埋會交呢份野比學校校長, 我係12月份2016年交回學校, 但教育局比學校0既支援點分配係學校決定, 心理專家又話建議我同學校啟動一個咩會議(有校長,社工,同註校社工),我有問過學校負責呢方面0既老師,佢話要排隊輪候, 我都唔知要等幾耐...負責呢方面0既老師佢有介紹我出去上堂, 但我有疑問, 佢係學校時間較長, 咁學校係咪咩都幫唔到我? 另外心理專家話教育局會比支援我小朋友但學校又話要輪候, 比我感覺教育局會比支援, 學校係咪真係用係我到? 我都唔知點做亦都好無奈.

回覆樓主:

學校係一個大數收教育處;至於佢點用,就要查數…有幾多用返落你小朋友身上,真係憑佢地話。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

bebeamazing 發表於 17-2-10 18:19

我仔學校話你專注力不足重加時比你都冇用, 佢又冇讀寫障礙所以考試都唔會抽佢出黎有人 ...
你所講的會議叫IEP定IDP, 有就所有術科老師會同你一齊開會傾小朋友情況,學校必定要定期上文件去教育局,所以一定比冇IDP/IEP跟得好啲。
‹ 上一主題|下一主題