用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?
樓主: ASBB2012
go

如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?  

引用:Quote:joyce1234+發表於+17-2-1+20:22+ 其

原帖由 964000 於 17-02-01 發表
CKY是不錯,但都難入,識不少人入不到3rd in, 反而入到DGJS, 所以很難預測,萬一入不到便可能要入傳統學校 ...
Same here

看樓主是計劃小朋友未來的選校問題,不是同時有英基和cky 在手。我小朋友在esf kindergarten , 如果我真的有這兩個offer ,我也prefer cky . 不過,要入cky 談何容易?其他IB 成績好的,例如真道也不易呢。要入呢類直私,幼稚園階段可能要稍為谷一谷,呢種approach 你又接受嗎?以入英基幼稚園為例,non selective , 英文程度ok 就入到。英基老師強調小朋友係要play based learning , 不鼓勵課堂以外的academic training. 多大肌肉訓練,做下家務培養責任感,培養閱讀習慣。英基老師(華藉net)自己的小孩,也是這樣成長

再咁多激烈的爭論,local vs IS , 其實冇謂。選校係策略,係無數的妥協與取捨,好個人的。

貝珠 發表於 17-2-2 00:36
再咁多激烈的爭論,local vs IS , 其實冇謂。選校係策略,係無數的妥協與取捨,好個人的。
...

Agree。

其他人眼中的珍珠在你自己眼中可能只是魚眼,相反亦然。

只有自己最清楚自己想要什麼。

siden 發表於 16-11-1 10:28
學校隔離點迷你裙化妝ar?

你睇埋佢地約出街個樣先講la

If you don't want your kid to have 鬼妹仔性格, then why bother with international schools at all? Might as well save your money and send her to local school

964000 發表於 17-2-1 21:32
CKY是不錯,但都難入,識不少人入不到3rd in, 反而入到DGJS, 所以很難預測,萬一入不到便可能要入傳統學校 ...

同意,中文比較好的IS也是我本來所屬意的。