用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?
樓主: ASBB2012
go

如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?   [複製鏈接]

calvinlinda 發表於 16-11-1 10:00
我分別住過RC同Shatin college隔離,都無見過啲女仔化行粧,花枝招展,反而平日衣著比本地生還樸素;無論 ...

學校隔離點迷你裙化妝ar?

你睇埋佢地約出街個樣先講la

重申,ESF也有樸素冇鬼妹仔性格嘅小朋友,不過同CKY或本地學校比,心中有數la。我見唔只一個RC初中女生,條校裙短到驚嚇,我心諗,學校冇老師出聲嗎?定係佢放學先拉高條裙?

朋友做輔導工作,做好多IS學生,佢自己都話有女一定唔俾佢入IS。Peer group 好,應該冇問題,但佢話鬼知第時個女群邊啲peers?

不過近年IS多咗好多local, 同時又多咗好多國內人,culture也會有轉變吧。冇話化妝洋化等有乜唔好, 睇父母想仔女長大係乜形態吧。

Local school 也有行為不好學生,好難畫分。

IS同本地都有好學生同壞學生,如果同一事情發生,我會覺得IS 會識(emoji)彎和醒目面對,而local的只會跳樓面對

calvinlinda 發表於 16-11-1 10:00
我分別住過RC同Shatin college隔離,都無見過啲女仔化行粧,花枝招展,反而平日衣著比本地生還樸素;無論 ...

佢地穿skort.不是短裙。還有他們説話很軽,不會大大聲。我常被阿女話我大聲(even 我有時被嚇一嚇會叫出來)

Choochootrain 發表於 16-11-1 14:08
IS同本地都有好學生同壞學生,如果同一事情發生,我會覺得IS 會識(emoji)彎和醒目面對,而local的只會跳樓 ...

咁又真係可能係,they more flexible

siden 發表於 16-11-1 14:25
咁又真係可能係,they more flexible

仲有衰D講句,如果我個係女,我情願佢做握人果個都唔想做比人握左面對唔到果個...

siden 發表於 16-11-1 10:28
學校隔離點迷你裙化妝ar?

你睇埋佢地約出街個樣先講la

因為我屋苑neighbourhood好多都係讀呢兩間學校,所以返學出街look都經常見到,無咩問題。
無論本地抑或國際學校生都有人著超短裙、都會有人拍拖、都會有人行為不檢點等,不能因而標籤。平時出入都暫時未見過有學生不檢點,只是二十多前年的Shatin college學生比較頑皮,愛破壞公物或在公眾場所大聲講說話。
近十年,目測RC本地生比例比SC多,culture亦因而有所不同。而兩所學校的學生都很乖巧、有禮、正經,私下討論都很成熟、討論性的。

Anyway, CKY同ESF不是Apple to Apple comparison, 因CKY最後兩年先係真IB課程。
就算比較晒所有外在因素(繁簡中文程度、校風、IB試成積),最後都係睇返地區同家長心態和取向。

其實點解成日以女仔的短裙作為校風的指標?
IS 的校服很多是skort (裙褲)跟本是短褲,所以望落一定短,但不會走光,我幾鐘意很方便。平時出街,著短裙有咩問題,後生吾著吾通到五六十歲先著,最多教佢打底防走光。

964000 發表於 16-11-2 05:18
其實點解成日以女仔的短裙作為校風的指標?
IS 的校服很多是skort (裙褲)跟本是短褲,所以望落一定短,但 ...

保守派家長係唔會接受國際學校,對小朋友來講係happiest school,對家長來講又覺得太happy接受唔到,要放雞籠入面喂食才安全,走地雞好易俾豺狼或麻鷹捉走,但走地雞會學精,出來社會冇咁易撞釘,不過尼啲開放效果同啲Band 3學校會唔會不多呢?大家指點下,我都打算俾小朋友入讀國際學校。

Upup

回覆樓主:

其實,大家講到esf primary 咁難有interview,咁esf又點揀小朋友去in? 順粹睇报名表的資料還是隨機抽?

careysum  其實好睇彩數, 我朋友個女英文一般, 來自YORK KG, 無MUG家庭背景, 咪又係入左SJS   發表於 17-1-31 00:23

其實好多人根本唔了解IS係MUG, 輔導工作又點? 對IS又真正了解幾多? 可能連人地校門都未入過, 人地果D唔係裙, 係裙褲, 人地條裙褲係唔會走光,用條裙褲長短去標籤人地學校? IS同LS都各有優點, 為何要說D根本自己完全唔了解既事而當事實咁講? 我女果間只是平民國際, 同學既父母大多不是什麼超級富豪, 只是醫生同教師既比率比較多, 咁唔通佢地又因為IS唔好而專登比D仔女入嚟讀? 只因各有各睇法, 自己唔鍾意味唔好選擇囉!
CKY同ESF係完全唔同既野, 一間係本土私校, 另一間係國際學校, 睇下自己想要D MUG.

applebot 發表於 16-10-27 13:25
哈哈,人地要食你個女,你邊有得避。緣分嘅嘢...

Exactly!

比我,我會㨂cky,因為中文。我好友的兩子都是英基,家中全用中文,爸爸刻意教他們中文,但兩位孩子現在都是見到中文調頭走。

CKY根本不是真正的國際學校,無論在學生國藉和學校的課程也不同,很難比較!

如果想中丶英都有一定水平,我覺得CKY會比較適合一啲

回覆 964000 的帖子

The fact is the IB results of Esf are better than that of YC and CKY though IB results released by respective schools  could be tricky and it could only be one of the considerations while choosing a suitable  school for your own kids.

del.

Yes. That is why it could only be reference but is normal we parents would reference to it for being an indicator to certain extent

Moonlight819 發表於 17-2-1 11:31
CKY根本不是真正的國際學校,無論在學生國藉和學校的課程也不同,很難比較!
...

其實我並不在乎是不是真正國際學校,我只在乎我的小朋友能學到我們希望他懂得的東西

joyce1234 發表於 17-2-1 20:22
其實我並不在乎是不是真正國際學校,我只在乎我的小朋友能學到我們希望他懂得的東西
...

CKY是不錯,但都難入,識不少人入不到3rd in, 反而入到DGJS, 所以很難預測,萬一入不到便可能要入傳統學校,或到IS插班(一波三折),所以如以CKY作目標,便要稔埋plan b, 如果你不介意最後入傳統學校,當然是可行的。但我當年就絕對不想入傳統,所以放棄了CKY,稔著主攻中文比較好的IS。
‹ 上一主題|下一主題