用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?
樓主: ASBB2012
go

如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?   [複製鏈接]

yew chung 家長大部分都非常有錢(睇學費就知),學業上有要爭做精英班(不知道是放學課程還是上堂分了不同程度)
我有朋友個女在裏面讀,成日都要做相比較下成長,其實都幾辛苦。

其實選小學我自己會選,先搞好小朋友習慣同心態的學校。
另外就是要有一定語文能力。

一般情況下,yew chung, esf, cky, 我會選cky.

知不知道VSA又如何?

引用:Quote:siden+發表於+16-10-28+07:34+ Yew+C

原帖由 964000 於 16-10-28 發表
Yew Chung中文好過ESF, CKY的中文都好過ESF.
ESF的中文,真的不要有甚麼期望。
至於肯吾肯講中文,一個個 ...
Depends on which pathway. Pathway 3 in Esf , 我相信一般讀寫(普通話)也可以。至於啟新,pathway 3 中文可能只慢本地學校一年。

回覆 964000 的帖子

Thank you

cky...

minichan1 發表於 16-10-28 16:28
cky...

咁多人都選擇蔡繼有,應該好過ESF 好多。樓主應該選擇蔡繼有唔好考慮ESF.

applebot 發表於 16-10-28 16:41
咁多人都選擇蔡繼有,應該好過ESF 好多。樓主應該選擇蔡繼有唔好考慮ESF.
...

Haha 應該兩間都報,cky咁難入~
Btw esf kinder 上shatin college難唔難,有無7-8成機會呢?

回覆:貝珠 的帖子

本地學校中文教得好深,多教深一年,如啓新中文是大約教慢本地學校一年的話,即是教番正常level 😁

回覆 ASBB2012 的帖子

我估你指的是shatin junior.這家比起其他esf競爭大一些.
因為除了啟新之外,新界就得這一家。
shatin junior and 啟新,是可以兩個一齊報的。
我大女等左三年就是等這架。
二年班排都九十幾,要排到先有得面試。
所以三年班現在沒有等了

引用:回覆+ASBB2012+的帖子 我估你指的是shatin

原帖由 cecilia.wilson 於 16-10-28 發表

我估你指的是shatin junior.這家比起其他esf競爭大一些.
點解你無報埋啓新?

貝珠 發表於 16-10-28 13:19
Depends on which pathway. Pathway 3 in Esf , 我相信一般讀寫(普通話)也可以。至於啟新,pathway 3 中文 ...

想請問RC同ESF foundation schools嘅pathway123程度唔係一樣㗎?我以為大同少異㖭!RC整體中文深D?我明白兩間有繁簡體之分別。

siden 發表於 16-10-27 13:59
據我所知,peer group 好緊要。

我估原因有3:

我住ESF schools 附近,成日見到佢地啲學生。唔知係咪近年多咗香港人台灣1讀, 見到啲學生都唔係傳聞咁open。況且ESF確實IB result 好好。身邊唔少人都話排隊排好耐, 好多放棄, 去咗CAIS。如果想未諗掂, 俾自己多個chance,入ESF kindergarten 先攞個interview priority, 自己教中文補低。到考小一時考埋CKY 有offer 再衡量下。

bamalamb 發表於 16-10-28 23:35
想請問RC同ESF foundation schools嘅pathway123程度唔係一樣㗎?我以為大同少異㖭!RC整體中文深D?我明白 ...
The curriculum of RC and ESF are not the same. RC is all the way IB, while ESF is IB in Primary, then IGCSE in secondary and change back to IB in high school.

It is not surprised that the Chinese curriculum are different for these 2 schools. According to the latest IB result, 37% of RC students achieve Bilingual diploma, while only 11% students in ESF achieved bilingual diploma.

朋友讀緊多過90%,當然要看你地區分派

貝珠 發表於 16-10-31 14:47
The curriculum of RC and ESF are not the same. RC is all the way IB, while ESF is IB in Primary, the ...
其實Bilingual Diplmoa係咪咁重要呢? 問過前輩, 話呢點其實唔太重要, 入U始終係分數緊要D

邊間IB成績好, 國際學校版年年有會員統計, 無得呃:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3296123
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:貝珠+發表於+16-10-31+14:47+The+cur

原帖由 hkpapa852 於 16-10-31 發表
其實Bilingual Diplmoa係咪咁重要呢? 問過前輩, 話呢點其實唔太重要, 入U始終係分數緊要D

邊間IB成績好,  ...
我並非指出重要性。只想引用這數據,推論RC 中文並不淺(當然以pathway 3計)。Esf , 可能外國人比較多,入到pathway 3 的比例相對低。但我確實冇比較過RC 和ESF pathway 3 中文程度

貝珠 發表於 16-10-31 16:24
我並非指出重要性。只想引用這數據,推論RC 中文並不淺(當然以pathway 3計)。Esf , 可能外國人比較多,入 ...
Bilingual Diplmoa只係話考獲雙語文, 唔一定係中文+英文, 可以係法文+英文, 視乎學生攞住香港身份証定海外護照去考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 16-10-27 12:53
"唔想個女15歳化行妝着短裙去party"

哈哈!呢個exactly就係我朋友俾個仔讀讀國際學校,但死都唔俾個女讀國 ...

我分別住過RC同Shatin college隔離,都無見過啲女仔化行粧,花枝招展,反而平日衣著比本地生還樸素;無論男女,同輩傾談內容都很正經、成熟和理論性的,這方面,我非常欣賞的!至於著短裙方面,無計,條校裙的確比本地學校短。
不過要承認國際學校的學生多喜愛以英語溝通,無論跟同輩或父母。中文讀寫能力一定無本地咁好,但未至於文盲,情況有如在外國成長的孩子,中文讀寫要靠校外力量。不過,本地生都差不多科科都要靠校外力量啦⋯⋯
有辣有唔辣,要取捨!

calvinlinda 發表於 16-11-1 10:00
我分別住過RC同Shatin college隔離,都無見過啲女仔化行粧,花枝招展,反而平日衣著比本地生還樸素;無論 ...

我笑我朋友係唔係怕報應 。雖然國際學校文化比較開放,但返学總唔會畀學生化妝啦。 至於校風,其實所有學校包括本地或國際學校都有好與唔好, 所以唔可以將國際學校標籤化。

‹ 上一主題|下一主題