用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問york用家,雜費大概幾多?
go

請問york用家,雜費大概幾多?

請問york平均每月雜費幾多?有非用家話同學費差不多,每年雜費加學費差不多20萬窩,真定假?我指非九龍塘區,本來打算讀屋企附近最近私校(york),學術就唔洗外補,扣門都比較有優勢,不過朋友提醒中文程度可能好淺,而小學我比較偏向讀名津,中文要求比較高,話到時讀小學辛苦窩,系咪呢?thx

我都好想知

sharonchan.0711 發表於 16-10-25 21:23
請問york平均每月雜費幾多?有非用家話同學費差不多,每年雜費加學費差不多20萬窩,真定假?我指非九龍塘區 ...

2千幾,可選擇性有點自己出去買都得!唔強逼

sharonchan.0711 發表於 16-10-25 21:23
請問york平均每月雜費幾多?有非用家話同學費差不多,每年雜費加學費差不多20萬窩,真定假?我指非九龍塘區 ...

20萬!邊有可能(emoji)(emoji)(emoji)

中文唔係好淺,但比較一些谷中文學無得比,因為英文比較著重,中文k3有作句子

20萬?你以為讀哈羅

讀york想中文好,記得選montessori section,york校長講嘅

冇廿萬咁誇,雜費+茶點除開二千鬆d一個月,書、雜費你可逐項tick 要唔要、自己買開學問返老師用乜牌子都會答、我知茶點都有人唔俾,問學校拎茶點menu 自己帶。
放長假期前後通常有d xx camp 另外收費亦是自願性質。
中文程度唔係偏淺,係好深,中文基本功你預自己教好d,活動教學K2隨時就寫「風扇」、

York 係堅貴

回覆 sharonchan.0711 的帖子

同學費(一個月)差不多,但只比二期,上學期及下學期

misseleve 發表於 16-11-15 09:24
冇廿萬咁誇,雜費+茶點除開二千鬆d一個月,書、雜費你可逐項tick 要唔要、自己買開學問返老師用乜牌子都會 ...
唔係嘛 ??? 成2千蚊一個月雜費 ???加校車同學費咪成萬蚊一個月 ???

peterwongpeter 發表於 16-11-15 15:12
唔係嘛 ??? 成2千蚊一個月雜費 ???加校車同學費咪成萬蚊一個月 ???

半個學期呀雜費

redchow1111 發表於 16-11-15 15:52
半個學期呀雜費

一年比2次

redchow1111 發表於 16-11-15 15:52
一年比2次

即係一年幾錢雜費?

peterwongpeter 發表於 16-11-15 22:46
即係一年幾錢雜費?

2千幾比一次,一年比2次,可以自己選擇邊D自己係出面買!無話一定要比(除了有些必須例如功課薄)茶點一樣,一年比2次,好似3千幾,有好多家長自己帶唔訂學校果D(包括我,因為我囡唔中意食學校野)自己帶可以帶生果或自己中意的食物,校車好似千幾,睇地區(因為我無乘校車)遠遠地like 日出康城$1600-1700(around)

雜費可買可不買 去教栛買好方便 有好多人放2手書 係FB都搵到