用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好驚去剪頭髮
go

好驚去剪頭髮

仔在CAC 評估是懷疑自閉,要排E位,有什麼方法讓佢願意入髪型屋剪頭髮?佢吾怕風筒聲,但不喜歡人地掂佢個頭!現在要等佢瞓咗我地才可以幫佢剪

mo515 發表於 16-10-25 19:26
仔在CAC 評估是懷疑自閉,要排E位,有什麼方法讓佢願意入髪型屋剪頭髮?佢吾怕風筒聲,但不喜歡人地掂佢個 ...

Deleted

親子童讀樂

仔在CAC 評估是懷疑自閉,要排E位,有什麼方法讓佢願意入髪型屋剪頭髮?佢吾怕風筒聲,但不喜歡人地掂佢個 ...

先自己係屋企剪,出面實唔會比你咁搞法,買把盡量靜既刨,留意佢係怕聲,定怕頭髮碎,用電視或遊戲機或玩具,睇下可否分散到佢注意力,圍布一定要有,做到好似出面剪咁款,手起刨落,要快

親子童讀樂

回覆樓主:

如果聽得明解釋,睇下佢平時中意什麼,就用果樣東西吸引佢去剪,例如,貪食,貪玩某樣野,去某地方

我仔仔小時候都好憎剪頭髮,我放他在high chair扣上安全帶,再快手快腳幫他剪。到他約3歲就慢慢帶他去髪型屋剪,同佢講乖乖剪完有雪糕食。約4歲開始他已經完全冇問題。

回覆樓主:

我用咗好多方法,最後放棄,由得佢留長,等學校老師開聲要佢剪(因為我一早通知咗學校),跟住死死氣同返黎要求我。同埋有間相熟既髮型屋,某一個師傅,知道佢既情況,都願意接黎做。
頭髮長,我會話買個紅色心心髮夾俾佢,佢嬲到死,話自己係男仔,唔用呢d。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我同店頭的人講巨會喊,個師傅就話係出邊剪(走廊)。師傅都有經驗好快手,5/6分鐘就搞定,當然係簡單的頭
小朋友都會因為裡面多人而害怕,第一次喊得好勁,係店裏,走廊個次就扭扭下,未喊到出黎就剪好了