用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中經歷(家長編)
樓主: chesswin
go

升中經歷(家長編)   [複製鏈接]

我睇到D 眼淚係咁流.. 好怕明年七月我會經歷這個情景

chesswin  希望你唔會遇到相同情景啦  發表於 16-12-13 09:31

回覆 Yanamami 的帖子

我吔學校都有, 但為公平, 份卷會完全不一樣的

cubixluk 發表於 16-12-12 17:07
我睇到D 眼淚係咁流.. 好怕明年七月我會經歷這個情景

我已過了淚眼盈眶階段.上年升中人數新低, 機會多的是. 偏偏小朋友, 不能掌握優勢;  在一遍歡呼聲中, 落寞而來. 幸好有心理準備, 否則失控落淚.
隨後係叩門......叩門加叩門. 最沮喪係 band 2頭學校 (小朋友係Band 1 邊緣人), 連面見機會也沒有. 真係水鬼陞城隍, 好現實.
不過, 一切會過去的, 升中係一個階段, 又係一個考驗. 小朋友成熟很多, 亦學懂面對現實.
兩天叩門, 小朋友要求盡去, 不想錯失丁點機會, 很難想像12歲人仔, 咁堅定不移.
最後, 叩入直資, 一間自己爭取的學校 (雖不是名校, 但已心足了)
現在回想, 得多於失. 沒有失去, 何來珍惜!
說來輕鬆, 知易行難, 希望各位迷惘的父母, 有少許啟發, 得不必喜, 失不必愁.

200904  説得好!也恭喜你的小朋友可以這麽堅强!  發表於 16-12-13 13:53

回覆 VV2016 的帖子

明白做父母的心情.

今年升中人數有所回升, 得失還未知曉, 做父母必定很緊張.

謝謝你的分享, 我也開始慢慢調節自己心情, 面對呈三和嚟緊的派位.

VV2016 發表於 16-12-12 17:59
我已過了淚眼盈眶階段.上年升中人數新低, 機會多的是. 偏偏小朋友, 不能掌握優勢;  在一遍歡呼聲中, 落寞而來. 幸好有心理準備, 否則失控落淚.
隨後係叩門......叩門加叩門. 最沮喪係 band 2頭學校 (小朋友係Band 1 邊緣人), 連面見機會也沒有. 真係水鬼陞城隍, 好現實.
不過, 一切會過去的, 升中係一個階段, 又係一個考驗. 小朋友成熟很多, 亦學懂面對現實.
兩天叩門, 小朋友要求盡去, 不想錯失丁點機會, 很難想像12歲人仔, 咁堅定不移.
最後, 叩入直資, 一間自己爭取的學校 (雖不是名校, 但已心足了)
現在回想, 得多於失. 沒有失去, 何來珍惜!
說來輕鬆, 知易行難, 希望各位迷惘的父母, 有少許啟發, 得不必喜, 失不必愁.

嘩! 呢個帖係"催淚帖"呀! 睇到我心真係離一離

之前睇另一個帖已經嚇死我喇! "阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左":http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2616040

去了五六志願: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845375 & http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2846160

點可能去到十二志願: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2846137

小小希望~到~絕望: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2741552

係 EK 浦咗幾年, 我真係俾啲個案嚇餐死, 我心血少唔嚇得, 自己有少少鬆動所以我先至會安排阿女考直資. 考呈分試已經令我及阿女得返半條人命, 如果咁不幸大抽獎派得唔好, 我剩低個半條人命唔知捱唔捱到叩門

小時了了 發表於 16-12-13 10:56
嘩! 呢個帖係"催淚帖"呀! 睇到我心真係離一離

之前睇另一個帖已經嚇死我喇! "阿仔BAND2頭 ...

根據呢個帖(阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左)既樓主後期提供既資料, 其實佢個仔似係B3學生多, 可參考呢度:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2635150&pid=36871140&fromuid=1389083

我都幾肯定我仔一定係BAND2,應該吾會錯,都無可能係band1,如果係都派左去大雄了(乙1第一志願),
因阿仔有一同學比佢叻d,都係全級4十幾,但都被告知band2,但選大雄第三都派到(明顯學校保守估band),
我仔的選擇乙1:大雄  2:匯基(深水埗) 3:張明添  4;莫慶堯 5;協同 6 ;劉皇發 7;信義 8;九龍塘學校
是否填表出問題了?

一名排位前佢個仔~20位既B2學生(~級40), 係乙3入到佢阿仔放乙1間B2學校

好大機會係學校都高估咗學生Banding...... 咁呢間小學其實幾...... 級排名~60/133已經係B3學生

另一個帖(去了五六志願), 呢個主角係EK咁出名你都唔記得? 佢咪就係聖家爸爸囉.

所以, 最大問題, 其實係"估錯banding", 結果用錯統一派位填表策略
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-13 12:31
根據呢個帖(阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左)既樓主後期提供既資料, 其實佢個仔似係B3學生多, 可參考呢 ...
"最大問題, 其實係"估錯banding, 結果用錯統一派位填表策略"

純個人感受, B1C-B2A 又或者 B2C-B3A 邊綠人好容易中招估錯banding, 我女絕對係  B1C-B2A 邊綠人

洋蔥頭媽咪  你女兩次呈分成績點會band2,家長又無須過份緊張嘅  發表於 16-12-13 15:52

小時了了 發表於 16-12-13 12:51
"最大問題, 其實係"估錯banding, 結果用錯統一派位填表策略"

純個人感受, B1C-B2A 又或者 B2C-B3 ...

咁只有盡量努力離開邊緣地帶.....

或者考下音中, 李國寶第2輪, 考到起碼有個唔錯既保險等抽奬結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 chesswin 的帖子

過去的已然過去,但我相信,女女必能從中體會到父母的愛和關心。也能從中體會到焉知非福的道理。有挫敗,但有父母的愛和支持,女女明白,要更加努力。

祝福你們一家。

chesswin  謝謝你, 阿女的確成熟左, 知道父母唔係有錢, 但都卑錢佢讀書  發表於 16-12-13 14:34

回覆 hkpapa852 的帖子

請問仲有邊間直資有第二輪申請可以等抽獎結果?

kkhon 發表於 16-12-13 13:44

請問仲有邊間直資有第二輪申請可以等抽獎結果?
近年只有李國寶一間.

基督教國際音樂中學係全港唯一一間開辦NSS考DSE既私立中學, 考入咗都可以繼續等抽獎結果

chesswin  第二輪位唔多(據說), 唔一定收ga  發表於 16-12-13 14:35
kkhon  蝕章!阿寶剛入左表  發表於 16-12-13 14:24

IloveJJ 發表於 16-12-13 14:34
問題係,點先離開邊緣,有時都好難估!
我仔上年都係邊緣人呀, 佢三次呈分考52, 學校話51-54 都係邊緣人, 但我都係放左BAND1B 學校係第1志願, 第2志願放B2A, 最後佢入左第一志願, 我仔同學考53, 咁入左第8志願, B2C 學校, 佢好明顯就係估錯BANDING, 策略錯左, 奶左野, 所以學校有呢個RANGE, 咁我估計51,52 係BAND 1,   53,54,係BAND 2, 一半一半, 可以參考下~

洋蔥頭媽咪  其實邊緣同學就算抽到入1B都會追得好辛苦  發表於 16-12-13 15:57

IloveJJ 發表於 16-12-13 15:05
吓,爭一名爭咁遠?
最頭痛就係邊緣人 !!
爭一名, 就爭左一個BAND 啦, 個玩法已完全不同~
最慘係呢位考53的同學, 成績一直係好過我仔架,
係呈3大意左, 就奶左嘢, 跌左落BAND 2, 邊緣人真係要好小心

李國寶公開既資料好詳細:

http://www.hkmadavidli.edu.hk/download/schdocs/School_Report_(2015-2016).pdf

參考PDF P.54

第一輪收生: 687人爭120個位
第二輪收生: 211人爭20個位
第三輪收生: 165人爭20個位

P.55有講, 第一輪只收了112人, 而且整體學生Banding不及B1中學

chesswin  嘩, 咁我阿女都好好彩? 真唔真 211爭20個位?!  發表於 16-12-13 15:53

1B學校係佢自己揀的, 佢實力係唔夠人爭, 現在好努力咁追緊, 看佢自己造化了~~
有好有唔好啦, 現在佢知自己唔夠人叻, 主動要求補習同做練習, 比小學時係勤力左, 積極左~

October.  學校唔錯啵,俾到你仔正面影嚮.  發表於 16-12-14 11:40

只能講聲唔好彩,的確人考3次你考2次,之前1尾,跌band在所難免。

hwl2b 發表於 16-12-13 15:10
最頭痛就係邊緣人 !!
爭一名, 就爭左一個BAND 啦, 個玩法已完全不同~
最慘係呢位考53的同學, 成績一直係好 ...
所以我就主張邊緣人最好自行時唔好咁博, 揀間穩陣D, 入咗, 唔駛呈三跌落B2就慘。不過, 好多又見人哋名次後過自己, 但抽得好過自己, 又感到後悔。

little_yolky 發表於 16-12-16 16:00
所以我就主張邊緣人最好自行時唔好咁博, 揀間穩陣D, 入咗, 唔駛呈三跌落B2就慘。不過, 好多又見人哋名次後 ...
但又咁睇,人地都係搵命博的。咁樣會好過啲 ^_^

洋蔥頭媽咪  選擇博就要預左勝與敗,冇得怨  發表於 16-12-17 09:45
little_yolky  yes!  發表於 16-12-16 16:15
‹ 上一主題|下一主題