用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線名校比二缐學校谷的迷思
樓主: 明天更好!
go

一線名校比二缐學校谷的迷思   [複製鏈接]

回覆:一線名校比二缐學校谷的迷思

其實谷唔谷除咗學校因素,家長對小朋友的期望和對小朋友教育的睇法都影響好大。曾遇過兩類錯配學校的家長,一)小朋友考上ㄧ線小學,又不想放工陪小朋友温書做功課,結果一星期六日都揾補習社補習。二)小朋友讀二線輕鬆小學,又擔心小功課日後落後於別人,結果日日自加補充練習狂做。其實考小學時,家長係咪更加要聆聽小朋友感受呢?我記得我小朋友考小一時,佢每次去考小學都會問我兩個問題,呢間學校有乜好? 點解啱我? 我每次都認真回答...(如只答好,讀得開心佢係唔收貨的)。五歲人仔每次鼓起勇氣自己行入一個個陌生的地方,這份勇氣係出於對父母選擇的信任。有ㄧ次佢考完出來對我講喜歡這間小學,原因是面試期間有個妹妹唔識答狂喊,佢見到老師好好人,安慰和鼓勵佢試,所以佢自己都好想讀該校。其實小朋友面試是有壓力的,好彩該老師有同該媽媽講返小朋友面試時喊,好讓家長留意。

Binlojai   欣賞你真心尊重孩子嘅決定!  發表於 16-10-27 14:28
ppmchan  是那所學校?可以開名嗎?  發表於 16-10-25 23:44
Chirley    發表於 16-10-25 15:02
ppmmbb  間學校咁好,值得開名讚下。  發表於 16-10-25 09:35

Felix223 發表於 16-10-25 09:22

忍不住說你唔好誤導EK新手爸媽!直接d問樓主你是很有經驗 ...

@retriever.
做物咁勞氣? 見你在這裡係相對冷靜...

本來不勞氣,而係見未係事實,未有理據的事不停出post扮專家,真的害咗其他冇經驗的父母

Binlojai  樓主講極都唔明架嘞...   發表於 16-10-27 14:30
hppa    發表於 16-10-25 15:54
Chirley    發表於 16-10-25 11:51

snow228 發表於 16-10-25 09:30
題外話, 請問英華小學谷唔谷?校長MARKETING 做得一流, 入去讀好似好開心, 讀得又玩得, 但請問實際情況是怎 ...
呢間你想聽咩野答案?!
所謂 "正能量" 或用家答覆, 你最好去YW 版處問啦!

Chirley    發表於 16-10-25 11:52
Felix223    發表於 16-10-25 10:59
MrBeast    發表於 16-10-25 10:28
ppmmbb    發表於 16-10-25 09:49

Felix223 發表於 16-10-25 09:34
@retriever.
做物咁勞氣? 見你在這裡係相對冷靜...

同意!説真的,我們這班家長,除非有細佬妹跟尾,幾個月後大家各有各忙,忙於協助孩子適應小一生活,未必有時間再蒲「小一選校」。下年新手父母search posts時,看到某大紅人嘅posts 炸爆EK,誤以為有料之人,咁真係死得喇!

hppa    發表於 16-10-26 17:38
mayyylai    發表於 16-10-25 12:30
Felix223  sorry我自己見到佢愈來愈過份, 真係冷靜唔到.  發表於 16-10-25 10:29
天助自助者,  別再怨天尤人

我是新手,請問大家常提及的“'公海”'是指什麼地方?

Mrs.Luckycat  Baby Kingdom 的 "自由廣場"  發表於 16-10-25 10:11

死啦, 頭先睇完響公司笑咗出嚟 ........

言歸正傳, 從來無諗過入到一線小學就唔谷. 一山還有一山高, 入到去相信無家長想小朋友做下游, 只會繼續谷. ....

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,就算一線學校,都有好唔同嘅功課內容

我曾經係SFA小一用家,當年大家抱住"忙C"嘅心理預備入讀,小一可能仲係蜜月期,兩個月後,家長們的確忍唔住"少少"聲
但咁~ 可唔可以話SFA輕鬆?當然唔可以,全年3測3考,仲有每學期5-6次默書...真係唔好俾佢停!

同津校比呢?
其實大家好鍾意比"份"數,有無諗過"量"先係重點?
SFA一份數學4版,津校一份數學兩版,有時仲會免去部份題目
抄寫,兩邊差唔多,SFA詞語係一行 (即兩仔字嘅詞語係4-5次),津校係無輪幾多字嘅詞語都係3次

最近有朋友post "兄弟"校嘅penmanship/詞語功課响FB,先知,阿仔學校英文唔駛寫生字!而中文,兄弟校係寫5次!

大家都係一線學校,內容其實可以好唔同

另,回應樓主,我唔同意你嘅講法,一個人要讀得書,除咗天資之外,仲有個人努力!如果你唔付出努力,去到一線學校都無唔會令你變成讀得書!

hppa    發表於 16-10-25 15:56
Chirley  講得好好~樓主失救咖啦, 但好多謝你既分享。  發表於 16-10-25 12:05
Hillkymama  SFA 4版都好少, 你地學校附近有間小一10幾版,仲要第日交.  發表於 16-10-25 12:04
恐龍家

路過...食緊花生睇戲大笑中...哈哈哈哈

hppa    發表於 16-10-25 15:56
Felix223  記住咪食到用周地係..  發表於 16-10-25 13:06
mayyylai  剛剛有時間上嚟睇睇,點知見到又係呢位樓主,呢個 topic 竟然咁快有 5 版,真係冇乜心機爬晒。   發表於 16-10-25 12:33
mayyylai    發表於 16-10-25 12:27
存感恩的心

個"谷"字是没有意義的。看功課內容、看測驗內容。

忠告:盡量避開一些"能力和做功課時間少關聯"的學校。盡量避開一些"能力和預備考試時間少關聯"的學校。

retriever  不明...  發表於 16-10-25 11:12

小曳人 發表於 16-10-25 10:53
首先,就算一線學校,都有好唔同嘅功課內容

我曾經係SFA小一用家,當年大家抱住"忙C"嘅心理預備入讀,小一 ...

抄詞我校可能真係算少, 單字抄6次, 兩字詞語抄3次, 即又係寫6個字....

最煩唔係抄詞, 係配詞, 或寫一句半句感想..

細路又鍾意諗埋D 佢唔識寫既字, 佢查字典最花時間....

結果呃下呃下, 其實都寫唔少中文字!

retriever 發表於 16-10-25 11:08
抄詞我校可能真係算少, 單字抄6次, 兩字詞語抄3次, 即又係寫6個字....

最煩唔係抄詞, 係配詞, 或寫一句半 ...

其實小朋友唔係好識計功課量,
你學校俾小朋友感覺只係抄三次,
佢哋會以為唔多,仲引道學生自己揾答案(因為俾佢哋寫感想。)打好自學基礎。好好呀!
可以透露係邊間小學嗎?感謝!

真係好救命...呢個鋪既娛樂性十足...
由來所謂既一線名校生靠既唔係學校, 係自己呀~~~係自己呀~~~係自己呀!!!
因為太重要所以要強調....而且唔同年代既都係一樣!!!!!
係我讀中學既年代 (即90'S), 有個同學佢入左港島區某一線名校,
原先佢係我地學校既成績係前十名, 但去到中學後因為係英文中學既關係,
好多時根本聽唔明老師講乜, 試過有D堂佢俾人罰企出課室門口成年 (當然呢個係今日既年代已係無可能發生), 佢要靠自己先可以再行入課室,
另一個例子個小朋友下年考DSE了, 佢讀某有小學同中學既名校, 小臬時佢既成績都係中下, 到今時今日我見佢既成績係中上, 佢既付出唔少咖, 亦唔係因為靠學校老師囉...佢直頭係我面前講D老師『無料』, 同學之間既比併根本係重點, 因為學校唔駛谷D學生, D學生自己都已經比較啦, 所以『在不太谷不太辛苦的環境下也能有好成績』呢D想法我只能說簡直係無知。

回覆 明天更好! 的帖子

這只是你個人主觀願望吧!
孩子根本就未入讀小學,入左讀過幾年才經驗分享你的迷思

Ek 中大把家長名校出身,小朋友由細到大名校,甚至有一批前輩仔女已升大學

從來沒有一個敢講,讀一線比二線讀得舒服但又會勁的

更無人敢話直私比津校好

(家有三個仔女,兩個仔分別讀過兩間私小兩間津貼,全是你口中的一線、名校,仔已經讀中學了,相信比樓主更有經驗)

hippoo    發表於 16-10-25 22:47
hppa    發表於 16-10-25 15:57
Chirley    發表於 16-10-25 14:37
ANChan59  The best remark.  發表於 16-10-25 13:02

pamelaywy 發表於 16-10-25 12:20
回覆 明天更好! 的帖子

這只是你個人主觀願望吧!

請大家當樓主的發問是反面教材吧,佢問錯問題,但回覆裡有很多寶貴經驗分享,爬了文還是有得著的,反而更加清楚入讀咩學校都不要天真以為唔需要再付出,以為贏在起跑線便已贏到終點
樓主成日話自己付出了幾多幫個女入「一線」、「名校」(佢認為果d),請記住日後用同等精力培育個女吧,世上無不勞而獲,入左一線名校都唔係包生仔

Binlojai    發表於 16-10-27 14:50
Chirley    發表於 16-10-25 14:39
retriever  正解!!! 一石激起千呎浪... 唔需太介意投石者係邊個...  發表於 16-10-25 13:23

即系只要入左娱乐圈就个个都会變徐子淇,?但你又知吾知這千億新抱的阿媽同佢自己係点先打造到?我没法參透樓主的迷思!

Chirley  根本無人知  發表於 16-10-25 14:40
Danrice    可能入一線包埋識個富家子弟, 入豪門 ~~  發表於 16-10-25 12:47

Felix223 發表於 16-10-25 09:22

忍不住說你唔好誤導EK新手爸媽!直接d問樓主你是很有經驗 ...

同意。樓主不如比多D時間親子重實際,佢太多幻想啦。

Chirley 發表於 16-10-25 12:01
真係好救命...呢個鋪既娛樂性十足...
由來所謂既一線名校生靠既唔係學校, 係自己呀~~~係自己呀~~~係自己呀! ...

非常同意!從來在名校生存只能靠自己。

2一線學校有更好的教學方法,令學生不太辛苦而又有好成績

見到樓主呢句話就知樓主想法大錯特錯。希望新手家長唔好被誤導!

Chirley  咪係囉~佢無得救都唔好害左人  發表於 16-10-25 14:41

一缐谷吾谷我吾敢講,但一線的家长肯定要有時间同金錢。(又厄下分先)

Chirley    發表於 16-10-25 14:41

kkhon 發表於 16-10-25 12:45
即系只要入左娱乐圈就个个都会變徐子淇,?但你又知吾知這千億新抱的阿媽同佢自己係点先打造到?我没法參透 ...

你講既故事...

1. 點解徐小姐變左呢行既ROLE MODEL? 呢行既成就唔係表演成就嗎?
2. 就算係典型, 我唔覺得係佢媽叻, 係果位公子純品姐.... 香港地好難搵到第二個咁有錢又咁忠厚囉...

樓主想囡入讀一線名校,說穿了就像買名牌手袋衣服,只是滿足自己的虛榮,其實與名牌小學教育質素高低沒有關係。名校學生的確好像身掛名牌,會有光環效應,然而,這不是最重要的。小朋友的努力,家長的培養才是最重要,若欠缺這些,那名校的光環不會保護他很久,光環效應亦會便隨之減弱甚至消失。結果是仍有不少一線名校生在以前會考或現在DSE拿0分或個位分數。好聽一點說,樓主的想法是天真,難聽一點說是無知。

Felix223  講得好好.  發表於 16-10-25 16:51
hppa    發表於 16-10-25 15:58
Chirley  咁我咪講野好難聽囉  發表於 16-10-25 14:48
‹ 上一主題|下一主題