用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 [個人分享]關於評估
go

[過動] [個人分享]關於評估   [複製鏈接]

純粹分享

因為見好多JM都問關於做評估既問題

當時我好緊張好擔心唔知要點做,

最後我幫女女安排評估,CAC一次,私人心理學家一次,

CAC的感覺好馬虎(個人認為)所以做多次評估,最後結果有少許出入

睇過政府後來經濟好左就出去睇私人精神科醫生

醫生糾正左我,我都想同各位家長分享一下

我當時既概念係,要先做評估,有需要再去見醫生

反而醫生同我講,其實最好係先見醫生,

一個有經驗既醫生頭一兩次的時候已經係為小朋友做緊評估

係咪有需要繼續睇醫生,有無需要再進一步評估,需唔需要做訓練佢都會俾建議

基本上已經可以慳返做評估既錢,(我知道之後都覺得自己蠢左,洗成5,6千蚊)

而且可以直接有治療,更加既係,後來我都發現,個評估報告基本上無用過

如經濟有困難既家長最好先找CAC做評估,

一來便宜,$100做到一次評估

二來會有埋轉介信俾你排政府醫院

不過比較唔好就係排得耐,但呢個係最經濟既做法

如果CAC要排好耐唔想等的話,可以見一次精神科醫生,要求佢寫封轉介信去排政府醫院。

通常專科醫生既信會比較有力。

大家交流一下,希望幫到大家~

12    0    2    0

bestwish 發表於 16-10-25 16:34
多謝分享。

CAC都馬full ?  做幾粒鐘wor
呢個只係我個人既經驗,未必大家都係咁既我小朋友只係做左個零鐘,無幾粒鐘呢
我唔清楚你精神科醫生如何評估,但我醫生不只是問喎...

你小朋友輕微ADHD,為何仲要排CAC評估?

回覆 fm721 的帖子

pmed

回覆 babyfatleg 的帖子

pmed
‹ 上一主題|下一主題