用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔有無學障?
go

[視障] 阿仔有無學障?

阿仔快4歲了,但佢連英文字母都學得好辛苦,唔知佢算唔算有無學障。例如, 問佢 s 點講,佢會答係 snake, 問佢 snake 個字點讀,佢話唔知,其實佢未識任何一個詞語,但係就認得1-9數目字。
教完佢s點讀,再教佢t, 佢就忘記s點讀,不停重複教都記唔到,但係問s,t,u 入面邊個係s, 佢又指得出,就係講唔出,佢算唔算有學障?
佢好似用聽覺來學習就無問題,因為佢聽同講英文都ok, 但係點只用聲音去教佢認字?

samhongkong 發表於 16-10-24 18:56
阿仔快4歲了,但佢連英文字母都學得好辛苦,唔知佢算唔算有無學障。例如, 問佢 s 點講,佢會答係 snake,  ...
中文冇問題?老師點講?

引用:阿仔快4歲了,但佢連英文字母都學得好辛苦

原帖由 samhongkong 於 16-10-24 發表
阿仔快4歲了,但佢連英文字母都學得好辛苦,唔知佢算唔算有無學障。例如, 問佢 s 點講,佢會答係 snake,  ...
未必既,學障有好多方面,擔心就問下老師學校情況點

醒目開學勳章 王國長老

4歲好細啫,我住美國,強制教育係5歲開始,果陣至由ABC學起,老師話如果去到小二(7歲)小三(8歲)仲會寫錯字認錯字至係問題,讀音早D發現可以早D紏正,有懷疑有冇問下老師?

之前問老師阿仔係學校點,老師只話阿仔偏靜,好少舉手答問題。阿仔其實已經係超大B讀k 1,之前係另一間學校讀過N班同K1 ,但都未識a,b,c,我就開始擔心喇。我唔知應唔應直接問老師阿仔有無學障,怕學校標籤佢。
佢中文亦完全唔識,但屋企亦無教佢,因為中文更難學,怕擾亂佢。

回覆 samhongkong 的帖子

小朋友4歲時,已經可以開始明白抽象概念,可以開始學習英文字母。但係當你問佢S係咩,佢未必答到係A至Z入面其中一個字母。我覺得你可以試幫助佢連繫snake既S等於A至Z既S等於就咁寫英文字母S