用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 情緒問題
go

情緒問題

情緒好容易大起伏,有咩處理方法?5嵗半,好要面,好薄皮,唔鐘意別人批出,人地笑又以為人地笑佢,會發脾氣,一發脾氣就尖叫失控。下年上小學了。。。好難搞

小朋友評估左未?

Sask999 發表於 16-10-24 23:14
小朋友評估左未?

睇左一些你之前的post, 小朋友有沒有上小組訓練?我會盡量比佢試下失敗的經驗,亦都要比佢知道佢發脾氣時別人的感受。

Sask999 發表於 16-10-24 23:14
小朋友評估左未?

未做小一評估,但讀最後一年s位,近來有帶佢上下教會小組,遊戲治療,學校都有好多小組,老師而家常常會制造好轉多挫折感俾佢,佢心急,就最後一個先到佢。。。但佢就會失控。。。。

lkube 發表於 16-10-25 00:09
未做小一評估,但讀最後一年s位,近來有帶佢上下教會小組,遊戲治療,學校都有好多小組,老師而家常常會制 ...

要慢慢來等佢習慣輸,我仔之前小組有用card來玩遊戲。有時候佢win,佢win左可以恭喜佢話佢好好彩同時也要佢安慰輸左遊戲的你。
到佢輸的時候就叫佢恭喜你,而你也要安慰佢及彭勵佢。等佢玩多D會有進步了。

如果可以找到同齡的小朋友玩以上遊戲會更好。

回覆 lkube 的帖子

我個仔同你小朋友一模一樣

lkube 發表於 16-10-24 14:31
情緒好容易大起伏,有咩處理方法?5嵗半,好要面,好薄皮,唔鐘意別人批出,人地笑又以為人地笑佢,會發脾 ...

我仔一樣,幼稚園時成日比老師打來「報告情況」...連最資深的老師都比佢嚇怕!叫我們帶佢評估和做社交訓練。另外我比佢去踢足球,一定要面對失敗,最初差不多次次都在球場上崩潰地哭,我又抱住佢哭。一年半後,情況好轉了,可以控制到。面對小小的錯誤,還是比較失落,我看著他的眼淚在眼眶打轉,過幾分鐘就無乜事。

lkube 發表於 16-10-25 00:09
未做小一評估,但讀最後一年s位,近來有帶佢上下教會小組,遊戲治療,學校都有好多小組,老師而家常常會制 ...

我並不太讚同老師的做法,佢已經無安全感,還要給他增添挫敗嗎?重點是他有情緒時去了解佢,教佢慢慢calm down. 我會形容一般人情緒有十級,但我仔當時只有一級、五級和十級。佢唔覺自己好intense, 本根佢不知道點調節自己的情緒, 這些都是要教的。慢慢會好的!

iamadc 發表於 16-10-26 08:33
我並不太讚同老師的做法,佢已經無安全感,還要給他增添挫敗嗎?重點是他有情緒時去了解佢,教佢慢慢calm  ...

前兩日又發完個大脾氣,因為老師話其他小朋友,個小朋友哭,之後佢情緒就開始激動大落。。。。又大哭大叫。。。。。