用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迫地鐵返學
樓主: letterland
go

迫地鐵返學 [複製鏈接]

回覆 vpo0615 的帖子

唉...都未夠快叫小朋友SAY SORRY,已經俾人鬧冇家教

父母想親自接送仔女上學, 迫少少又有咩問題,
可以送返學既日子唔多, 送得一日得一日,
要珍惜

kitty0204 發表於 16-11-8 14:30
父母想親自接送仔女上學, 迫少少又有咩問題,
可以送返學既日子唔多, 送得一日得一日,
要珍惜 ...

哈哈
迫緊既人當然覺得無問題

見到比人迫既 只係覺得 可以考慮下其他交通工具返學。

letterland 發表於 16-11-8 14:36
哈哈
迫緊既人當然覺得無問題
我也想揸車返學, 可惜學校附近難泊車,
不過我會早少少出門口, 避過最多人既繁忙時間,
都係果句,
送得一日得一日, 要珍惜
你睇人地辛苦, 人地可能好幸福.

vpo0615    發表於 16-11-8 15:27

bobo101^*^ 發表於 16-10-24 10:42
有部份家長話校車貴, 咪自己/工人搭地鐵帶返學囉!
地鐵是搭得最辛苦的交通工具! 一味迫迫迫, 小朋友高度矮, ...

我諗唔係個個都諗住錢,我唔搭校車係因為唔想小朋友早半個鐘起身,兜完一大輪先番到學校,而且校晚冇carseat唔止,seatbelt 都冇,而且地鐵因交通意外而受傷一定遠低完校巴。安全先係我最concern.

L+H 發表於 16-10-24 13:38
如果俾我個女揀,佢會寧願迫地鐵,但由父母送返學,多過搭校車。

Agree

letterland 發表於 16-10-24 09:16
我諗好多父母想親自送小朋友返學所以唔搭校巴。但每朝早都拖住小朋友迫地鐵,尤其是無位入,仲有推個小朋友 ...

其實如果係咁小朋友屋企最好有私家車,否則平時繁忙時間就唔可以去街?巴士,地鐵都成日好迫

L+H    發表於 16-11-9 13:33

02413124 發表於 16-11-8 23:34
其實如果係咁小朋友屋企最好有私家車,否則平時繁忙時間就唔可以去街?巴士,地鐵都成日好迫
...

最迫既時候 應該係早上觀塘去九龍塘方向
出街都唔會日日揀呢個時間呢個方向。

letterland 發表於 16-11-9 07:08
最迫既時候 應該係早上觀塘去九龍塘方向
出街都唔會日日揀呢個時間呢個方向。
...

大仔細時冇車,出去學野/of 真係撞正呢d番工放工時間,學野真係想搭校車都冇

02413124 發表於 16-11-9 07:51
大仔細時冇車,出去學野/of 真係撞正呢d番工放工時間,學野真係想搭校車都冇
...

學野你一星期最多一至二日
點都唔會一至五都出去學野

letterland 發表於 16-11-9 08:07
學野你一星期最多一至二日
點都唔會一至五都出去學野

有時真係4,5日, 一日圍棋,1日學琴,1日跆拳,1日劍擊,1日op/dl,1日番教會,之前住元朗好入,出門唔揸車的話,輕鐵真係anytime都可以好迫

我又想分享一下, 我覺得家長接送仔女返學放學絕對冇問題, 因為個個係自己仔女. 反而我覺得叫工人去搭車接送就有問題. 我女讀N班, 即係小朋友未夠3歲, 個個都係2歲幾, 我距離間學校遠, 我就選擇搭校車. 最初頭3日, 我要同我女一齊返, 間學校得巴士到, 我頭三日返一個中, 已經唔係PEAK , 都多人到嘔, 細佬細又要抱, 跟住未坐就已經開車, 我經歷頭三日, 我已覺得絕對唔可以由工人姐姐湊, 但我問左幾個一齊接放學既姐姐, 佢地話MADAM 要佢地接送, 我眼都突, 而D姐姐都不悅, 因為堅辛苦. 呢個情況我真心覺得校車點對點係安全好多. 另外我覺得地鐵都仲好過巴士, 因為巴士唔會等你坐底先開車. 擔心係會既, 所以真係唔好揀咁遠, 自己湊到都仲好, 搵姐姐幫手真係唔建議.
‹ 上一主題|下一主題