用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無大埔媽咪? 請問Net 84 派得好嗎?
go

有無大埔媽咪? 請問Net 84 派得好嗎? [複製鏈接]

有無大埔媽咪? 請問Net 84 派得好嗎?

如題. 小女將會好快參加小一派位, 想知道今年大埔區派位情況..........

醒目開學勳章

Re: 有無大埔媽咪? 請問Net 84 派得好嗎?

你好!  我個女就剛剛派到寶湖舊墟, 但派得好唔好就好個人諗法囉, 有人派第2都會唔滿意, 係咪?
其實如果係打算在本區讀, 大埔的小學一般都唔係太差, 你可以放心, 但因來年是千禧龍年的一批, 咁競爭對手又難免會多一些, 你又有無心水撰揀呢?

VENUSSUM 寫道:
你好!  我個女就剛剛派到寶湖舊墟, 但派得好唔好就好個人諗法囉, 有人派第2都會唔滿意, 係咪?
其實如果係打算在本區讀, 大埔的小學一般都唔係太差, 你可以放心, 但因來年是千禧龍年的一批, 咁競爭對手又難免會多一些, 你又有無心水撰揀呢?
your daughter is lucky, most of my friends can't get a seat in 寶湖舊墟,  but  as you say 派第2都會唔滿意, some of them get tin ka ping (new campus), some get sung fong chung and yuen cheng, but still want to knock the door of 寶湖舊墟. is your daughter study in zenith? what school do her classmates go to?

醒目開學勳章

winkdex,
是的, 都有好多人排第一志願都抽唔到, 不過大埔好的學校何只這一間, 正如你的朋友入田家炳, 田家炳千禧, 孫方中, 阮鄭等等, 都是好學校, 只是唔係第一志願之嘛!
對呀, 我個女是讀英藝的, 她同班都有好幾位同學派到寶湖舊墟, 咁我諗同校的應該唔止, 其他同學有的抽到田家炳千禧, 孫方中上午校, 賽馬會教院 (因為未見到面, 未問晒), 而有d就揀同哥哥家姐的大埔官立, 第一part 有分的揀阮鄭等等, detail 要等list 出左至清楚d

醒目開學勳章

winkdex,
係呢, 你囡囡讀小一未呢?

醒目開學勳章

VENUSSUM  :

Congratulations!!!       

醒目開學勳章

Mimi_Ma,
多謝    好耐都無入'村屋'果邊傾, 果個TOPIC 好靜呀

VENUSSUM 寫道:

VENUSSUM,

Thank you. 我自己已有心水, 不過我地無宗教信仰, 我囡囡只係大囡, 無其他分加.....我心水次序如下:

1) 大埔舊墟
2) 阮鄭上午校
3) 田家炳
4) 孫方中
5) 黃建常

其實我囡囡九月先升K2, 即明年九月升K3先選學校.....佢由N1開始係安基司讀到而家 不過我好擔心, 所以要早d留意呢2年既派位情況!!

我知道大埔舊墟競爭好大, 唔知今年點呢? 如果囡囡入到間好學校, 0甘到細佬就唔駛煩啦!!  

醒目開學勳章

YuYuMother,
咁你都唔使太擔心, 你呢一屆應該比千禧這一批情況好d.
舊墟其實每一年的競爭都大, 因為真係好多人將佢放首位, 抽唔抽到真係講運氣, 呢樣就無得幫; 不過咁, 我覺得你的其他撰揀都唔錯, 所以就算入唔到舊墟, 都不用太執著, 這些都一樣是好學校.
你也有個細仔呀, 我都係呀, 現在總算過左關, 來年祝你好運
‹ 上一主題|下一主題