用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀國際幼稚園,但小學就等大抽獎?
樓主: byanleung
go

讀國際幼稚園,但小學就等大抽獎? [複製鏈接]

回覆:讀國際幼稚園,但小學就等大抽獎?

有些私幼英普幼稚園有雙班主任制(普通話老師+NET),日日三小時的互動雙語環境,效果勝過每星期外補1、2小時的興趣班,時間金錢都節省不少。我有朋友的小朋友讀學券幼稚園,目標是津小,但要外補普通話和英語,所花的金錢足夠交私幼的學費,但每星期只上一堂的效果比不上每天在校三小時的互動語境。

byanleung 發表於 16-10-23 22:08
其實係屋企係講廣東話,自己係ftm可以同佢睇下書或認下字。但英文同普通話反而自己教唔到一定要外補,所以 ...

如真正國際幼稚園,單靠媽咪係屋企教中文,除非媽媽好好心機教,好有系統咁要佢認,寫,默,如果唔係,基本上追唔到local school 中文level.  (我小朋友同學中,只有1-2個小朋友有咁能力,但果d 本身就係比較聰明果1-2個)而且,入讀國際幼稚園,約有9成同學會升讀國際學校...

如入到英普幼稚園如think, 學之園呢d 我覺得可以考慮大抽獎,就中英都唔錯。但假如上到小學係中文小學,我亦聽過,如非繼續俾小朋友有好既英文語境,升小後英文fluent 程度會減低

回覆樓主:

其實我知Think都有好多學生最後入津校。我K1嗰陣時都有想過同一問題,最後由村幼轉私幼。之前D post家長講得有道理,比小朋友讀語境好的幼稚園確實比出去補習好。我的小朋友的普通話及英語入咗私幼之後確實進步不少,起碼發音純正好多。學費係貴,但如果有能力,真的值得考慮比小朋友入語境好的學校,重越早越好。其實現在的私幼的中文水平都貼近津校,如K3要寫周記,默書,寫句子⋯等。

利申: 我的目標係直私,因區內校網實在太差, 簡吾落手。

serinac 發表於 16-10-23 22:54
我諗如果你真係想將來大抽獎或扣門,最好就唔好讀國際幼稚園,因為英文易學過中文,小朋友係全英文環境下 ...

不是追到氣咳,系冇可能讀到小一中文。除非自己博命教。
如考本地小學,我不會放英語系首位。中文超難。我女女是k2才去本地幼稚園。雖然暫時interview 有可以的成績。但他仍未能謗讀到中文故事書(100-200個字)個d.英文則可看70-80頁全字。你話差距幾大

反而見身邊朋友,打算將來讀國際學校,反而讀傳統幼稚園,例如KV,打好中文底。如果這樣想將來傳統學校,可以讀國際幼稚園。

多謝大家,睇完之後,我諗我會搵私幼,唔係完全英普,都要有中文既,咁就唔怕小學時太吃力

byanleung 發表於 16-10-24 14:49
多謝大家,睇完之後,我諗我會搵私幼,唔係完全英普,都要有中文既,咁就唔怕小學時太吃力
...

奉勸一句,父母背後的教導是不可決少的。

byanleung 發表於 16-10-23 16:07
小朋友現讀有學卷k1,發現語文真係唔夠,搵緊出面學英文/國語發現都要用好多錢,同朋友傾開,佢地既小朋友 ...

就算幼稚園個底打得幾好,如上小學後不再用,小朋友很快就會忘記了。幼稚園學到的不僅是語言,更重要是建立出日常生活的規律和誠實正直的品格,學習與人相處,並且培養出熱愛學習的心;我覺得在這個階段用母語學習效益是較大的。

傳統學校的中文程度並不淺,錯過了學習時機,要追回進度並不容易。所以我覺得你的情況,找間有質素的中心跟進英語已足夠,不用刻意轉讀國際學校;如你必須轉校的話,也應選一所同樣著重中文的幼稚園。

cscsmlkyh 發表於 16-10-24 09:19
如真正國際幼稚園,單靠媽咪係屋企教中文,除非媽媽好好心機教,好有系統咁要佢認,寫,默,如果唔係,基 ...

其實幾間有名既小學如St Paul Co-ed, St Mary's, 喇沙都係中小但中學是英中,英文都一向保持水準,唔差得過英小!雖然係中小,但多數科目仍以英文為主,數學用中文亦有佢既好處,你見頭兩間近年都有好好的DSE成績就知中小唔一定英文係較弱,反而好多人都係衰響DSE中文上!

即使上左小學都會繼續出去學英文,希望唔好咁快唔記得晒。點解我想轉係由於朋友既小朋友,生活環境無機會接觸英文,即使一路補習到小學也一樣好難跟上,亦好怕同外籍人士溝通(其實自己作為大人都一樣)。所以想自己小朋友可以早啲接觸語文。成績好唔好我唔會知,但起碼唔好無左自信。

小小意見。多啲睇youtube。小孩子學語言好快,特別在兩歲開始。週未帶小朋友去参加有外國人的活動,例如 rugby。等小朋友學習同外國人相處。好過花錢讀國際學校。

johnnesmak 發表於 16-10-24 23:24
小小意見。多啲睇youtube。小孩子學語言好快,特別在兩歲開始。週未帶小朋友去参加有外國人的活動,例如 ru ...

我不建議看YouTube.睇左you tube 可能對話可以,不過唔會睇書。YouTube 咁好睇,邊會再睇書。身邊多看youtubr的小朋友是不喜歡看書

99dogdog 發表於 16-10-24 16:31
其實幾間有名既小學如St Paul Co-ed, St Mary's, 喇沙都係中小但中學是英中,英文都一向保持水準,唔差得 ...

你講果幾間咁勁,佢地當然係中小但英文水平仍然高啦,我講緊一般情況下咋,而且如果升中小,屋企/補習/勁既中小仍然provide 到好既語境,小朋友英文當然keep 到。

byanleung 發表於 16-10-23 16:07
小朋友現讀有學卷k1,發現語文真係唔夠,搵緊出面學英文/國語發現都要用好多錢,同朋友傾開,佢地既小朋友 ...

所以選擇私幼學校,校內通常有分international steam 同local stream 。我仔讀緊嗰間幼稚園都偏重英文,當初我想選擇international stream ,不過學校office 話如完全選擇英普班,如將來是想升讀傳統主流小學,銜接會比較難,尤其中文。真的要留意。

引用:Quote:johnnesmak+發表於+16-10-24+23:24+

原帖由 lui 於 16-10-25 發表
我不建議看YouTube.睇左you tube 可能對話可以,不過唔會睇書。YouTube 咁好睇,邊會再睇書。身邊多看yout ...
Agree

‹ 上一主題|下一主題