用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 留班一問
go

留班一問

很多中學都話中、英、數只有一科唔合格就要留班,其實係唔係真?

回覆:jess3026 的帖子

唔係~~有啲係.......因為踢出校,試升同留班都有限額,我侄女果間無事,不過我知有啲學校係要試升

留班位得十个八个,除非係墊底果10个可能机会大d, 否則就算主科剛剛肥都未必有机会留……但我女中四升中五那年有个同学全部中間成績唔知因七事校長要佢留班,連班主任求情都無用~

little_yolky  咁校長要解釋清楚喎。  發表於 16-10-24 11:04

jess3026 發表於 16-10-23 15:07
很多中學都話中、英、數只有一科唔合格就要留班,其實係唔係真?

我姨生女, 主課有唔pass,  但學校比佢試升中二, 所以間間學校不同。

我升 Form 2 中文唔合格,試升。
然後Form 2發覺我班其實好多人都多於一個主科唔合格但係資源問題所以照升。到 Form 3 有人 6 科(out of 13科)唔合格都可以升到。

jess3026 發表於 16-10-23 15:07

我囡校有主科唔合格 加總平均分刚唔合格留班

我姨生女宗教吾合格出通告比佢如果下次亦吾合格有機會留班!請問是否真的會留!擔心中

回覆樓主:

通告都出埋,應該是該真的。

靖空 發表於 17-2-19 00:13
我姨生女宗教吾合格出通告比佢如果下次亦吾合格有機會留班!請問是否真的會留!擔心中
...

宗教ㄧ科? 我個人認為只是“兇”吓個學生啫, 科科ok. 宗教不是主科, 教會學校始终想D學生也重視埋這ㄧ科囉!

TTJTMaMa 發表於 17-2-19 16:49
宗教ㄧ科? 我個人認為只是“兇”吓個學生啫, 科科ok. 宗教不是主科, 教會學校始终想D學生也重視埋這ㄧ科 ...

有一間中學開學時已講明宗教科跟中英數一樣,若不合格,就要留班.

我女學校係

不過,S1 同S2 學期末評核只佔部份%,仲要計埋平時分,所以有同學評核failed,拉埋平時分都叫做合格。但去年亦真係有幾個同學最終要留班,

回覆樓主:

我仔學校留班是主科中肥2科,或閒科中肥一半或以上。
不過始終官津校留班位有限,我見阿仔果間呢兩年留8個,不是最後那8位,應該有得升班。

MariaTsui 發表於 17-2-20 10:45
有一間中學開學時已講明宗教科跟中英數一樣,若不合格,就要留班.

咁又真係好無奈, 中, 英, 數主科DSE 必考就話, 宗教係水泡科, 都能定ㄧ個學生升级留级, 唔怪得咁多人repeat!